A kulcs a foglalkoztatás

A garantált minimumjövedelmet korábban a Fidesz sem vetette el. 2011 őszén mentették fel tisztségéből a Soltész Miklós szociális ügyekért felelős államtitkár mellett helyettesként dolgozó Nyitrai Imrét. Az ő nevével fémjelzett Nemzeti szociálpolitikai koncepció (NSZK) tartalmaz konkrét javaslatot a minimumjövedelemre.

„A garantált minimumjövedelem biztosítását a jelenlegi különböző, a jövedelem pótlását célzó nem járulékfizetésen alapuló ellátások helyett az új rendszer egyik alapvető elemeként javasoljuk, melyet a jogosult megfelelő feltételek – meghatározott jövedelemhatár alatti lét – esetén normatív módon megkap úgy, hogy együttműködési kötelezettség nem terheli a jogosultat” – áll a ma már parkolópályára tett munkaanyagban. „A cél az, hogy az élethelyzetekhez jobban alkalmazkodó és rugalmasabb segélyezési struktúra alakuljon ki, ahol nem eshet ki senki a szociális hálóból” – olvasható szintén ebben a dokumentumban.

Nem véletlen, hogy Nyitrainak mennie kellett, és a koncepció az asztalfiókban maradt: Orbán Viktor miniszterelnök ugyanis az NSZK szellemiségétől rendkívül távol eső szociálpolitikát valósít meg. A demokratikus ellenzéki pártok azonban fordulatot szeretnének a szociálpolitikában. A minimumjövedelemmel kapcsolatban a szocialisták úgy vélekednek, hogy a szociális problémákat önmagában az nem tudja orvosolni, ahhoz a foglalkoztatásnak kellene bővülnie.

– Jelenleg csökken a GDP, menekül a működő tőke, csökken a munkahelyek száma, az egyedüli lehetőség a külföldi munkavállaláson túl a közmunka – ad helyzetelemzést Katona Tamás. A közgazdász hozzáteszi, az lenne kívánatos, ha legalább egy kereső lenne minden családban, ehhez a munkaerőpiac bővülésére volna szükség. – A Fidesz–KDNP kormányzása alatt a szegénység mélyült és kiterjedtsége nőtt – mondja, emlékeztetve a Tárki legutóbbi mérésére, amely szerint az ország lakosainak 17 százaléka, azaz 1,7 millió ember a relatív szegénységi küszöb alatt él.

 – Valamilyen megoldást kell a szegénység mérséklésére találni. Egészen biztosan szükség van valamiféle minimumjövedelem bevezetésére, emellett növelni kell a családtámogatást. Be kell vezetni valamiféle garantált minimálnyugdíjat is, ugyanis százezrek fognak a következő tíz évben nyugdíjba menni úgy, hogy a rendszerváltás után folytatták aktív keresőtevékenységük nagyobb részét, jellemzően minimálbéren.

De a megoldást a foglalkoztatáspolitikában látom. Például a közlekedési támogatás bevezetésében, amely lehetővé teszi, hogy megérje nagyobb távolságokat utazni egy kevésbé jól jövedelmező állás miatt is – mondja Katona Tamás a Népszabadság megkeresésére reagálva. Az LMP is a foglalkoztatáspolitikában látja a minimumjövedelem bevezetésének kulcsát. – A párt nyitott a garantált alapjövedelemről szóló kérdés átfogó megvitatására. Azt is látjuk, hogy a garantált alapjövedelem bevezetésének kérdése milyen súlyos gyakorlati és elvi akadályokba ütközik, így nagyon fontosnak tartjuk a nyílt és átfogó társadalmi vitát – fogalmaz lapunk megkeresésére Szél Bernadett. Az LMP szakpolitikusa azt is kiemeli, a minimumjövedelem bevezetésének munkaerő-piaci, munkahely-bővülési feltételei is vannak.

– A garantált alapjövedelem ugyanis nem vezethető be egy foglalkoztatási válság kellős közepén: a finanszírozáshoz meg kell teremteni a költségvetési forrásokat, és az csak úgy lehetséges, ha a gazdaság növekvő pályán van, magas a foglalkoztatottság és folyamatos a munkaerőigény. Ha stagnál a gazdaság, nincsenek beruházások és befagyott a hitelezés, akkor nincs miből fedezni az alapjövedelmet – fejti ki, hozzátéve, elengedhetetlen a munkahelyteremtés is, amelyhez kézenfekvő lehetőséget kínálnának az energiahatékonysági beruházások és a helyi gazdaság fejlesztése. Az LMP elfogadhatatlannak tartja, hogy Magyarországon a XXI. században bárki nyomorogjon, éhezzen, szociális krízisben éljen mindenféle ellátás nélkül, ezért a segélyezési rendszer leépítése és az egyre durvább szankciók helyett olyan ellátórendszerben gondolkodik, amely egy alapvető szociális minimumszintet biztosítana a legelesettebbek számára.

Szél Bernadett emlékeztet, az LMP már a 2010-es programjában tárgyalta a garantált minimumjövedelem bevezetését. – Ennek keretében biztosítható lenne a garantált minimumjövedelem legalább a társadalom legszegényebb tíz százalékának, kiterjesztve azt a dolgozó szegényekre is. A rendszer úgy működne, hogy a minimumjövedelem egy törvényben meghatározott szintre egészítené ki a háztartás jövedelmét – mondja az LMP-s politikus.

– Magyarországon senkit sem fenyegethet az éhenhalás, és mindenkinek jár fedél a feje fölé. A közösség nem lehet passzív a ma látható fájó nyomor, lakhatási bizonytalanságok láttán – ez már az Együtt–PM szövetség álláspontja. – Hisszük, hogy Magyarország minden polgárának jár a megélhetés és lakhatás olyan minimuma, amivel ma még százezrek nem rendelkeznek. A garantált minimumjövedelem fokozatos bevezetésével a mai segélyezési rendszert úgy kell átalakítani, hogy annak mai, kirekesztő és nyomorban tartó jellegét felváltsa a rászorulók és a segítő állam együttműködése.

Ehhez nemcsak a garantált minimumjövedelem bevezetése kell (részben mai segélyezési formák, illetve azok megbélyegző jellegének kiváltásával, részben az ellátási szint egységes, fokozatos kiterjesztésével és valódi megélhetési minimumszint elérésével), de a segítő-támogató munkaügyi-szociális intézményrendszert is fejleszteni kell, hogy valódi segítséget adhasson a rászorulóknak – fogalmaz az Együtt–PM. Álláspontjuk szerint a garantált minimumjövedelem biztosítása csak az érintettek együttműködésével elképzelhető, mert csak így lehet a mélyszegénység csapdahelyzetéből kiutat találni.

Hajléktalan költözik önkormányzati bérlakásba: át kell alakítani az ellátórendszert
Hajléktalan költözik önkormányzati bérlakásba: át kell alakítani az ellátórendszert
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.