Repülnek a Várból

A kormány már eldöntötte, hogy menniük kell, azt azonban még nem tudni, hogy hová, és az sem nyilvános, miért – így foglalható össze a Várnegyed tervezett „tudománymentesítésének” története. Az akadémiai intézetek kiköltöztetése mögött az ellenzék ingatlanpanamát sejt.

Nyolcmilliárd forinttal támogatja a kormány a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Bölcsészet- és Társadalomtudományok Kutatóháza létrehozását – az erről szóló kormányrendelet június 17-én jelent meg. A humántárca június 3-i közleménye szerint a jelenleg kutatóintézeti célokra nem alkalmas, szétszórtan elhelyezkedő ingatlanokban működő létesítmények helyett az MTA Bölcsész- és Társadalomtudományok Kutatóháza a humántudományok kiválósági centrumaként nemzetközileg is versenyképes kutatási környezetet biztosít majd. A kormány kiemelt beruházásként támogatja a kutatóház felépítését, amely a XXI. századi igényeknek megfelelő könyvtárral és várhatóan 30 százalékos üzemeltetésiköltség-megtakarítással működik majd. A kutatóházban kap majd helyet az összes, humán tudománnyal foglalkozó, tavaly összesen 968 személyt foglalkoztató, eddig hat különböző ingatlanban lévő akadémiai intézmény, így a Bölcsészettudományi Kutatóközpont, a Társadalomtudományi Kutatóközpont, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont, és a 2011-es akadémiai összevonások után is önállóságát megőrző Nyelvtudományi Intézet.

A történet fura mellékszála, hogy a kormányhatározatban szereplő MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont nem is a Várban van: maga a központ Pécsett, a hozzá tartozó három intézet pedig szintén a baranyai megyeszékhelyen, illetve a Budaörsi úton működik.

A vári központban található intézetek vezetőinek a közelmúltban bemutatták a hamarosan elkészülő lágymányosi Q2-nek nevezett hipermodern központot – mint olyan épületet, amilyenhez hasonló valósulna meg a Vaskapu és a Tóth Kálmán utca találkozásánál található hatalmas telken, bár a végleges helyszínről még nincs döntés. A mindenféle elektronikával felszerelt Q2 azonban nem mindenkinek nyerte el a tetszését. A történészek sokkal inkább olyan helyen élnének, ahol a történelem tapintható közelségű. Már elkezdődött az igényfelmérés, melyeket Pálinkás Gábor, a lágymányosi Természettudományi Kutatóközpont – röviden az épület nevéről Q2-nek nevezett beruházás – projektbiztosa által vezetett iroda gyűjt össze. Információink szerint Pálinkásra bízzák a bölcsészközpont megépítését is.

Azt, hogy mikor épül fel a kutatóház, nem tudni, de legalább ilyen izgalmas kérdés, hogy mi lesz a megürülő ingatlanokkal, amelyekből kettő a budai Várban található, reprezentatív épület. Az ingatlanok átadásáról nem rendelkezik a kormányhatározat (az illetékes kormánybiztos a közelmúltban nem volt hajlandó válaszolni a Népszava ezzel kapcsolatos kérdésére, és a Vár – állítólag elkészült – 25 éves fejlesztési koncepcióját sem tárta eddig a nyilvánosság elé), ugyanakkor a Miniszterelnökség emberei már megjelentek a két várbeli ingatlanban. Különösen az 1750-ben épült Erdődy-Hatvani-palota érdekelte őket, mely 1984 óta a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének ad otthont. Az intézetben nem csupán kutatószobák vannak, amelyeket minden gond nélkül befogadhat egy irodaház, hanem egy, a palota földszintjén megtekinthető tematikus múzeum is, több mint ötszáz darabos hangszergyűjteménnyel. A Zenetörténeti Múzeumban őrzik például Dohnányi zongoráját, Lajtha László, Pásztory Ditta, Bartók Béla személyes tárgyait, ott van a Bartók Archívum, mely a zeneszerző teljes hagyatékát felöleli, így a Bartók-kutatás első számú helyszíne. Ezenkívül az intézet gondozza a magyar népzenekutatás alapjául szolgáló páratlan népzenei és néptáncgyűjteményt. Kérdéses, hogy az örökösök hozzájárulnak-e a költözéshez. A budai épületegyüttes másik palotájának ékessége az Országház utcai vári konferenciaterem, ahol korábban az akadémiai közgyűléseket tartották.

Az Együtt–PM pártszövetség a napokban írásbeli kérdést intézett a miniszterelnökhöz ( Orbán Viktor jelentette be ugyanis a várbeli épületek kisajátítását az MTA közgyűlésén). Az aláíró Szabó Rebeka jelzi, hogy az elmúlt öt évben közpénzekből több mint 200 millió forintot költöttek a kutatóhelyek épületállományának korszerűsítésére. A politikus azt kéri Orbán Viktortól, nevezze meg, hogy kivel és mikor konzultált az Akadémia illetékesei közül az átköltöztetés ügyében. Megkérdezi továbbá, igaz-e, hogy a kormányzat kívánja birtokba venni a vári épületeket, és hogy okoz-e a döntés fennakadást az érintettek munkájában (közel ezer tudományos munkahelyről van szó). Tájékoztatást kér arról is, hogy pontosan hol és mikor folytathatják munkájukat az intézetben dolgozó kutatók és munkatársaik.

Irány a világszínvonal

Szabó Rebeka írásbeli kérdése számos csúsztatást, pontatlanságot tartalmaz és tájékozatlanságról árulkodik – tájékoztatta lapunkat az MTA. „A képviselő asszony állításával szemben a kormány nem rendelt el kiköltözést az MTA ingatlanjaiból. Az MTA májusi közgyűlésén a miniszterelnök azt jelentette be, hogy a magyar kormány Magyarország egyetlen főhivatású kutatóintézet-hálózatának megújítási programját kiemelt kormányzati beruházásokkal támogatja. A humán tudományok kiválósági centrumaként működő kutatóházban nemzetközileg is versenyképes kutatási környezetben, korszerű könyvtár mellett dolgozhat a képviselő asszony által említett 968 fő, akiknek munkahelyét indokolatlanul láttatja veszélyben forogni. A jelenleg hat, a városban szétszórtan elhelyezkedő, kutatóintézeti célokra nem alkalmas, drágán üzemeltethető ingatlanban (pl. egy műemléki épület 2700 négyzetméterén dolgozik 53 fő) elhelyezkedő intézmények új, világszínvonalú kutatóközpontba költözésétől a tervek szerint 30 százalékos üzemeltetésiköltség-megtakarítás várható, továbbá elmaradnak a tetemes felújítási költségek. Az intézmények tehát takarékosabb és korszerűbb intézményi működési keretek között, koncentráltabb kutatási stratégia mentén végezhetik közfeladataikat.

 

Az Akadémia Országház utcai palotája
Az Akadémia Országház utcai palotája
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.