Már csak Matolcsy támogatja az államdósság elleni alapot

Idén tízmillió forint érkezett be a kormányzati számlára az adományokból.

Több mint kétezer befizetés érkezett eddig az Összefogás az Államadósság Elleni Alapba, idén kétszáz beérkező utalást regisztráltak a számlaforgalomban – tudta meg a Népszabadság. Az államadósság elleni alapot még 2011 áprilisában hozta létre az Orbán-kabinet, a célja pedig az államadóssággal szemben meghirdetett harc támogatása volt.

Az alapötlet Rédly Elemér győri katolikus plébánostól származik, aki egymilliós személyes felajánlással indította útjára a kormány által idővel felkarolt programot. A később megnyitott számlára azóta a civil szféra képviselői, magánszemélyek és vállalatok is utaltak kisebb-nagyobb összegeket. Arról lapunk is hírt adott már korábban, hogy az alap elindulásakor Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes és Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter is egyhavi javadalmazását (valamivel több mint egymillió forint) utalta át az OTP-nél vezetett számlára. Sőt, Matolcsy a miniszteri fizetésének egy meghatározott – de összegszerűn nem ismert – részét minden hónapban ezt követően is rendszeresen átutaltatta.

Rédly Elemér ötletgazda
Rédly Elemér ötletgazda

A befizetések között korábban további politikusok nevei is olvashatóak voltak: Surján László kereszténydemokrata EP-képviselő négymilliót, Selmeczi Gabriella fideszes szóvivő kétmilliót, Schmitt Pál akkori államfő pedig másfél millió forintot fizetett be az alapba.

Horváth Tihamér, az alapot irányító testület elnöke – a szervezet honlapján is elérhető – alapvetése szerint a vállalkozó nemcsak a hazaszeretete okán járulhat hozzá a közösség gondjainak enyhítésére, hanem a jól felfogott gazdasági érdeke miatt is. Horváth szerint a civil társadalom tíz százaléka (egymillió ember) képes lenne az egy főre jutó kétmillió forintos államadósságot megfizetni és ezzel megállítani az ország leértékelődését is. „Ez nem alamizsna, ez nem kártalanítás, ez színtiszta nemzettudatú befektetés, amely legtöbb hasznot a befektetőnek hozza és többszörösen megtérülve az egész nemzet minden egyes tagjának boldogulását segíti” – olvasható Horváth Tihamér állásfoglalása az alap honlapján.

Az irányító testület elnöke (amely szervezetnek egyébként Eperjes Károly színművész is tagja) a Népszabadság megkeresésére azt mondta: a 2011–2012-es évben 1985 befizetés érkezett, összesen 263 millió forint értékben. Többségében néhány ezer forintos adományról van szó, de előfordul néhány egy-két milliós átutalás is. Horváth Tihamér szerint arra is van példa, hogy egyesek mindössze két-három forintot utalnak csak át és nem túl ízléses megjegyzéseket tesznek az erre szolgáló rovatban.

A 2013-as évben eddig kétszázhat átutalás érkezett, összesen majd tízmillió forint értékben. Idén egyetlen kiugró támogatást regisztráltak: ötmillió forintot egy civil családtól, még január elején. Az összegeket, ahogyan eddig is, szinte azonnal átutalják az Állami Adósságkezelő Központnak, ahol döntenek a további felhasználásáról; a jótékonysági gyűjtőalapnak működési költsége nincs. Horváth Tihamér kérdésünkre elmondta: az idei befizetések között egyelőre nem látni politikusokat, egyedül Matolcsy György nevéről érkezett csak a korábban már ismert összeg, vagyis az egykori miniszter jegybankelnökként is rendszeresen utal az államadósság elleni alapba.

A Népszabadság megkereste Varga Mihály jelenlegi nemzetgazdasági minisztert, hogy megtudja: miért nem követi elődje gyakorlatát. A szaktárca válaszában azt írta: Varga „kiemelt feladatként kezeli az előző időszakból örökölt magas államadósság csökkentésének ügyét”, ezért minden olyan civil felajánlást üdvözöl, amely az államadósság elleni küzdelmet segíti. „A befizetések elismeréseként a tárca arról is gondoskodott, hogy a magánszemélyek, az evások, valamint az ekho szerint adózók adóalapjukból levonhassák az alapba befizetett teljes összeget. Ha pedig a magánszemély önkéntes felajánlása meghaladja az adóalap mértékét, akkor a következő négy évben is elszámolható az adókedvezmény” – írja az NGM.

A szaktárca hozzátette: Varga Mihály szerint a válság időszaka „átrendezi a támogatási és adakozási sorrendeket is”, ezért fontosabbnak érzi, hogy lehetősége szerint most olyan magánszemélyeket, vagy intézményeket támogasson, akik számára a gazdasági nehézségek mindennapi megélhetési, működési gondokat jelentenek. „Többek között ezért is támogatta legutóbb a Minden Csepp Alapítványt, amely a budapesti Cseppkő Gyermekotthonban élő árva gyerekekhez jut el, vagy ezért segítette egy kunmadarasi leukémiás kisfiú szüleit, gyermekük gyógyíttatásában” – tájékoztatott a nemzetgazdasági minisztérium.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.