A bűnmegelőzésért fizessenek a bűnösök!

Részben a gyorshajtók fizetnék a nemzeti bűnmegelőzés költségeit – derül ki a nemzeti bűnmegelőzési stratégia tervezetéből.

Az elfogadásra váró kormányhatározat a bűnmegelőzési stratégia megvalósításához szükséges forrásokat ugyanis minden évben az előző évben szabálysértési bírságokból és az objektív felelősségi körbe tartozó jogsértések után fizetett közigazgatási bírságokból származó költségvetési bevétel négy százalékában állapítaná meg, ez utóbbi döntő hányadát pedig a gyorshajtók befizetései teszik ki. Emellett már 2014-től lehetővé tennék a személyi jövedelemadó egy százalékának felajánlását a nemzeti bűnmegelőzés támogatására.

Hatala József volt országos rendőrfőkapitány a Népszabadságnak nyilatkozva azt mondta: az elmúlt évtizedekben a közlekedésbiztonság terén látványos sikereket elért Országos Baleset-megelőzési Bizottság (OBB) felállításánál és működtetésénél sikerrel alkalmazott megoldások közül, amit csak lehet, átültetne a bűnmegelőzési tanács gyakorlatába.

A korábbiakhoz képest gyakorlatiasabb bűnmegelőzésre van szükség. Fontosak a tudományos kutatások ezen a téren is, ám az embereknek olyan praktikus, könnyen és lehetőleg olcsón megvalósítható megoldásokat kell kínálni, amelyek segítségével érezhetően csökkenthetik fenyegetettségüket, hatékonyan megvédhetik magukat és értékeiket.

– Még ennél is fontosabb azonban – szögezte le Hatala – a felnövekvő generációk szemléletének formálása. Húsz éve az autósok többsége „rablást” kiáltott már pusztán a biztonsági gyermekülések esetleges kötelezővé tételének hírére. Mára felnőtt az „elsőként biztonsági gyermekülésbe kényszerített korosztály”. Számukra már természetes, hogy gyermekeiket a lehető legbiztonságosabb ülésben utaztassák. Őket már nem kell azzal riogatni, hogy a biztonsági gyermekülések kötelezővé tétele előtt a közlekedési balesetben elhunyt gyermekek 80 százaléka szüleik autójában utasként vesztette életét.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) elnöke szerint az OBB sikeressége döntően annak volt köszönhető, hogy mindenki részt vett a munkájában, akinek a közlekedésbiztonság terén dolga volt, az utakat tervező és építő cégektől kezdve az autóipar képviselőin és a pedagógusokon át a hatóságokig.

Azonban Hatala szerint még ez a széles körű összefogás sem lett volna elég a sikerhez, ha nem áll az OBB mögött folyamatosan a parlamenti pártok egységes akarata, választási ciklusokon átívelő támogatása. – Tíz-húsz éves távlatokban ható programokban kell gondolkodni és tervezni, ha tartós sikert akarunk elérni – szögezte le Hatala, hozzátéve, hogy épp ezért – mint korábban a balesetmegelőzés érdekében is tették – a bűnmegelőzési programokkal is elsősorban és kiemelt hangsúllyal az iskolásokat célozzák meg.

Szerinte a sport az egyik kitörési pont. Számos olimpikonunk vállalta, hogy a nevét adja és személyesen is részt vesz „a sport legyen a szenvedélyed” programban, amelynek legfőbb célja, hogy hasznos szabadidő-eltöltési lehetőséget biztosítson a fiatalok számára. – Nem biztos, hogy formális tanórákon lehet a leghatékonyabban elmagyarázni a fiataloknak, olykor csak egy pillanat, egy döntés kérdése, hogy valaki elkövető lesz vagy áldozat – mondta az NBT elnöke. – A hatékony konfliktuskezelést is fiatalon lehet úgy elsajátítani, hogy az élethelyzetben valóban működjenek az elméletben megtanult fogások.

A bűnmegelőzésben kiemelt fontosságú a bűnalkalmak csökkentése. Ebben vannak feladatai az államnak, az önkormányzatoknak, a cégeknek és a magánszemélyeknek egyaránt. Elég, ha arra gondolunk, hogy a statisztikák szerint a bűncselekmények nagy részét kitevő lopások fele alkalmi lopás; valaki őrizetlenül hagyta az értékeit egy rövid időre, és épp arra járt egy tolvaj. Számos bűncselekmény minimális odafigyeléssel megelőzhető lenne, pusztán azzal, hogy figyelünk az értékeinkre és a környezetünkben élőkre is. A lakásbetörésekkel szemben ugyanakkor már az építészeti szabványok és előírások módosításával is lehetséges a védekezés. Társasházakban például kötelezővé lehetne tenni – bizonyos lakószám felett – különböző biztonsági berendezések beépítését. Nem egy országban a társasházakba nem kell beengedni a postást csak azért, hogy a levélszekrénybe bedobhasson egy levelet.

A víz-, villany- és gázórák is elhelyezhetők úgy, hogy leolvasásukhoz ne kelljen belépni a lakók privát szférájába, és így az ál-vízóraleolvasókat is távol lehet tartani a lakásoktól. De Hatala nem tartaná ördögtől valónak a bejárati ajtók kamerás megfigyelését sem. – Tudom, hogy ez ellen sokan háborognának – fogalmazott Hatala –, „már az otthonunkban is meg akarnak figyelni minket”. Erről persze szó sincs. Látni kell azonban, hogy a bűnözés nem szüntethető meg teljesen, és nem állíthatunk minden ajtó elé rendőrt – ha állíthatnánk, nyilván annak sem örülne mindenki, sőt csak igen kevesen örülnének neki.

Az NBT feladata, hogy összegyűjtse az itthon és a világban bűnmegelőzésre eredményesen használt vagy használható megoldásokat, technológiákat, és mintegy étlapként felkínálja azokat a rendőrséggel saját és szűkebb-tágabb környezetükkel bizalmi alapon mind szorosabban együttműködő közösségeknek. A nemzeti bűnmegelőzési stratégiáról szóló kormányrendelet tervezete, amely egyebek között tartalmazza a szórakozóhelyek eddiginél szigorúbb ellenőrzését, az idősek védelmének fokozását, és jogi megoldást keres arra, hogy 18 éven aluliak szülői felügyelet nélkül a jövőben este már ne tartózkodhassanak szórakozóhelyeken, augusztus 6-ig véleményezhető a kormány internetes oldalán.

Térfigyelők – Szakemberek nem tartanák ördögtől valónak a társasházak ajtajainak bekamerázását
Térfigyelők – Szakemberek nem tartanák ördögtől valónak a társasházak ajtajainak bekamerázását FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.