Az ozorai példa

Szombat délután beengedték az O.Z.O.R.A. Fesztivál területére a nézők első csapatát, ám hogy kedden elstartol-e a hatnapos rendezvény, az még bizonytalan. Elővételben 6500 jegy fogyott el a fesztiválra, a rendezők a korábbi évek tapasztalatai és az előzetes érdeklődések alapján 15-16 ezer nézőre számítanak.

A fesztivált a Tolna megyei Ozora község közelében, a Fejér megyéhez tartozó Dádpusztán rendezik, immár tizedik alkalommal. Az ideérkezők 80-90 százaléka külföldi, Új-Zélandtól, Románián át az Egyesült Államokig, Dél-Afrikától, Anglián keresztül Izraelig 60-70 országból verbuválódik a rendezvény közönsége.

A fellépő együttesek és a DJ-k prezentálta zenék a goa stílust követik.

Ez a muzsika erősen épít a keleties dallamokra és a számítógéppel komponált elektronikus hangzásra. A goa ritmusa szélsőséges: néha sokkolóan gyors az ütem, néha meg hipnotizálón nyúlós. Általános – és a valóságtól nem elrugaszkodott nézet, hogy – e zenét sokan a droggal együtt élvezik, ám a dádpusztai „szeánsz” visszatérő résztvevői úgy tartják, hogy ez felületes megfigyelés. Szerintük ezen a fesztiválon nem a drog és még csak nem is a goa a fontos, hanem az az életszemlélet, ami a közönséget mindannyiszor közösséggé formálja.

A publikum túlnyomó része ugyanis a hagyományokat tisztelő, környezettudatosan gondolkodó, szeretetre és harmóniára törekvő ember. A koncertek mellett számos, erre a szemléletre tanító program sorjázik, a harmóniakeresésről szólnak a tánccsoportok fellépései, a természetgyógyász-előadások és a közös jógázás.

A rendezvényre általában napokkal korábban megérkeznek az első vendégek. Pénteken már több mint félezren éjszakáztak a fesztivál külső parkolójában álló autókban, lakókocsiban, sátrakban. Ám – mint arról írtunk – pénteken kiderült: elképzelhető, hogy a fesztivál idén elmarad.

Ennek oka az, hogy a területileg illetékes Sárbogárdi Rendőrkapitányság úgy látja, a rendezvény biztosítási terve hiányos. Márpedig ez alapján a mezőszilasi körjegyző nem adhat engedélyt a fesztiválra. Az engedély kiadásáról vagy annak megtagadásáról Kardos Tamás főjegyző hétfőn dönt.

Addig nem nyilatkozik az ügyben, amiképp a rendőrség sem arról, hogy miben találta hiányosnak a fesztivál biztonságát.

Megkerestük az ügyben a fesztivál kitalálóját és irányítóját, Zimányi Dánielt. Róla tudni kell, hogy saját birtokán tartja a fesztivált, a 60 hektáros területet 1993-ban vette meg. Az 58 éves Zimányi ma is agrárgazdálkodónak és elsősorban juhásznak tartja magát, akinek azonban talán a fesztivál a legsikeresebb – de mindenképp a legismertebb – vállalkozása. Zimányi Dániel nem részletezte, hogy mit kifogásolt a rendőrség, s szavaiból az érződött, hogy egyelőre még tartanak a megbeszélések az ügyben, s ő bízik abban, hogy engedélyt kap. Ezért is döntött úgy, hogy a parkolóban várakozó vendégeket szombaton délutántól beengedik a fesztivál területére. Ehhez nem kell engedély. Hogy mi lesz, ha kedden mégsem kezdődhet el program, arra a kérdésre Zimányi röviden ennyit felelt: – Akkor hazamegy mindenki.

A baljós előjelekkel mit sem törődve a közönség első, mintegy ezerfős csapata boldog várakozással özönlött be a naptól izzó völgybe, és megcsodálta, birtokba vette Dádpuszta faépítményeit. Egyedi és hangulatos kreáció valamennyi. A nádborítású tetővel óvott színpadok éppúgy, mint az egyik szurdokot átívelő, sárkányt formázó, hetven méter hosszú fahíd vagy az a lécekből összeeszkábált, öt méter magas szoborkettős, amely Ádámot és Évát idézi meg.

A külföldi vendégek egyébként nemigen hallottak az engedély körüli bonyodalmakról, s ők elképzelhetetlennek tartják, hogy elmaradjon az egyre híresebbé váló fesztivál. Egy német férfi, aki feleségével és két kicsi gyermekével jött Ozorára, így meditált:

– Azt gondoltam, csak reklámból írják, hogy elmarad. Ez nem történhet meg. Bár szerintem nincs is szüksége a fesztiválnak reklámra.

A magyar vendégek is felszabadultan jöttek-mentek Dádpusztán, ám néhányan azért aggodalmaskodtak a jövőt illetően. Gyorsan születtek is elméletek arra, hogy kik és miért gátolhatják a fesztivált. Volt, aki szerint a rendőrség azért ellenkezi, mert tavaly tartottak itt egy nagy ellenőrzést, s akkor lefoglaltak két és fél kiló marihuánát, s kisebb dózisban más drogokat is (ami mellesleg nem kiugró mennyiség, más fesztiválokkal összemérve). Négy embert meg is gyanúsítottak drogterjesztéssel. Egy másik magyar fesztiválozó azt hangsúlyozza, hogy a tavalyi drogfogás után a sárbogárdi rendőrök sok kritikát kaptak, merthogy korábban – úgymond – eltűrték itt a kábítószerezést, s a városi kapitánynak mennie is kellett, vélhetően emiatt. Ezekért a kellemetlenségekért most visszavágnak az egyenruhások, morogta az előbbi eszmefuttatás gazdája. Egy pesti férfi politikai megfejtéssel állt elő:

– A mostani kormány nem akarja az ilyen fesztiválokat. Nem szeretik a szabadon gondolkodó, nem lábhoz parancsolható, a természetközeli életre vágyó, az otthon szülő, a könnyű drogokat időnként kipróbáló embereket. Úgyhogy nem lennék meglepve, ha a kormány óhaja lenne a betiltás.

Zimányi Dániel minden összeesküvés-elméletet elutasít. Azt is, ami szerint a konkurensei fúrhatták meg a fesztivált. Ezt a vélekedést az táplálta, hogy a Sziget Fesztivál egyik vezetője felvetette: ha Ozorán elmarad a fesztivál, akkor buszt küldenének az itteniekért, és jegyüket valamiféleképp beszámítva, beengednék őket a Hajógyári-szigetre. Zimányi emiatt felhívta a Sziget első emberét, Gerendai Károlyt. Gerendai azt mondta, csak segíteni akartak, Zimányi megköszönte, és jelezte, nem igényli, inkább maga küszködik a bajaival.

Akár lesz O.Z.O.R.A., akár nem, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság rendkívül nagy erőket mozgósított a fesztivál okán. A közeli Igar község orvosi rendelőjében alakított ki magának ideiglenes bázist a rendőrség, s időnként félszáznál több egyenruhást számoltunk meg ott. Nem véletlen a helyválasztás, a rendőrök ugyanis fokozottan ellenőrzik, ki fogyaszt drogot Dádpusztán. A szombati kontrollok alapján hét fesztiválozót gyanúsítottak meg kábítószer-fogyasztás vétségével, tudtuk meg Kiss Zoltán Edwárdtól, a főkapitányság szóvivőjétől. A gyanúsítottak valamennyien külföldi állampolgárok, akik szabadlábon védekezhetnek.

Mindamellett volt, aki azt olvasta ki a szokatlanul erős rendőri jelenlétből, hogy a megyei főkapitányság tart attól: a rendezvény betiltása esetén a hoppon maradt fesztiválozók erőszakosságra vetemednének. Ezt a főkapitányság szóvivője cáfolta. Ezt tette Bognár János, Igar független polgármestere is:

– Ennél békésebb fesztivált elképzelni sem lehet. Ezek az emberek elutasítanak minden erőszakot. Sajnálnám, ha nem kapnák meg az engedélyt.

A nézők első csapata bejutott a paradicsomba
A nézők első csapata bejutott a paradicsomba
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.