Aggasztóan csökken az egyetemeken a romák száma

Egyre kevesebben jutnak el a mélyszegénységből érettségiig. Közben a területen már bizonyító Romaversitasnak sem állami, sem uniós forrás sem jut.

Sajnos nagyon rossz – ezt válaszolta lapunknak Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány igazgatója, akitől azt kérdeztük: milyen hatással volt az elmúlt három év oktatáspolitikája az idei felvételi időszakra. A Romaversitas a felsőoktatásban tanuló, hátrányos helyzetű roma hallgatók segítésére jött létre tizenöt éve. A szervezet nemcsak ösztöndíjjal, hanem mentorálással, idegen nyelvi képzésekkel is támogatja diákjaikat. A Romvernél – ahogy a hallgatók hívják az alapítványt – azt vallják, az anyagi támogatás önmagában nem elégséges, a szegénységből fakadó hátrányok csökkentéséhez képzési programokra is szükség van.

A kormány folyamatosan csökkenti az államilag finanszírozott helyeket, az oktatáspolitika egyik jellemzője a továbbtanulási lehetőségek szűkítése. Bár létrehozta az állami kamattámogatást élvező Diákhitel 2-t, ami két százalék kamattal a teljes tandíjra felvehető, ez a lehetőség mégis elriasztja a hátrányos helyzetű családok többségét. Daróczi Gábor a felvételikkel kapcsolatban a Népszabadságnak elmondta, hogy a tavalyi év volt a mélypont, idén valamivel többen jelentkeztek romveres diáknak. 2012-ben 68, ebben az évben 75 roma fiatal felvételizett az alapítvány ösztöndíjas helyeire.

– Tudni kell, hogy korábban sohasem volt száz alatt a jelentkezők száma. Sajnos egyre kevesebben jutnak el az egyetemig a legrosszabb helyzetű fiatalok közül. Néhány éve még 40 százalék körül volt azoknak a hallgatóinknak az aránya, akik zsákfalvas kistelepülésről, nagyon mély szegénységből jöttek, idén ez mindössze 20-25 százalék, ami világosan jelzi, hogy ennek a rétegnek a diploma megszerzése elérhetetlen távolságba került – magyarázza az alapítvány igazgatója, hozzátéve, a felvett hallgatók mindegyikére jellemző a hátrányos helyzet, továbbá az, hogy elsőként szereznek a családban érettségit, felsőfokú végzettséget. A romveres hallgatók közül többen nem jutottak be államilag finanszírozott helyekre, ők zömmel a Diákhitel 2-t veszik fel.

– Népszerű a diákhitel a körükben? – kérdeztük.

– Nem népszerű, kényszerű – felelte Daróczi Gábor.

A romveres jelentkezések akkor ugranának meg a jövőben, ha a kormány olyan oktatáspolitikát folytatna, amely segítené a hátrányos helyzetű fiatalokat érettségihez jutni. A szegény családok gyerekei elől azonban elvágja a mobilitási utakat például azzal, hogy a szakiskolai képzést nem az érettségit adó iskola felé tolta el, a tankötelezettséget pedig 16 éves korra szállította le. Könnyen megjósolható: az érettségiig eljutó mélyszegénységben élő roma diákok száma a következő években – a kormány oktatáspolitikai döntéseinek következtében – csökkenni fog.

A Romaversitas Alapítvány hosszú évek óta egyetlen fillér állami támogatást sem kap. A szervezet nagy reményeket fűzött a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által tavaly meghirdetett, a roma szakkollégiumok támogatására kiírt pályázathoz. Ez a kategóriájában hatalmas összegű – 1,15 milliárd forintnyi – uniós forrás lehetővé tette volna, hogy a Romver bővüljön, és lakhatással kiegészített szolgáltatásokat hozzon létre. A feltételeket azonban úgy alakították, hogy a Romaversitasnak esélye sem volt pályázni. A pályázaton ugyanis csak azok indulhattak, akik már rendelkeztek kollégiumi férőhellyel, azokat viszont, akik most kezdték volna ezt a szolgáltatást fejleszteni, kizárták az európai uniós forrás elérésének lehetőségéből.

„Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a pályázati kiírásnak a kedvezményezettek körére vonatkozó megfogalmazásából a területet valamennyire ismerők előtt teljesen egyértelmű, hogy ennek az összegnek a döntő részét azoknak az egyházaknak szánják, akik roma szakkollégiumaikat ennek a tanévnek az elején indították be, nem egy esetben a Romaversitas Alapítvány aktív segítségét kérve ahhoz, hogy legyen egyáltalán elegendő felmutatható hallgatójuk” – fogalmazta meg Balog Zoltán humánminiszterhez írt levelében tavaly Daróczi Gábor. Balog Zoltán e levélre a mai napig nem válaszolt. Daróczi szerint ezt a másfél milliárd forintnyi pályázatot elzárták a civilek elől.

A Romver annak ellenére, hogy esélytelen volt a profiljába illő uniós források elérésére, nem adta fel teljesen azt a reményt, hogy a komplex szolgáltatásokon és az ösztöndíjon kívül lakhatást is biztosítson a nehéz sorú roma egyetemistáknak.

– Magánszemélyek felé fordulunk, és azt kérjük, ha van egy üres szobájuk vagy lakrészük, ami üresen áll, esetleg kiadnák, de a pénzről le tudnának mondani, akkor ezt ajánlják fel egy okos roma egyetemistának, aki a mi közvetítésünkkel így lakhatáshoz juthatna – mondja Daróczi, hozzátéve, szomorú időket idéz ez a helyzet, de uniós és állami támogatás híján más választásuk nincs. Emlékeztet: a két világháború között a szegény, vidéki diákokat kosztos diáknak hívták. Akkor az egyetemet körülfonó támogatói hálózat segítségével ezek a hallgatók mindennap más családnál kaphattak egy-egy tál ételt. Most nem ételt, hanem lakhatási lehetőséget kér a Romaversitas.

Híres romveresek

A Romaversitas hallgatója volt Kállai Ernő, volt kisebbségi ombudsman, Csányi Sándor színész, Balogh Tibor, Kállai András és Raatzsch André, a 2007-es velencei biennále roma pavilonjában kiállított képzőművészek, Junghaus Tímea művészettörténész, Bogdán Árpád filmszemledíjas filmrendező, Dinók Henriett ügyvédjelölt, PhD-hallgató, jogvédő, és Zsiga Jenő, a Roma Oktatási Alap vezetőségi tagja is.

Daróczi Gábor romveresekkel
Daróczi Gábor romveresekkel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.