Századvég: értékes megrendelés

Kéthavi rendszerességgel kutattatják a céggel a Magyar Honvédség vezetőinek megítélését.

Havi rendszerességgel – idén január óta már csak kéthavi rendszerességgel – készít közvélemény-kutatásokat a Honvédelmi Minisztérium számára a kormánnyal meglehetősen jó kapcsolatokat ápoló Századvég-csoport – tudta meg a Népszabadság.

A honvédelmi szaktárca a kormányváltás óta nem rendelt meg elemzést vagy kutatást a saját, amúgy is évek óta szűkös költségvetése terhére, a hivatkozott anyagokat a Nemzeti Fejlesztési Minisztériummal (NFM) kötött Századvég-keretszerződés terhére kapja meg a minisztérium – ezzel a lehetőséggel egyébként más tárcák és háttérintézmények is élnek. A pénzügyi fedezetet az NFM „kormányzati szakpolitikai feladatok” fejezeti kezelésű előirányzata biztosítja, arról azonban lapunk nem kapott konkrét válaszokat, hogy a HM-nek készülő havi, majd kéthavi elemzésért mennyit „számláznak” ki a fejlesztési tárcának.

A kutatásokat a Századvég közvetlenül a honvédelmi miniszter kabinetfőnökének küldi meg, de a téma szerint felelős szakmai főosztályok és csoportfőnökségek, valamint a tárca felső vezetői is hozzájutnak az eredményekhez. Arra a kérdésünkre, hogy milyen témákban rendeltek, illetve rendelnek kutatásokat a HM vezetői, a fejlesztési tárca témailletékesként nem kívánt érdemben válaszolni, mondván: a Századvég-csoport teljesítésének megismerhetősége kapcsán jelenleg is polgári per van folyamatban, annak lezárultáig pedig nem adnak információt.

Annyit ugyanakkor elmondtak, hogy a HM-nek készülő kutatásokban egyebek mellett NATO-tagságunk és a külföldi missziók elfogadottságával és megítélésével kapcsolatban vizsgálják a közvélemény álláspontját. „A kutatásokban ezenkívül megvizsgálták a tűzszerészek tevékenységét, melyek ismeretében a lakossági tájékoztatás megszervezéséhez szűrhetőek le tapasztalatok” – fogalmazott kérdésünkre az NFM. (Ez utóbbi kapcsán forrásaink többek között azt mondták: korábban kiderült, hogy a társadalom jelentős része még mindig a rendőrséghez köti a tűzszerészek munkáját, a külön szóvivő és kommunikáció ezen változtatott az utóbbi időszakban.)

Ezzel együtt lapunk úgy tudja, hogy a HM megrendelésére a Századvég-csoport, pontosabban a Századvég Politikai Iskola Alapítványa többek között a honvédség, a magyar katonák és a honvédelmi vezetés társadalmi megítéléséről is készített, illetve készít kutatásokat. Hogy miként és miért változott például Hende Csaba honvédelmi miniszter és a hadsereg vezetőinek társadalmi megítélése, illetve hogy ebből milyen következtetést vont le esetleg a tárca, azt az anyagok „titkossága” miatt egyelőre nem tudni. Szintén kapnak adatokat a légi szállítási és helikopterképességgel és más haditechnikai fejlesztésekkel kapcsolatos „társadalmi attitűdök”, illetve a márciusi hóhelyzet, valamint az árvíz kapcsán biztosított védekezés társadalmi megítélésével kapcsolatban is.

Ez utóbbiak eredményéről sem tudni egyelőre. Arról a Napi Gazdaság című lap írt nemrég, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium februárban újabb kiegészítő megbízást adott a Századvég konzorciumának közvéleménykutatások és tanulmányok készítésére, valamint szakpolitikai kutatással alátámasztott tanácsadásra nettó 196 millió forint keretösszegben. Ezzel három év alatt bruttó 4,7 milliárd forintot fizethet ki a tárca a Századvégnek és a hozzá kapcsolódó cégeknek. A megállapodás és keretszerződés szerint a Századvég-csoportnak szinte minden területre kiterjedően kell a kormánynak szakpolitikai tanácsokat adnia, így például a gazdaságfejlesztés, a médiapolitika és médiapiac, a környezetvédelem, a kis- és középvállalkozások fejlesztése vagy – mint most – a honvédelem területén.

Mérik a társadalmi elfogadottságot is
Mérik a társadalmi elfogadottságot is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.