Esélyegyenlőség: kétharmados elmaradás

Az önkormányzatok július 1-je után elvileg csak akkor juthatnak hazai és uniós pénzekhez, ha elkészítették az esélyegyenlőségi programjukat. A határidő hetek óta lejárt, de a települések több mint kétharmadának még mindig nincs ilyen programja. Izgalomnak azonban furcsamód semmi jele.

Egyszer már az önkormányzatok – a közoktatás és az egészségügy átalakítására hivatkozva – haladékot kaptak az esélyegyenlőségi program kidolgozására. A törvényben eredetileg a 2012. november 1-jei határidő szerepelt, ez módosult 2013. július 1-jére. Az esélyegyenlőségi program keretében az önkormányzatok elemzést készítenek a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok – mélyszegénységben élők, romák, idősek, nők, fogyatékossággal élők – szociális, oktatási, foglalkoztatási, egészségügyi és lakhatási helyzetéről, az így feltárt problémák „komplex kezelése érdekében” intézkedési tervet alkotnak.

A tervnek tartalmaznia kell azt is, hogy az önkormányzat milyen eredményt szeretne elérni, és ki a felelős a végrehajtásért. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságának van egy háttérintézménye, a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI). Az intézet tavaly ilyenkor bejelentette, hogy úgynevezett esélyegyenlőségi mentorhálózat létrehozásával ingyenes segítséget nyújt az önkormányzatoknak a program elkészítéséhez. A TKKI hangsúlyozta: a program megléte feltétele lesz a hazai és uniós pályázatokon való indulásnak.

Első fecskeként május végén a Bács-Kiskun megyei Hajós és a Pest megyei Újhartyán önkormányzata fogadta el a helyi esélyegyenlőségi programot. A TKKI nemrégiben lelkesülten adta hírül, hogy a „közös munka eredményeként” már mintegy ezer településen készült el az esélyegyenlőségi program. Csakhogy Magyarországon több mint háromezer település van, a július 1-jei határidőn pedig már rég túl vagyunk. Szerettük volna megkérdezni a TKKI-tól, hogy mennyi pénztől eshetnek el az elmaradásban lévő önkormányzatok, dobtak-e már vissza pályázatokat és egyáltalán: mi lehet az oka annak, hogy a településeken ilyen nagy arányban nem készült esélyegyenlőségi program?

Az intézetnél közölték, hogy kizárólag Köpeczi-Bócz Tamás főigazgató engedélyével nyilatkozhatnak, ő viszont csak a hónap végén lesz elérhető. Az önkormányzatok aligha szenvedtek információhiányban. A TKKI mentorhálózatának tagjai – ötven mentor és ötven asszisztens – az év eleje óta végiglátogatták a településeket az egész országban. Mindebből két következetés is adódhat. Egy: a települések nagy része annyira jól áll anyagilag, hogy nincs szüksége pályázati pénzekre.

Kettő: nem eszik olyan forrón a kását, és a más esetekben oly szigorú kormányzat, ha esélyegyenlőségről van szó, hajlandó nagyvonalú magatartást tanúsítani. Utóbbira tippelünk. A TKKI honlapja legalábbis azt ígéri, hogy augusztus 31-ig mintegy 2800 önkormányzatnak lesz esélyegyenlőségi programja. Pár hónap késés tehát még belefér. És akkor már csak néhány száz település marad hátra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.