Megkezdődött a Vidám Park felszámolása

Augusztus elsejéig nyújthatják be ajánlataikat a Budapesti Vidám Park mutatványosberendezéseire pályázók. A játékokat együtt, csomagban kívánja értékesíteni a pályázat lebonyolításával megbízott Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ (BFVK) Zrt. Mint ismeretes, szeptember végén végleg bezárja kapuit a Vidám Park.

A területet az állatkert kapja meg, míg az üzemen kívül helyezett mutatványosberendezések többségét dobra verik.

– Az értékesítési pályázat kiírásába, illetve lebonyolításába a Vidám Park vezetőségének nincs beleszólása – hárította el érdeklődésünket Kőfalvi Tamás, a Vidám Park vezérigazgatója. Az eljárás zárása, illetve az ajánlatok értékelése után a BFVK tesz majd javaslatot az értékesítésre szeptember végéig, amelyről végül a Fővárosi Közgyűlés dönt.

A teljes területet az év végével veszi át az állatkert, amely a műemléki védettség alatt álló játékokon túl csak a Dzsungel Meseparkra tart igényt, de a megmaradt berendezések, illetve a terület őrzéséről januártól neki kell gondoskodnia.

A mutatványosjátékok árveréséből befolyó bevételt előzetesen 100-250 millióra becsülte az önkormányzat. Ám ezt sokan túlzónak tartották, mivel a játékokat a holt szezonban kényszerértékesítik.

A Vidám Parknak egyébként évente 50-150 millió forintra lett volna szüksége a fennmaradáshoz, ám az önkormányzat úgy ítélte meg, a látogatói felét elveszítő, egyre pusztuló létesítményt nem érdemes tovább fenntartani.

A Városligetben található két szabadidős intézmény, az állatkert és a Vidám Park hosszú évtizedek óta fut versenyt egymással. A tulajdonosi döntések, a gazdasági válság, illetve a két cég menedzselésének hatékonysága végül teljesen eltérő fejlődési irányt szabott a két cégnek. Míg a Fővárosi Állat- és Növénykert (FÁNK) uniós pályázatok és fővárosi támogatások révén jelentős fejlesztéseket tudott megvalósítani, és részben ennek következményeként jelentős árbevételt tudott elkönyvelni, a Vidám Park végletesen lemaradt a budapestiek kegyeiért folytatott versenyben. Míg a FÁNK látogatóinak száma az elmúlt években évi egymillió, addig a Vidám Parkra alig háromszázezren kíváncsiak. A Vidám Park helyzetét tovább nehezítette, hogy nyitva tartása csak néhány hónapban gazdaságos. Az árak pedig tovább már nem növelhetők. Ráadásul az állatkert fejlődéséhez szükséges tér csak a Vidám Park rovására biztosítható.

Bagdy Gábor pénzügyi főpolgármester-helyettes mindezekre hivatkozva tavaly októberben tett javaslatot a Fővárosi Közgyűlésnek a Budapesti Vidám Park végleges bezárására. A testület csak második nekifutásra szavazta meg az előterjesztést.

A Budapesti Vidám Park Zrt. felszámolása összesen 490 millió forintba kerül. A társaság 55 dolgozójának végkielégítése százmillió forintot, a meglévő hitel visszafizetése 200 milliót visz el. Az egyéves továbbműködéshez 150 millió forint tulajdonosi kölcsönt kapott az intézmény, amit a berendezések értékesítéséből kellene visszafizetnie.

A Vidám Park egyébként nem egyszerre, hanem több lépésben zár be. A Fővárosi Állat- és Növénykert a terület teljes átadásáig több mint fél hektáron terjeszkedhet. Ez már meg is kezdődött. A FÁNK 2317 négyzetméter alapterületen alakított ki Póni Parkot. Ezer négyzetmétert tárolásra használnak, a többit állatkerti szolgáltatásokkal töltik meg. Az „elhódított” területre július–augusztusban költözik át a tengerimalac-város, három törpezebu, valamint hat alpaka.

Az átvett területen már elbontották a régi játékgépek alapzatait, és elkészült a téli idény szükségleteinek is megfelelő vízellátás. Az ideköltöztetett állatok számára új karámokat alakítottak ki, és új kerti bútorokat és padokat helyeztek el a látogatók kényelmére.

Várhatóan jövőre nyílik meg részlegesen a Magyar Mesék Kertje, amelybe már a megmaradó vidámparki játékokat is beleillesztik. A 12-15 milliárdos tervezett fejlesztés, illetve a szükséges uniós pályázatok előkészítésére 100 millió forintot szavazott meg a közgyűlés. Az optimumprogram megvalósulása esetén a Pannon Ősvadon és Pannon Tenger akvárium 2016-tól fogadhat látogatókat.

 

Most senki sem örül
Most senki sem örül
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.