Erre még a romkocsmák mellett lakók is isznak

Mától a belvárosi vendéglők, boltok és mindazon helyek, ahol éjfél után alkoholt árulnak, naponta és vendégenként húsz forintot fizetnek az önkormányzatnak. Mindettől azonban az ígéretek szerint nem lesz drágább a fröccs és a sör. A romkocsmaadóként elhíresült felügyeleti díjat csak meghatározott célra lehet elkölteni.

Augusztus 1-jétől kezd felépülni az a rendszer, amelynek keretében a belvárosi vendéglátósok egy külön díjat fizetnek, amit a kerületek a közrend és köztisztaság fenntartására költenek majd el.

Mindettől senki ne várja, hogy már augusztus másodikán eltűnnek az utcákról azok, akik nem tudnak viselkedni, s minden patyolattiszta lesz, de végre elindul az a rendszer, amely a helyi politika, a lakosság és a vállalkozások összefogásaként értelmezhető – mondja Zsiday Zoltán Roy, a Gozsdu-udvar-béli Spíler (és családjával együtt számos más étterem) tulajdonosa. Hozzáteszi: a rendszer azon alapul, hogy a helyi politika, a vendéglátósok és a lakók is megértik a másik szempontjait, de mindenki enged is a saját igazából. S ehhez hozzátartozik: ha már kialakult valami jó és Európa-szerte híres a pesti éjszakában, akkor a helyi politikusok vállalták, hogy nem áldozzák be a vállalkozók hosszú éves munkáját egyetlen választási kampány érdekében.

Naponként és vendégenként 20 forint felügyeleti díjat kérhetnek az önkormányzatok a romkocsmáktól, bároktól, éttermektől, de még a boltoktól is, ha éjfél után nyitva vannak és szeszt árulnak. – Azért fontos, hogy mindenki, még a kisboltok is fizetnek, mert így igazságos – mondja Zsiday Zoltán Roy. Elvégre, a közértekben kapható ital csomagolása éppúgy hozzájárul azokhoz az állapotokhoz, amik hajnalra kialakulnak.

A vendéglátósok többsége nem fogja beépíteni ezt a díjat az áraiba, mert javarészt eddig is költött biztonsági személyzetre, takarításra, annak érdekében, hogy a környékbeliekkel békében létezhessenek. Legalábbis, ez az egyezség. Amelynek másik fele, hogy a beszedett díjat dedikáltan rendfenntartásra, takarításra, adott esetben a hatósági pluszfeladatok költségére fordítja a kerület.

– A hetedik kerület készen áll, tudomásom szerint a legtöbb helyhatóság már megteremtette a feltételeket ahhoz, ami a rendszer felépítéséhez szükséges. Szerintem kora ősszel már látható, érezhető eredménye lesz ennek az összefogásnak – mondja Zsiday Zoltán Roy.

Az éjszaka (24 óra és 6 óra között) nyitva tartó „világörökségi területen működő, szeszes italt kimérő, árusító kereskedelmi, illetve vendéglátóüzletektől” kérhetnek az önkormányzatok a befogadóképességüknek megfelelően (vagy ahol ez nem megállapítható, az üzlet négyzetméterére jutó 3 fővel számolva) napi 20 forint felügyeleti díjat. A beszedett összeget az önkormányzat az éjszakai nyitva tartással összefüggő közbiztonsági vagy köztisztasági feladatok ellátására fordíthatja. Az éjszakai nyitva tartáshoz egyébként a rendőrség ad évente engedélyt, külön kell vizsgálnia a nyitva tartás közbiztonságra gyakorolt hatását, a személy- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos szakkérdéseket, és „az üzlet működésével összefüggésben elkövetett jogellenes cselekmények megismétlődésének veszélyét”.

A belvárosi bulinegyed rendben tartása az önkormányzat feladata lesz
A belvárosi bulinegyed rendben tartása az önkormányzat feladata lesz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.