Ő lőtt, de miért?

Ma kezdi tárgyalni a Fővárosi Törvényszék az 1988. február 11-én a budapesti Margit utcában autójában kivégzett médiavállalkozó, Fenyő János feltételezett gyilkosainak a perét. A Fővárosi Főügyészség igencsak szűkszavú vádiratából nagyjából annyi derült ki, hogy az elsőrendű vádlott, Jozef Rohác egy ismeretlen személytől pontosan meg nem határozható időben kapott megbízást teljesítve végzett az akkoriban a Népszavát és számos népszerű magazint kiadó VICO-birodalom tulajdonosával.

Két ember ellen emelt vádat az ügyészség. A vád szerint Rohác volt az, aki egy Agramm 2000 típusú géppisztolyból másfél tucat lövést adott le a Margit utcában Fenyő Jánosra, majd dzsekijét és sapkáját hátrahagyva elsétált a helyszínről. Később a sapkában talált hajszálból kinyert DNS alapján azonosították Rohácot, mint lehetséges elkövetőt. Fenyő Jánost négy lövés találta csak el, ezek viszont a fején és a felsőtestén. A vádirat szerint a médiamágnás életét az azonnali és szakszerű orvosi beavatkozás sem menthette volna meg.

A másik vádlott Ladislav T., ő volt Rohác sofőrje a gyilkosság idején. Elfogatóparancsot adtak ki továbbá a bűntény idején Rohácékkal egy autóban utazó Jozef Hamala ellen is, noha róla már évekkel ez előtt az a hír járta, hogy megölték. Egyes források szerint felrobbantották egy szlovákiai telefonfülkében, mások szerint egyszerűen fejbe lőtték és elásták.

Hiányzik még a vádlottak padjáról a (még mindig ismeretlen) fejbujtó. A Fenyő halála óta eltelt 15 évben számos teória látott napvilágot azzal kapcsolatban, hogy ki mindenkinek állhatott érdekében lelövetni Fenyő Jánost. A sorban megtalálhatók voltak akkor befolyásos bankárok, médiaszemélyiségek, miután Fenyő egy ideig az USA-ban is élt, a Los Angeles-i magyar maffia és még sokan mások. Nemrég a kecskeméti maffiaperben jogerősen 12 év fegyházra ítélt, de miután súlyos betegen is kész volt együttműködni a rendőrséggel a Prisztás-gyilkosság, az Aranykéz utcai robbantás és más megoldatlan régi ügyek tisztázásában, egészségi állapotára tekintettel szabadábra helyezett Radnai László azt vallotta: úgy tudja, Portik Tamás „intéztette el” Fenyő Jánost Roháccal.

Radnai is tanúként szerepel, így elvileg módja lesz elmondani, szerinte ki lehet Rohác ismeretlen megbízója. Hivatalosan meg nem erősített információk szerint a rendőrség a Fenyőüggyel összefüggésben is meg-, illetve kihallgatta már korábban Portik Tamást, gyanúsítottként azonban nem. A gyilkosok megbízója ellen külön eljárásban még nyomoznak. A nyomozás érdekeire tekintettel sem az ügyészség, sem a rendőrség nem kívánt érdemben nyilatkozni a felbujtó után indított nyomozás állásáról. Egy az ügyet jól ismerő, névtelenséget kérő forrásunk szerint „természetesen vizsgálják a Radnai vallomásában elhangzottakat is”, és még Portikot sem zárták ki a lehetséges felbujtók közül. Állítólag bizonyítékok vannak rá, hogy még jóval 1998 előtt több súlyos vitája volt Fenyővel, s mindegyikből megalázottan került ki – ismerői szerint –ha Portik volt Rohác megbízója, ez lehetett az indíték.

A vád szerint Jozef Rohác gyilkolta meg Fenyő Jánost
A vád szerint Jozef Rohác gyilkolta meg Fenyő Jánost
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.