Megéri politikusnak menni

Érdekesen alakul a magyar állami vezetők és a parlamenti képviselők vagyoni helyzete. Azt, hogy milyen juttatásokra tarthatnak igényt, a hatályos jogszabályok pontosan meghatározzák, anyagi viszonyaikban mégis igen jelentős különbségek mutatkoznak. Akadnak milliárdosok, miközben sokaknak nincs megtakarítása, de még saját autója sem.

Orbán Viktor miniszterelnök a vagyonbevallása szerint kormányfőként és képviselőként a törvényekben meghatározott fizetést kapja. Konkrét összeget nem jelölt meg, de könnyen kideríthető: e két jogcímen nem egészen havi bruttó 1,8 milliót keresett tavaly. Orbán rendelkezik egy 233 négyzetméteres budai ingatlan felével és telkek sorával, amelyeket azonban ingyenes használatra engedett át a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak. Saját autója nincs, és pénzintézeti számlakövetelése is mindössze 1,2 millió forint, takarékbetétben pedig – a feleségének öröksége révén – ötmillió forintot tartanak. A kormányfő más vagyonnal a hivatalosan hozzáférhető információk szerint nem rendelkezik, miközben tízmilliós jelzáloghitelről számolt be.

A lakásán és hét éves Renault-ján kívül Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, közigazgatási és igazságügyi miniszternek sincs semmije. Ő bruttó 1,1 milliót keresett, s publikációs tevékenyessége is hozott havi 25 ezret. Nem adott számot viszont egyetlen fillérnyi megtakarításról sem, nyögnie kell ugyanakkor a kilencmilliós kölcsöne terheit.

A kormányfő nemzetpolitikáért felelős helyettese, Semjén Zsolt 2012-ben szintén bruttó 1,1 millióért dolgozott, de ő rendelkezik több budai lakással és üdülőingatlanokkal is. Kocsija neki sincs, családi ajándékként kapott antik bútorai viszont vannak. Számlakövetelése forintban és devizában mintegy félmillió forint, többet a kereszténydemokrata politikus a vagyoni helyzetéről nem árult el.

Kormánypárti társaihoz képest jobban áll Lázár János, aki szerint mindenki annyit ér, amije van. A birtokában van lakóingatlan és több szántóterület, egy Audi A6-os, számos védett műtárgy, harmincmilliós kötvénycsomag, valamint nyolcmilliónyi készpénz. Igaz, a bevallott havi nem egészen egymilliós bruttó fizetéséből és a négymilliós „időszakos” jövedelméből összességében negyvenmillió forint körüli hitelt is törlesztenie kell.

Autója és műtárgya Szijjártó Péter külgazdasági államtitkárnak nincs, de a bevallott bruttó 997 ezer forintos havi jövedelmével azért jól gazdálkodott. Vagyonnyilatkozatában szerepel egy győri lakás és négy másik ingatlan, harmincmilliónyi értékpapír, csaknem 18 milliós életbiztosítás és mintegy 15 milliós megtakarítás.

A kormány tagjai közül a belügyminiszter a hivatalos vagyonbevallása szerint minden bizonnyal a leggazdagabb ember. Ő 22 ingatlanról – lakásokról, üdülőkről, garázsokról, szántókról – és egy örökölt Wartburg személygépkocsival is beszámolt. A lakossági számlájának lekötött egyenlege megközelíti a négyszázmillió forintot, míg dollárban 1,1 millió, euróban 741 ezer a követelése. Emellett a cégei eladásából félmilliárdot kasszírozhat, baráti kölcsönök visszafizetéséből pedig további háromszázmillióra számíthat. Mindehhez képest az 1,1 milliós miniszteri jövedelme és a hét és fél milliós hiteltartozása elhanyagolható összeg.

Az egyszerű parlamenti képviselők a miniszterekhez képest rosszabbul, míg a 214 ezer forintot bruttó átlaghoz viszonyítva már jobban keresnek.. Bár a képviselői alapdíj mindössze 231 ezer bruttó, van azonban választókerületi pótdíj, ami az összes tiszteletdíj hatvantól 160 százalékáig terjedhet. A budapestiek így legalább – ha semmilyen posztot nem viselnek – 140 ezer, a szabolcsi vagy zalai képviselők több mint 370 ezer forint pluszra számíthatnak.

A legrosszabbul fizetett honatyának – aki a fővárosban él és nem tölt be valamilyen tisztséget – így be kell érnie 370 ezer körüli bruttóval. Egy bizottsági tagság ugyanakkor hoz további 162 ezret, a második még 58 ezret. A frakcióvezetők 278 ezer, a helyetteseik 232 ezer forint pótlékot kapnak.

Az országgyűlési képviselői toplistát Kövér László vezeti, akit honatyaként csaknem 232 ezer forint illet, amihez elnöki tiszteletdíjként jön még 1,5 millió, s a választókerületi pótlék további hatszázezret meghaladó összeg. Rogán Antal képviselőként és a Fidesz frakcióvezetőjeként több mint egymillió forintot keres, emellett 632 ezer forintot kap a Belváros polgármestereként. Nagyjából hasonló jövedelme van Botka Lászlónak, Szeged szocialista polgármesterének, aki városvezetőként 670 ezer forintot keres, és ehhez jön a parlamenti képviselői fizetése, ami két bizottsági tagság és a választókerületi pótlék figyelembevételével ugyancsak több mint egymillió forint.

Ennél is többet, másfél milliót kereshet Ughy Attila XVIII. kerületi polgármester, aki a kerület vezetőjeként 630 ezer forintot, a Fővárosi Közgyűlés tagjaként 216 ezer forintot, parlamenti képviselőként csaknem 700 ezer forintot kap. Németh Szilárdnak csepeli polgármesterként, parlamenti képviselőként és a Fővárosi Közgyűlés tagjaként szintén több mint 1,5 millió forint jön össze havonta.

Parlament
Parlament 2012.04.16. Fotó: Móricz Simon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.