'Nincs leválthatatlan párt'

A szekszárdi trafikmutyit kiborító fideszes önkormányzati képviselő, Hadházy Ákos kilépett pártjából. Arról beszélgettünk vele, milyen célok vagy illúziók vitték a politikába, s a belülről megtapasztalt visszásságokat miért viselte, majd miért nem tűrte tovább.

– Mikor kezdett politizálni?

– Akkor kezdett érdekelni a politika, amikor Orbán Viktor színre lépett. Tizennégy éves voltam, nagy hatással volt rám Orbán bátor és határozott véleménye. Mégsem lettem fideszes, mert a családom a magántulajdon szentségét hirdető kisgazdákhoz kötődött. Apám a rendszerváltáskor be is lépett a pártba, és én gyakran elkísértem őt a rendezvényekre. Ám Torgyán az elsők közt zárta ki a pártból, így a kilencvenes évek végén belépett a Fideszbe. 2004-ben én is. Azért csak akkor, mert fontosnak tartottam, hogy előbb felépítsem az egzisztenciámat. Úgy gondoltam, közéleti feladatot akkor vállalhatok, ha arra tudok időt is szentelni. Ehhez viszont kell hogy legyen az embernek biztos megélhetése, családi háttere.

– Miért kell politikai szerepet vállalni?

– Mert tenni akartam a közösségért, s ehhez a legalkalmasabb terep a politika. Jó érzés tenni egy településért, az országért, ez a munka – azt hittem – örömöt ad.

– Mi szólt a Fidesz mellett?

– A konzervatív értékek állnak közel hozzám. Az a politika, ami nem segélyezni akarja az embereket, hanem tanítani és munkához juttatni. Emellett hitre törekvő emberként is a konzervatív eszmékkel azonosulok.

– 2006-ban, majd 2010-ben megválasztották helyi képviselőnek. A trafikügy előtt nem volt konfliktusa a Fidesz helyi vezetőivel?

– De voltak, ám azokat sokáig marginális ügyeknek éreztem. Tudtam, hogy a politikában vannak csúnya dolgok, van korrupció, de úgy véltem, nem szabad álmokban élni, igyekezni kell reálisan gondolkodni. Az viszont zavart, hogy ha valamit megbeszéltünk a frakcióban, és vitáztam a polgármesterrel, Horváth Istvánnal, akkor mindig neki lett igaza, mindig az ő akaratát követte a frakció, még a szerintem védhetetlen ügyekben is. Zavart például, hogy hiába szóltam amiatt, miért egy pesti cég nyírja a városban a füvet, mikor a közmunkások is megtehetnék, ráadásul a pesti cég nem is végzi jól ezt a munkát. Zavart, hogy a közbeszerzések teljes lebonyolítása miért egy fővárosi cég kezében van, miért nem tekinthetnek bele ebbe a folyamatba a képviselők, pártállástól függetlenül. Azon is nagy vitánk volt, hogy a város miért vállalt kezességet egy, a polgármesterrel jó barátságban lévő, a csőd szélén álló helyi vállalkozó 200 milliós hiteléért. Ráadásul amikor utóbb a vállalkozó tönkrement, a korábban kért ingatlanbiztosítékok közül csak egyetlen telket „hoztunk el”, amit két éve nem tudunk eladni. A város elbukott 150 milliót, emiatt az MSZP feljelentést is tett. Az említett ügyekben csak én vitatkoztam a polgármesterrel, a többiek belenyugodtak az ő akaratába.

– Aztán kirobbantotta a trafikbotrányt: azt nyilatkozta, a város vezetői döntöttek arról, ki kaphat dohányboltot. Miért telt be a pohár?

– Mert tudtam, hogy a trafikok újraosztásával tönkreteszünk 30-40 ezer kisembert. Nemcsak az addigi trafikosokat, hanem a kisboltok gazdái közül is sokakat. Ők a cigarettaárusítás nélkül becsukhatnak. Eddig azért tudták tartani magukat a multikkal folytatott harcban, mert, aki cigit vesz, vesz mást is. A kisembereket akartam megvédeni, amikor az újságokhoz fordultam. Abban bíztam, hogy ez kezelhető konfliktus. Meg kell vitatni a történteket, felelősségre kell vonni, aki hibázott, és ki kell javítani a rossz döntéseket.

– Tud olyan esetet, amikor a Fidesz elismerte a hibáját?

– Úgy véltem, a párt attól erősebb lesz, ha ezt megteszi.

– Nem tette meg, viszont a polgármester és négy képviselő hazugnak nevezte önt. Erre elővett egy hangfelvételt, ami bizonyította, hogy ők hazudnak. Korábban is vitt magnót a frakcióülésekre?

– Erre nem kívánok válaszolni.

– Rendben, de akkor miért nem mondta meg nekik, hogy van felvétel, ne feszítsék tovább a húrt?

– Tájékoztattam a pártot, hogy bizonyítani tudom az állításomat. Lázár János nyilatkozta is, hogy készült valamilyen hangfelvétel. Ennek ellenére hazugnak neveztek. Olyan emberek tették ezt, akik a város közéletének megbecsült szereplői: köztük a polgármester, egy iskolaigazgató, egy orvos. Lépéskényszerbe kerültem, így nyilvánosságra hoztam a felvételt. Szerintem le kellett volna mondania a polgármesternek, a Fidesz-frakció több tagjának, de eszükbe se jutott.

– A trafikpályázatok eredménye alapján mindenütt ugyanaz történt, mint Szekszárdon. Akkor mindenhol le kellene mondaniuk a fideszes vezetőknek?

– Csak Szekszárdon van a mutyira bizonyíték. A többi feltételezés.

– Végül is sehol senki nem mondott le, de ön távozott.

– Igen, és ennek az egyik oka az volt, hogy a párt nem kezelte ezt a kérdést megfelelően. A másik ok az ellenem indított lejárató kampány. Egy magánjogi vitát vetettek be ellenem. A szomszédomban van egy alapítványi étterem, amely mozgáskorlátozottaknak ad munkát. Ezt a minden elismerést megérdemlő éttermet két éve az ötszörösére akarták bővíteni, s ezt megfellebbeztem, mert akkor elértéktelenedne a házunk. Erre az étterem felajánlotta, hogy fizetne kártérítést. Tárgyaltunk, s ők ezt titokban felvették, majd azzal kerestek meg, hogy elmennek a bulvárlapokhoz, mert én megzsaroltam őket. Azt feleltem, menjenek, senkit sem zsaroltam meg. Azóta is azt szeretném, hogy kerüljön nyilvánosságra a hangfelvétel, mert az tisztázna engem. El is mentek néhány laphoz, ám két évig ez a sztori senkit se érdekelt. Most igen. Számomra döbbenetes volt, hogy az a köztévé, amelyik a trafikmutyi miatt – a médiától egyedül –nem keresett meg engem, most azonnal megjelent, mivel interjút szeretne. Akkor lett elegem. Milyen köztévé az, amelynek 40 ezer ember sorsa, a korrupció visszaszorítása nem fontos, de az igen, hogy engem befeketítsen?

– Megértem, hogy távozott a pártból, az illúzióit viszont nem. Számos példa azt mutatja, hogy a Fidesz morálja és az ön által elképzelt közélet távol áll egymástól.

– A korábbi nyolc év szocialista kormányzása nehéz helyzetbe hozta az országot, azt gondoltam, indokolt egy olyan politikai irányítás, amely mutat katonai vonásokat. De abban bíztam, hogy ez nem tart örökké, és a kétharmados többség elég erős ahhoz, hogy a fontos kérdésekben vállaljuk a társadalmi vitát. E nélkül nincs polgári demokrácia.

– A szavazók visszaigazolják a Fideszt: a párt népszerűsége nem csökken.

– Mert nincs a pártnak e pillanatban kormányképes ellenzéke. Ezért is van az, hogy egyre többen keresik a boldogulást külföldön. Korábban, ha útlevelet állítottam ki a kutyáknak, azt kérdeztem a gazdiktól, hová mennek pihenni, most azt, hová mennek dolgozni. Több mint félmillióan mentek már el. És főleg a tehetségesek, akik nem félnek a jövőtől.

– Ezek szerint, aki marad, attól nem kell tartania a Fidesznek...

– Nincs leválthatatlan párt. A lengyeleknél egy szörnyű baloldali kormány után elsöprő fölénnyel nyert Kaczynski, aki felépített egy még szörnyűbb hatalomgyakorlási technikát, és azt hitte, mindent megtehet. Mégis leváltotta őt és pártját egy mérsékelt jobboldali erő, és azóta Lengyelország normálisan működik. Van a magyar parlamentben is néhány lámpás – Ángyán Józsefre, Schiffer Andrásékra gondolok –, akik nem rendelték alá az elveiket az egyéni érdeküknek, és nem indulatkeltéssel, hanem érveléssel próbálnak hatni az emberekre. És biztos, hogy sok ilyen ember van a parlamenten kívül is az országban. Ha létrejön valamikor egy ilyen emberekből álló hiteles erő – hát arra lenne igény…

Kihallgatás

„Ez igaz” – így felelt Hadházy Ákos, egykori fideszes önkormányzati képviselő a Teol.hu-nak adott interjúban arra a kérdésre, hogy valóban kihallgatták-e. (A portál szerint a rendőrség hallgatta ki, a hvg.hu viszont úgy tudja, az ügyészség kérdezte Hadházyt.) A férfi a történtekről meglehetősen szűkszavúan annyit mondott: „Egyelőre nincs információm arról, hogy gyanúsított lennék. Tudtommal személyi adatokkal való visszaélés gyanújával nyomoznak, ez gondolom, azt jelenti, hogy hogyan jutott a jelentkezők listája a polgármester úrhoz.”

„A trafikok újraosztásával tönkreteszünk 30-40 ezer kisembert”
„A trafikok újraosztásával tönkreteszünk 30-40 ezer kisembert”
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.