Nem megy a VIP Telkibe

Határozottan tagadta a Népszabadságnak Borbíró Zoltán, a Honvédkórház felügyeletére kinevezett miniszteri biztos, hogy Telkibe költöztetnék az állami vezetők VIP-ellátását: mint mondta, ez a lehetőség még csak szóba sem került, az elgondolás ésszerűtlen.

A Népszava szerdán írt arról, hogy a Honvédkórház kibérelné a Telki magánklinika épületét, hogy a magánbetegeket, az állami vezetőket és a politikusokat luxuskörülmények között láthassa el. A lap információi szerint a KLH-Masters Létesítményüzemeltető és Fenntartó Kft. vásárolta meg az ingatlant, méghozzá azzal a céllal, hogy a HM egészségügyi szolgáltatójának adja bérbe. Ez a cég egyébként is az évi 40 milliárd forintos árbevételt hozó HM Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő (EI) Zrt. legnagyobb szállítója, a honvédelmi tárca kiemelt partnere. Forrásaik szerint a tervek olyannyira konkrétak, hogy a napokban már „terepszemlén” is megjelent a Honvédkórház fél vezetése, köztük Borbíró, az intézmény felügyeletére kinevezett miniszteri biztos, védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkár, valamint Zsiros Lajos orvos ezredes, a Honvédkórház orvos-igazgatója.

– Még csak Telki környékén se jártam soha – reagált minderre a HM helyettes államtitkára. Hozzátette: a KLH-Masters Létesítményüzemeltető és Fenntartó Kft. valóban szolgáltat a HM-nek, ám a cég és a tárca kapcsolata 2004-ben kezdődött, azaz még az előző kormány szerződtette, s miután a szolgáltatásuk ellen nem volt kifogás, a kormányváltás után sem mondták fel a szerződést. Borbíró arra a kérdésünkre, hogy beszélt-e már az érintett cég vezetőjével arról, hogy mi célból vásárolták meg a Telki kórházat, azt válaszolta, hogy erre semmi oka nem volt: elvégre mi köze neki ahhoz, hogy bármely beszállítójuk milyen beruházásra költi el a bevételét.

Az állami vezetők közül 311 kiválasztottnak jár kiemelt ellátás. Ők jelenleg a Honvédkórházba és a Kútvölgyibe is mehetnek, ha orvosi ellátásra van szükségük. Már 1999-ben fölmerült, hogy a Kútvölgyi épülete nem elég korszerű az állami vezetők ellátására, megtörtént a szerződésbontás is, ám végül azon a közbeszerzési eljáráson, amelyre öt intézményt hívtak meg, ismét a Kútvölgyi lett a pályázat győztese. A Honvédkórház felújítása után azonban a személyi védelemben részesítetteket már nem a Kútvölgyiben kezelték, hanem a Honvédkórház modern épületében. Több éven át, haláláig itt ápolták Horn Gyula volt miniszterelnököt. Bár az Orbán-kormány hivatalba lépése után azonnal törölte az állami vezetők különleges ellátásáról szóló jogszabályt, 2011-ben ismét visszavezette ezt a kiváltságot.

 

Mi lesz a kórházzal?
Mi lesz a kórházzal?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.