Önköltségen nincs fejlesztés

Ha ingyen adnák a telket, akkor sem érné meg lakást építeni Budapest területének nagyobb részén, ott, ahol nagyot zuhant a használt lakások ára. Emiatt nem építkeznek vidéken sem az emberek, mert jóval olcsóbban tudnak újszerű családi házat vásárolni, mint amennyiből felépíthetnének egy ugyanolyan minőségűt – mondja az egyik legnagyobb budapesti lakásépítő cég, a Nanette-csoport értékesítési igazgatója.

Az új és a használt lakások piaca mindig együtt mozog, és az utóbbi magával rántotta az előbbit, mert túl nagyra nyílt az olló - mondja Kricsfalussy Tamás. A vállalkozói lakásépítés életben tartásához a fővárosban 380-400 ezer forintos négyzetméterárszintre lenne szükség, ami lemehetne 350-360 ezer forintra is, ha a 27 százalékos áfát legalább 18 százalékra mérsékelné a kormány. Mindez évente 300-400 milliós áfakiesést jelentene a költségvetésnek, ugyanakkor ennek többszörösét hozná be az ágazat az élénkülő lakáspiac révén.

Az első fél évben átadott közel kilencszáz budapesti lakásból 240, vagyis a teljes mennyiség több, mint negyede a Nanette két építkezésén, a IX. és a XIII. kerületben található. Bár a XIII. kerületben 370-380 ezer forintos, a jelenlegi piacon már egészen magasnak számító négyzetméteráron is el tudják adni a lakásokat, a cég nem tervezi újabb projektek indítását ott, csak a 3–4. ütemnél tartó ferencvárosit viszik tovább. A versenytársaktól sem nagyon érkeznek újabb fejlesztésekről hírek, az állami mentőövek, az új szocpol és a kamattámogatott hitelek sem segítenek a helyzeten, mivel nem változtatnak az alapvető problémán: a magas áfa miatt nem éri meg lakást építeni.

A Nanette illetékese szerint a lakásépítési statisztikának már nincs értelme, egy-egy projekt átadása hamis felfutást mutat, miközben a piac további lejtmenetben van, számtalan építkezést leállítottak. A Mátyás téren például éppen egy félbemaradt projektet vett át a Metrodom Kft. Mivel jó áron jutottak a projekthez, piacképes, 280 ezer forintos négyzetméteráron tudják kínálni a lakásokat. Érdekesség, hogy – mint azt Yuval Kishon, a cég képviselője elárulta – első körben a drágább, magasemeleti, nagy teraszos lakások fogytak el. Náluk is a készpénzes vásárlók dominálnak, aki hitelt vesz fel, az is a vételár 70-80 százalékát jellemzően önerőből fizeti.

Az új lakást vásárlók számára egyre vonzóbb az alacsony rezsi, és az a jelentős hozam is, amit az ingatlannal el lehet érni. Újra felbukkantak a befektetők, akik olyan 9-10 millió forintos lakásokat vásárolnak, amilyeneket 70 ezer forintos havi díjért ki tudnak adni. Bérlőt találni a 3-4 ezer forintos közös költséggel, télen 6-8 ezer forintos fűtési díjjal üzemeltethető lakásokba éppen a minimális rezsi miatt gyorsan lehet, miközben a tulajdonos a bankban – nem – elérhető hozam többszörösét könyvelheti el. De a befektetési célú vásárlók egyedül nem tudják felfuttatni a lakásépítések piacát.

– Tragikusak a számok – foglalta össze tömören a lakásépítésekről szóló statisztikákkal kapcsolatos véleményét Pfandler Katalin, a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége (Malosz) társelnöke. A szakmából szinte senki sem foglalkozik lakásépítésekkel, amely cég belevág, az is elsősorban csak hatlakásos vagy annál is kisebb társasházak kivitelezésén dolgozik. Talán a határ menti – ez is elsősorban a nyugati országrészre igaz – településeken vannak még fejlesztések, az is csak azért, mert akik külföldön dolgoznak, ingáznak, a megkeresett pénzeket erre tudják fordítani.

Pfandler Katalin szerint nem lehet megmondani, hol állhat meg a lakásépítések visszaesése. Már korábban azt hittük, elértük az alját, de a számok szerint még mindig van lejjebb, s félő, ez sem a gödör legmélye –tette hozzá. A Malosz társelnöke azt mondta, hogy az iparág változatlanul várja a kormányzattól, hogy valamilyen ösztönző elem kerüljön a rendszerbe. Ugyanakkor az is igaz, hogy a meglévő lakásszám elegendőnek látszik az országban – különösen ha az országból elvándorolt emberek számát is kalkuláljuk. Ez azonban valóban csak a lakások mennyiségére igaz, a minőségről ezt nem lehet elmondani. Szükség lenne arra, hogy egészséges mértékben és ütemben újuljon meg a lakásállomány – tette hozzá.

Fiataloknak veszik

A lakásvásárlók gerincét jelenleg az első, kis lakást kereső fiatalok, illetve azok szülei jelentik. A fővárosban és a nagyvárosokban tipikus vásárlónak számítanak az egyetemre felvett vidékiek, és a vidékről érkező, munkát kereső pályakezdők, akiknek a szülők vásárolnak, mert az albérletezést pénzkidobásnak tartják. Ők, és a családalapításra készülő fiatal párok jellemzően másfél szobás ingatlant keresnek, jó tömegközlekedés mellett. A másik kör a családosoké, akik 3-4 szobás lakást vásárolnának, ilyeneket 24-30 millió forint között már találnak Pesten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.