Új drog a magyar utcákon: Egykor fogyasztószernek szánták

Szerotoni néven kínálják, és szakemberek szerint a boldogsághormonon keresztül stimulálja a szervezetet. Szerencsés esetben csak megkönnyíti a kapcsolatteremtést, nem mellesleg, fokozza a nemi vágyat.

Van azonban néhány „mellékhatása” is ennek a hatóságok által para-metil-4-metilaminorex néven jegyzett, július 15. óta tiltólistán lévő dizájnolt drognak, amely a szer júniusi felbukkanása óta már öt ember halálát okozta, s ezzel arra kényszerítette a rendőrséget, hogy rendkívüli felhívásban intse fokozott óvatosságra – leginkább a szer használatának mellőzésére – a fogyasztókat.

A fogyasztók beszámolói szerint a hazai piacon csak fehér por formájában forgalmazott szer, amellett, hogy eufóriát okoz, erősen felpörgeti a szívet, vagyis rendkívül erős szívdobogást okoz, a szem egyik pillanatról a másikra „önálló életet kezd élni”, a fogyasztó pedig képtelen fókuszálni. A szer hatására rövid idő alatt magasba szökik a testhőmérséklet és a vérnyomás, majd előbb az állkapcsot mozgató, később a többi izom is görcsös rángásba kezd. Az eddigi halálesetek közül több belső vérzés miatt következett be, amit a szakemberek – elsősorban a külföldi vizsgálati tapasztalatok alapján – szintén a Szerotoni hatásának tulajdonítanak.

Az anyagot eredetileg gyógyszerként törzskönyvezték, mivel kétségtelen, hogy súlycsökkentő hatással van a szervezetre. Túlságosan sok esetben okozott azonban magas vérnyomást és tüdőbevérzéseket, ezért 1972-ben visszavonták az engedélyét. A Szerotoni tavaly bukkant fel újra a piacon. A holland hatóságok félkilónyit találtak belőle egy Indiából érkezett szállítmányban. (Számos új típusú pszichoaktív droghoz hasonlóan, a para-metil-4-metilaminorexet is Kínában és Indiában állítják elő ipari mennyiségben.)

A Szerotonit Magyarországon először június 8-án egy Budapesten elhunyt 25 éves nő szervezetében azonosították (a szert az Európai Unióban elsőként azonosító holland labor segítségével). Másnap minden bizonnyal ugyanez a szer okozta egy 25 éves vásárosnaményi férfi halálát. Aznap Székesfehérváron is meghalt egy 18 éves helyi fiatalember, 10-én pedig Csákváron egy 28 éves férfi. A Szerotoni eddig beazonosított utolsó halálos áldozata egy 22 éves százhalombattai nő, aki július 27-én Szekszárdon veszítette életét kábítószer-túladagolásban. Valamennyi esetben kimutatható volt az áldozatok szervezetében a para-metil-4-metilaminorex jelenléte. Nem biztos azonban, hogy minden esetben kizárólag ez a szer okozta a halálukat. Az egyik áldozat vérében ugyanis a Szerotoni mellett annyi amfatemin nyomára is bukkantak, amennyi önmagában is a fogyasztó halálát okozhatta volna. A rendőrség országos hajtóvadászatot indított a szer terjesztői ellen. Állítólag többeket már azonosítottak. Fejér megyében eddig nyolc embert vettek őrizetbe a szóban forgó szer terjesztésének gyanújával. Egyikük házi őrizetben van, egy másik pedig lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll, a többiek viszont szabadlábon védekeznek.

A nyomozás sikere érdekében a rendőrség egyelőre meglehetősen szűkszavúan nyilatkozik, ám úgy tűnik, hogy a halálos szállítmány egy budapesti családon keresztül került a hazai drogpiacra. A rendőrség mindenkit fokozott óvatosságra int, információi szerint ugyanis még bőven van a gyilkos porból a piacon, s a kereskedők valószínűleg a tragédiák ellenére is szétterítenék a teljes mennyiséget. Egyes források azt a lehetőséget sem zárják ki, hogy a jövőben nem (csak) vágykeltő drogként, hanem „tuti fogyasztószerként” is megjelenhet a Szerotoni a piacon.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.