Csőd a fideszes eufória után

Csúnya bukást produkált a püspökladányi önkormányzati gyógyszertár. Százmillió felett van az adóssága, pedig évi 4-6 milliós bevételt reméltek belőle.

„Nem veszi észre képviselőtársam azt, hogy egyedül motyog mindig valamit, és nyolc-kilenc-tíz ember pedig teljesen más véleményen van? Nem gondolkodott még el rajta, hogy mi lehet ennek az oka, hogy egyedül van mindig? És mindig pontosan ellenkezőleg beszél. Tehát mi az oka ennek? Miért kell a patika ellen lenni?  Miért van tíz képviselő, aki nem szól a patika ellen? Miért van ez folyamatosan, hogy bármilyen dologról van szó, ön mindig ellene van mindennek?” – a jegyzőkönyv tanúsága szerint ezt kérdezte Kiss Zsigmond fideszes alpolgármester Kincses László szocialista képviselőtől Püspökladány képviselő-testületének tavaly májusi ülésén.

Azóta eltelt több mint egy év, és a fideszes alpolgármester talán magának sem merné bevallani: a „motyogó” MSZP-s képviselőnek igaza lehetett. Az önkormányzati fenntartású patika ugyanis a csőd szélén áll, holott a városban korábban azzal büszkélkedtek, hogy a Pharmaház gyógyszertár Hajdú-Bihar megye egyetlen önkormányzati patikája, amely komoly bevételt hoz majd. Az üzlet alapításáról 2010-ben döntött a sárréti város vezetése. Az azóta közlekedési balesetben tragikus módon elhunyt Arnóth Sándor polgármester, volt fideszes parlamenti képviselő a 2010. júliusi testületi ülésen azzal érvelt, hogy a helyi rendelőintézetben az önkormányzatnak van egy százhúsz négyzetméteres, kihasználatlan helyisége, s az ott létesítendő patika a városnak évente négy-hatmilliós bevételt hozhat. Az ellenzék már akkor sem értette, hogy a 16 ezer lelkes kisvárosban miért van szükség még egy patikára, ha már van négy. Az önkormányzati patika mellett szóló érvek között elhangzott az is: „a patikapiac biztosan át fog rendeződni, mivel a legtöbb orvosi szolgáltatás a rendelőintézetben van, s vélhetően itt fogy majd legjobban a gyógyszer”.

Az önkormányzati gyógyszertár – szellőztetnek
Az önkormányzati gyógyszertár – szellőztetnek

Nos, ez nem nem jött be. Olyannyira nem, hogy a Pharmaház patika a 2011-es nyitás óta egyfolytában veszteségesen működik. Súlyos – tízmilliókban mérhető – adósságokat halmozott fel, hiteleket vett föl, amelyeket egyelőre nem tud törleszteni, sőt egykori beszállítójának, a Hungaropharma Zrt.-nek sem fizet. A cég vállalkozási eredménye két éve mínusz 19 millióra, míg tavaly mínusz 12 millióra rúgott. A katasztrofális anyagi helyzetet érzékletesen jellemzi Hegedűs Melinda ügyvezető közlése, amely az önkormányzathoz eljuttatott 2013-as üzleti tervben olvasható: „A kialakításból keletkezett adósság, ha a bevételek jelentős mértékben nem növekednek és a kiadások sem csökkennek, akkor 13-14 év alatt kerülhet törlesztésre. Tehát amennyiben a gyógyszertár bevételi és kiadási értékei jelentős mértékben nem változnak, akkor 19-21 év múlva lesz a gyógyszertár adósságmentes.” Vagyis leghamarabb 2032-ben – ami a nehéz anyagi helyzetben lévő kisváros számára maga az örökkévalóság. Főleg annak tükrében, hogy azon a 2010-es ülésen, amikor a fideszes többség az önkormányzati patika megalapításáról döntött, a néhai Arnóth Sándor bejelentette azt is: „Az év hatodik hónapjában az egész évre tervezett hiány 118 (!) százaléka teljesült, a munkabér-hitelkeret megemelése azért szükséges, hogy a munkabéreket ki tudjuk fizetni”. Ezzel az indokkal a város az OTP-től 140 milliósra emelt hitelkeretet igényelt egyéves futamidővel.

De akkor mi volt az oka önkormányzati patika alapításának? Úgy tűnik, a fideszes eufória. Ezt a már említett Kincses László képviselő mondta egy testületi ülésen. A jegyzőkönyv szerint így fogalmazott: „Eufória, nem lehet másnak nevezni a 2010 nyarát a Fidesz részéről.” Mint mondta, „Püspökladányban először az a történelmi helyzet állt elő, hogy mind a polgármester, mind az országgyűlési képviselő, mind a párt, tehát minden eleme a hatalmi rendszernek a Fidesz kezében összpontosult. Nyilvánvaló volt, hogy akkor mindenki azt hitte: miénk a falig meg vissza. Ennek következménye lett az egymilliárd forintos hitelfelvétel, és a többit meg tudjuk. Na most, hogyha mi ebben az euforikus hangulatban akkor egy hibás döntést hoztunk, erőltettünk a patikaalapítással, akkor annak a következményét is nekünk kell majd viselnünk.”

A helyi MSZP az ügyről azt mondta: ez a gyógyszertár csaknem százmillió forint tartozást halmozott fel, miközben az önkormányzat átgondolatlan átszervezései miatt még az éjjeli patikaügyeleti rendszer is megszűnt. A párt szerint az eset joggal háborítja fel a város lakóit, hiszen „egy korábban jól működő rendszert sikerült szétrombolni önző és aljas politikai indokok miatt”. Az MSZP az ügyben tavaly büntetőfeljelentést tett, ám a hatóságok azt konkrét bűncselekmény hiányában lesöpörték. A szocialisták szerint a városvezetésnek világos választ kell adnia erre a kérdésre: „Ki fogja megtéríteni azt a csaknem 100 millió forintos kárt a püspökladányiaknak, amelyet a Fidesz okozott a város lakóinak?”

A városvezetés hallgat. Megkeresésemre Dombi Imréné polgármester nem kívánt nyilatkozni az ügyről, és Hegedűs Melinda ügyvezetőhöz küldött, mondván, ő az illetékes. Hegedűs Melinda azonban nem reagált a megkeresésemre. Ettől függetlenül a véleménye megismerhető: s az eléggé pesszimista. Az említett idei üzleti tervben ugyanis így fogalmaz az önkormányzati patika várható forgalmáról: „A lakosság teherbíró képességében növekedés és ezáltal piacbővítés – a munkanélküliség növekedését, valamint a családok bevételi helyzetét alapul véve – nem igazán elképzelhető”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.