Pécs: Két bűntény megrokkantotta a város biztonságérzetét

Pécs „bűnügyi fertőzöttsége” nem haladja meg a hozzá hasonló méretű hazai városokét, s az itteni rendőrség felderítési mutatója a legjobbak között van az országban. Az emberölések és az erőszakos bűncselekmények számát illetően sem lóg ki a sorból a város, s az elmúlt években elkövetett gyilkosságok mindegyikének elkövetőjét elfogták a pécsi nyomozók.

Ennek ellenére 2012 nyara óta tetten érhető a pécsi közbeszédben, hogy romlott a város közbiztonsága. A helybéliek szorongását két bűncselekmény erősíti. 2012. július 8-ra virradóra egy többszörösen büntetett előéletű, 26 éves férfi megerőszakolta és megölte Bándy Katát, a rendőrség 25 esztendős pszichológusát. Az elkövetőt, a Pécsett csak vendégeskedő Péntek Lászlót gyorsan elfogták, és 2013. április 5-én életfogytig tartó börtönre ítélték. A verdikt napján Pécs belvárosában a 23 éves Nyerges Zoltán megtámadta a város polgármesterének, Páva Zsoltnak a 20 esztendős lányát.

A nemi erőszakért 17 évesen öt évre becsukott Nyerges egy héttel később feladta magát. Az ítélet és a letartóztatás nem nyugtatta meg a pécsieket, sokan rossznak gondolják a város közbiztonságát, s ha kifejtik, miért érzik így, akkor főképp ezt a két bűncselekményt emlegetik. A múlt héten a Magyar Tudományos Akadémia pécsi székházában a 150 ezer lelkes város közbiztonságáról és az itt élők biztonságérzetéről rendeztek szakmai vitát. Az egyik előadó, Korontos Zoltán, Pécs rendőrkapitánya arról beszélt, hogy a gyilkosságok túlnyomó többsége rendőri eszközökkel megelőzhetetlen. Hazánkban évente másfél száz emberölés történik, azok kétharmada családon belül, a többi gyilkosságot meg véletlenek sajátos összjátéka előzi meg.

Korontostól megtudtuk, hogy Bándy Kata meggyilkolásának éjjelén abban a városrészben, ahol a bűntény történt, ötven rendőr egy lopássorozat elkövetőit kereste. Két utcával odébb pedig megölték a hazafelé tartó lányt. Sosem lesz annyi rendőr – mondta a kapitány –, hogy minden gyilkost meg lehessen állítani. És kamera se – erről már Páva Zsolt beszélt. A polgármester bejelentette, hogy növelik a köztéri kamerák számát Pécsen, majd hozzátette, hogy ez mit sem ér, ha a kamerákat senki sem figyeli. Most derült ki, hogy Páva lányát 900 méteren át, 30 lépés távolságból követte egy csuklyás alak Pécs centrumában, ám mivel a monitorok előtt éjjel nem ül kezelő, nincs, aki ilyenkor riasztaná a rendőröket. Így a kamerának alig jut a szerepe a megelőzésben.

Tegyük hozzá, hogy a Pécs központját pásztázó kamerarendszer kiépítése százmilliós beruházás volt, a működtetés kijönne tízmillióból. A beruházást nagyrészt az unió finanszírozta, az üzemelést a városnak kéne. Így kidobott pénz az egész, igaz, az unióét dobjuk ki. E pazarlásnak két oka lehet: vagy nincs pénze a városnak a működtetésre, vagy a rendszer rossz (mert mondjuk: csókos cég építette), és nincs értelme odaültetni eléje kezelőt. Ennek próbáltunk már utánajárni, ám laikus – adatvédelmi okokból – nem ismerheti meg a rendszert.

Korinek László kriminológus, egyetemi tanár is a két, nagy hírt kapó, pécsi bűnügytől startolt, aztán arra hívta föl a figyelmet, hogy az emberek biztonságérzete időnként teljesen mást tükröz, mint a településük közbiztonsága. Ezért a rendőrségnek nem elég elfognia a bűnözőket, arra is kell hogy legyen eszköze, hogy meggyőzze a helybelieket: nincs okuk félni a bűntől, ha okosan viselkednek. Korinek szólt arról, hogy a polgárokat nem veszélyezteti az utcán elszórt sok szemét vagy a falakat elcsúnyító graffiti, ám ezekből a negatív vizuális hatásokból sokan mégis arra következtetnek, hogy nincs biztonság. Az utca emberében ekképp csapódik le a látvány: a rendőrök nem tudják megfékezni a szemetelőket és a graffitiseket, tehát engem se tudnak megvédeni. Korinek kifejtette, hogy miképp hat a biztonságérzetünkre a rendőrség korábbi, elhibázott nyugdíjazási szabályrendszere és gyakorlata: emiatt ma már szinte nincs tapasztalt rendőr az utcán. Csupa fiatal teljesít szolgálatot, s bennük a polgárok nem bíznak meg annyira, mint egy középkorú kollégában.

Az előbbiekhez csatlakozott Hatala József, az év elején nyugdíjazott országos rendőrfőkapitány, amikor elmondta, hogy a 44 ezer egyenruhásból mindössze 250-en képviselik az ötven feletti korosztályt. Márpedig – tette hozzá – tíz év kell ahhoz, hogy egy rendőr szakmailag felkészült legyen. A tapasztalatlan rendőr gyakran durvasággal helyettesíti a határozottságot, s emiatt a tisztességes emberek nem bíznak meg benne. Hatala és Korinek is hivatkozott egy volt pécsi rendőr, a jelenleg ügyvédként praktizáló Fenyvesi Csaba húsz évvel ezelőtt írt könyvére, amelyben a szerző azt hirdette, hogy a rendőrség termelőüzem, s terméke a biztonság. Ehhez kötődve Hatala megkérdezte: vajon milyen közbiztonságot képes előállítani az a rendőr, akinek nincs egzisztenciális biztonsága? Nincs, mert bizonytalan a jövője, és kevés a bére, azon őrlődik, jut-e pénz ételre, rezsire.

Erről már nem Pécsen kell meditálni. A baranyai megyeszékhely mindenesetre keresi a módját, hogy saját eszközeivel javítsa az itt élők biztonságérzetét. A városháza úgy döntött, hogy hétvégeken, éjszaka a nők ingyen használhatják a városi tömegközlekedést. Ez is valami, bár nem árt tudni, hogy amerre Bándy Kata és a polgármester lánya járt, ott busz nem közlekedik.

-
FOTÓ: REVICZKY ZSOLT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.