Felforrnak, akik hűvösre tesznek

Még véletlenül sem vár felüdülés azokra, akiket ezekben a napokban „bevisznek a hűvösre”. A hazai börtönökre ugyanis sok minden igaz, de hogy azokban hűvös lenne, még tévedésből sem. Szenvednek is a 40 fok közeli hőségben a fogvatartók és fogvatartottak egyaránt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának tájékoztatása szerint nincs légkondicionált börtön, de még csak légkondival felszerelt mintacella sincs, így hőségriadó idején kizárólag szellőztetéssel, hideg vizes zuhanyzással tudják enyhíteni a helyzetet. Valamint azzal, hogy a napi kötelező egyórás sétákat kora reggel és délelőtt, illetve késő délután tartják, amikor még, illetve már elviselhetőbb a forróság. Ugyanakkor élelmiszer-biztonsági megfontolásból gyakrabban ellenőrzik a fogvatartottaknál lévő, a fegyintézetben vásárolt vagy számukra postán küldött élelmiszercsomagokat. A nevelőket védőitallal és könnyített öltözék viselésének lehetőségével próbálják kímélni. Az őröket (elsősorban azokat, akik a szabadban látják el szolgálatukat) a szokásosnál sűrűbben váltják, és bőségesen ellátják őket is ásványvízzel.

Hőség idején a mentőket átlagosan 10-15 százalékkal több esethez riasztják. A nagy meleg elsősorban a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőket és a krónikus betegeket terheli, de a többnapos kánikula már az egészséges szervezet számára is erősen megterhelő. Ezért is javasolják, hogy mindenkinél legyen mindig valamilyen folyadék, lehetőség szerint víz, s nem valamilyen cukros üdítőital, és amikor csak mód van rá, húzódjanak árnyékos helyre, vagy töltsenek el egy kis időt légkondicionált helyiségekben, így hűtsék le magukat.

Ez utóbbi a munkájukat végző mentősök többsége számára bevetés alatt ma még nem adatik meg, mivel a használatban lévő 651 mentőautóból csak 178-ban, a 251 esetrohamkocsiból pedig csak 85-ben van légkondicionáló. Így a legtöbb mentősofőr és orvos csak a lehúzott ablakokkal és a hagyományos ventilátorokkal hűtheti magát és a szállított beteget. A munkaidejük nagy részét a közterületen töltő rendőrök, tűzoltók és katasztrófavédők óránként tíz perc szünetet tarthatnak; persze csak akkor, ha azt a bűnözők is úgy akarják. Egy tetten ért betörő üldözése a hőségriadó alatt sem szakítható félbe. Mint ahogy a bűnügyi vagy a baleseti helyszínelés sem.

Egyebekben viszont szabályszerű, engedélyezett, sőt ajánlott, hogy az utcán szolgálatot teljesítő rendőr óránként tíz percre vonuljon félre, és hűsöljön egy keveset árnyékban vagy egy légkondicionált helyiségben. Négyóránként fél óra pihenőidőt kell biztosítani minden, folyamatosan közterületen szolgáló rendőr számára – a pihenő idején lehetőségük van lazítani az öltözékükön is.

Minden, közterületen legalább egy órát vagy azt meghaladó ideig dolgozó rendőrnek (tehát a nyomozóknak, a helyszínelőknek, de még a lőkiképzőknek is) jár naponta személyenként és szolgálatonként két-három liter 16 fokos ásványvíz, lehetőség szerint félliteres kiszerelésben, hogy a rendőrök akár magukkal is vihessék.

Ahol megoldható, a parancsnokok engedélyezhetik a rendőrök számára a rövidített vagy rugalmas munkaidőben történő munkavégzést. Ahol ügyfeleket is fogadnak, hőségriadó idején a rendőrség ingyen köteles hűtött ivóvizet biztosítani a számukra.

A határrendészetnél a szokásosnál sűrűbben váltják a járőröket, akik számára biztosítani kell a nap elleni védekezést – ami a gyakorlatban jellemzően az ingyenes naptejet vagy más védőkrémet jelent.

Az irodákban dolgozóknak a nagy melegre tekintettel feletteseik engedélyezhetik az előírtnál lazább ruha viselését. Ez azt jelenti, hogy a férfiaknak ilyenkor nem kell zakót és nyakkendőt, a hölgyeknek pedig harisnyát viselniük. Az állandó, vagy nagyobbrészt irodai munkát végző rendőrök számára ez akár jelentősnek is mondható könnyítést jelent, ha figyelembe visszük, hogy a rendőrségi irodáknak csupán alig több mint az ötöde (21 százaléka) légkondicionált. Ezek egy jelentős hányada Budapesten, a Teve utcai Rendőrségi Igazgatási Központban található. (Légkondicionált rendőrségi fogda nincs.)

Lényegében a rendőrségihez hasonló előírások lépnek hatályba hőségriadó esetében a katasztrófavédelem vonulós és készenléti egységeinél is.

Váltásra várva
Váltásra várva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.