Üres helyek az Együtt listáján

Az előzetes kérésnek és megállapodásnak megfelelően múlt hét végén átküldte az MSZP-nek a 106 egyéni választókörzetben indítandó „jelöltjelöltjeinek” névsorát az Együtt–PM szövetség; a lista azonban még nem teljes – értesült a Népszabadság.

Arról lapunk is beszámolt korábban, hogy a két ellenzéki szervezet közötti szövetségkötés apróbb döccenőkkel halad csak előre, miután a szocialisták kérésére az Együtt először nem a 106 jelölt, hanem „csak” az egyéni körzetek helyi elnökeinek és koordinátorainak listáját küldte át. Sőt a Bajnai Gordon vezette szövetség eredetileg nem is kívánta feltétlenül átadni a névsort, mondván, előbb a jelöltállítási feltételekről és elvekről kellene megállapodni; ez utóbbira egyébként várhatóan a most keddi –immár második hivatalos – találkozón sor kerülhet.

Az ügyben az Együtt még nyilvánosan is kritizálta a szocialistákat, miután a listák körüli huzavonáról a Népszabadság mellett a Magyar Nemzet is pontosan számolt be, a Bajnai-féle szövetség viszont közleményben sérelmezte, hogy „Simicska Lajos lapjában” szocialista forrásokra hivatkozva írtak az esetről. Úgy tudjuk, hogy a közlemény kiadását azóta az Együtt–PM-en belül is elsietett lépésként értékelték.

Az apróbb üzengetés után végül a helyzet azzal oldódott meg, hogy az Együtt – a szervezet szerdai elnökségi ülése után – megküldte a 106 körzetre vonatkozó újabb listáját Mesterházy Attilának. A Népszabadság információi szerint az Együtt-névsorban nincs mind a 106 körzetben külön jelölt megnevezve: vannak olyan kerületek (Pécs és Komárom), ahol még nem dőlt el a jelölt személye, de van 5-6 olyan választókörzet is, ahol az Együtt üresen hagyta a jelölti „rubrikát”, mondván, már megtalálták ugyan a megfelelő indulót, de az illető a politikai szerepvállalását „még nem rendezte a civil életében”, ezért addig nem kívánják az írott listában megnevezni őket.

Szigetvári Viktor, az Együtt–A Korszakváltók Pártja egyik társelnöke lapunknak megerősítette: utóbbi neveket az MSZP-vel folytatott tárgyaláson személyesen közlik majd a szocialistákkal, azaz egyetlen körzetben sem marad megválaszolatlanul a kérdés.

Érdekesség, hogy az MSZP budapesti és Pest megyei elnökének kérésére (Molnár Zsolt és Tóbiás József is tagjai a tárgyaló delegációnak) az Együtt annyiban módosította az átküldött listát, hogy a fővárosban és a Pest megyei körzetekben csak „tömbösítve” közölték az Együtt-jelöltek neveit; vagyis nem kötötték azokat konkrét körzetekhez, így könnyítve meg a későbbi egyezkedést. Úgy tudjuk egyébként, hogy az Együtt–PM országosan ismert politikusai elsősorban Budapesten számíthatnak majd indulási lehetőségre.

Ehhez tartozik még, hogy lapunk forrásai szerint nemcsak Szigetvári, de Bajnai Gordon is felhívta az elmúlt napokban a szocialisták több megyei vezetőjét, hogy biztosítsa őket arról: az Együtt–PM korrekt megállapodásra törekszik az egyéni jelölteket illetően, vagyis nem kívánnak mind a 106 körzetben saját jelöltet állítani; az arányos és a választási győzelmet elősegítő megegyezésért dolgoznak.

Mesterházy Attila hétvégén meglátogatta Bajnai Gordont a Bajai Halfőző Fesztiválon
Mesterházy Attila hétvégén meglátogatta Bajnai Gordont a Bajai Halfőző Fesztiválon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.