Devizahitel: fél tucat „támadási” javaslat

Több devizahiteles javaslatról tárgyal ma a kormány, a szerződések felülvizsgálatához keresnek fogódzókat. Az azonban elképzelhető, hogy ma nem születik döntés.

Nem kétverziós megoldásról tárgyal ma a kormány a devizahitel-szerződések felülvizsgálata kapcsán, hanem legalább fél tucat javaslat kerül az asztalra – értesült a Népszabadság kormányzati forrásból. Ezek között a Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által preferált árfolyamréses változat is szerepel, amihez a „muníciót” a Kúria devizahiteles kontra OTP Bank ítéletének az a része szolgáltatta, hogy „az árfolyamrés csak bizonyos mértékben változhat”. 

Forrásaink azt prognosztizálták tegnap, hogy a 0,5 százalékosnál magasabb rés alkalmazását jó erkölcsbe ütközőnek minősíthetik a bírósági ítélet alapján. Ha Orbán Viktor miniszterelnök erre a változatra bólint rá, az 50 milliárdos veszteséget jelentene a bankoknak.

A másik „támadási” pont az úgynevezett horvát precedens: e szerint az ügyfeleknek a felvételkor érvényes árfolyamon kellene törleszteniük frankhitelük tőkeösszegét, azaz fix árfolyamon, s a frankhitelesek például egyéni eljárásban követelhetnék bankjuktól a túlfizetés kompenzációját. (A svájcifrank-hiteleket jellemzően 145-165 Ft-os, míg az euróalapú hiteleket 230-260-as árfolyamon lehetne törleszteni egyes kalkulációk szerint.) Ez sok százmilliárd forintos veszteséget okozna a bankoknak, az OTP-nek például körülbelül 250 milliárd forint lenne a vesztesége.

E két javaslat mellett információink szerint Varga Mihály munkacsoportja különböző pénzügyi kalkulációkat dolgoz ki. Felvetődött ugyanis a kérdés, hogy a devizahitel-szerződéseket milyen más pontokon lehetne még módosítani: a fix törlesztőrészletek meghatározására, a szerződések futamidejének meghosszabbítására és a kölcsönszerződések más lényeges pontjának korrigálására is születnek különböző számítások – tudtuk meg.

A szerződésmódosítások törvényi háttéranyagát a Navracsics Tibor által vezetett igazságügyi tárca dolgozza ki a „clausula rebus sic stantibus” („a dolgok jelenlegi állására vonatkozó záradék”) jogelv alapján, a polgári törvénykönyv 124. paragrafusára hivatkozva. E szerint a bíróság módosíthatja a szerződést, ha a felek tartós jogviszonyában a szerződéskötést követően olyan változás állt be, amely valamelyik fél lényeges jogos érdekét sérti, ezért önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a feltételt. Elképzelhető, hogy a devizahitel-szerződések felülvizsgálatáról a mai kormányülésen még nem születik döntés.

A népesedéspolitikai koncepcióról szintén tárgyalnak a mai kormányülésen. Lapunknak megerősítették: várhatóan egy „három plusz egy” intézkedéscsomagot fogadnak el, mely a rugalmas gyedet (14,5 milliárd), a frissdiplomás-csomagot (6,1 milliárd), illetve a családi adókedvezmény kiszélesítését (20-30 milliárd) nyilván tartalmazza. A KDNP a kiszélesítést a tízszázalékos nyugdíjjárulék terhére képzeli el – nyilatkozta lapunknak Harrach Péter frakcióvezető, míg Révész Máriusz fideszes képviselő, a kormányfő családpolitikai tanácsadója a hétszázalékos egészségbiztosítási járulék terhére. A demográfiai program „plusz” eleme a szocpol másfélszeresére emelése, ez a nemzetgazdasági tárca szerint további 10 milliárdos kiadással járna.

Tüntető devizahitelesek
devizahitelesek vonulnak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.