Fura minisztériumi betegirányítás: Menjenek másik orvoshoz!

A minisztériumi szabályozással összezavart orvosok felvilágosítása helyett a tárca képviselője azt javasolta az asztmás gyerekek szüleit képviselőknek tegnap, hogy keressenek másik orvost.

Az előzmény az, hogy áprilisig az asztma diagnózisa önmagában elég volt ahhoz, hogy az érintettek megkapják az emelt összegű családi pótlékot és a hozzá kapcsolódó juttatásokat. A jövőben ezek a támogatások csak a súlyosan beteg gyerekek után járnak. Arról pedig a szakorvos dönt, hogy ki minősül annak. Erről igazolást is ki kell állítani a Magyar Államkincstárnak. Csakhogy az utóbbi időben az orvosok inkább nem írnak semmit a leletre, gyakran át sem veszik a szülőktől a nyomtatványt. Így menekülnek az elől, hogy esetleg az ő véleményük miatt bukjanak el a családok havi akár 50-60 ezer forintos támogatást. Aki pedig nem tud szakvéleményt szerezni, mindenképpen elveszti a támogatásokat. A helyzetet a hétfői egyeztetésen sem sikerült feloldani.

Gilicze Márta, a szülők képviselője azonban biztatónak ítélte a tárca képviselőjével zajló két és fél órás egyeztetést. Mint mondta: ígéretet kaptak arra, hogy a konkrét esetekben, amikor valaki azért esett el a támogatástól, mert az új jogszabály „nem ismerte” az adott betegségkategóriát (a szülői szervezet szerint sok ilyen is volt), a hibát orvosolják. Gilicze Márta hozzátette: az egyeztetés ideje alatt sokszor az volt az érzése, hogy a tárgyalópartnerei nem értik, mi a bajuk.

A tárgyalásról a tárca kiadott egy közleményt, amely szerint lehetőség volt megbeszélni a vitatott pontokat, az utca helyett a tárgyalóasztal mellett bemutatni az érveket. Így a döntéshozók figyelemmel kísérik majd a jövőben a jogszabályváltozás hatásait, és az első év tapasztalata alapján azt elemzik majd. Támogatták a szülők azon javaslatát is, hogy készüljön olyan tájékoztató, amely részletes információkat ad a különböző szociális juttatásokról és azok elérhetőségéről. A tárca megjegyzi: a korábbi rendelet hatálya alatt asztma következtében körülbelül 60 ezer, 18 évnél fiatalabb után vettek igénybe magasabb összegű családi pótlékot. A rendszeresen asztmakontrollgyógyszert kiváltók száma ugyanakkor mindössze 14 ezer volt a közgyógyellátási jogosultság ellenére.

Az asztmás és egyéb krónikus beteg gyermeket nevelő családok védelmében hétfő délután Tukacs István, az MSZP országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta: álegyeztetést folytatott hétfőn az egészségügyi államtitkárság az asztmás gyerekek ügyében, aminek semmi értelme nem volt. Hozzátette: az MSZP véleménye az, hogy minden beteg gyermeknek meg kell adni a gyógyulás esélyét. Kitért arra is: pontos, nyilvános és szakmai berkekben egyeztetett elképzelésekkel kell meghatározni, hogy a támogatás hogyan és kinek jár. Akinek felülvizsgálatra kell vinnie a gyermekét, annak jár az utazási kedvezmény, illetve, akinek olyan az állapota, annak jár a gyógyszertámogatás, ahol pedig napi gondoskodásra van szükség, ott a szülőknek jár a hosszabb ideig tartó gyes – sorolta. Az MSZP felszólította a tárcát, hogy hagyja abba „sunnyogást és a menekülést a probléma elől”, amit saját maga idézett elő – fogalmazott Tukacs István.

Asztmás gyerekek a humántárca épülete előtt
Asztmás gyerekek a humántárca épülete előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.