Búcsú Horn Gyulától

Katonai tiszteletadás mellett, zárt körben temetik el az egykori miniszterelnököt, utána bárki leróhatja kegyeletét a sírnál.

Katonai tiszteletadás mellett temetik el ma délelőtt a Fiumei úti sírkert 15. parcellájában Horn Gyula néhai miniszterelnököt. A szocialista politikus nyolcvanegy éves korában, hosszan tartó betegség után hunyt el. A ceremóniát a család kéréseit figyelemben tartva a Nemzeti Kegyeleti Bizottság szervezte.

Úgy tudjuk, azért választották a katonai tiszteletadás formáját, mert így jobban megakadályozható az eseményt esetleg megzavaró provokáció. Annyiban mindenképpen más lesz a ceremónia, hogy a hagyományos katonai tiszteletadástól eltérően ezúttal nem lesz sortűz; ez is a család kérése volt. A zártkörű esemény délelőtt tíz órakor a Himnusszal kezdődik, majd a programközlő üdvözli a megjelent közjogi méltóságokat.

A néhai kormányfőt Katona Béla volt házelnök (a Horn-kormány egykori minisztere) méltatja majd, ezután Kulka János színművész mond el egy verset –ez szintén a család külön kérése volt. A szertartás ezt követően Mesterházy Attila MSZP-elnök főhajtásával folytatódik, majd a korábbi magyar miniszterelnökök is leróják kegyeletüket Horn Gyula ravatalánál, így Boross Péter, Medgyessy Péter, Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor is. Információink szerint – legalábbis erről szóltak az előzetes forgatókönyvek – Áder János köztársasági elnök is jelen lesz a ravatalnál, de a miniszterelnököktől eltérően nem fog külön fejet hajtani.

Ugyanakkor lapunk értesülései szerint Sólyom László korábbi államfő – aki annak idején megtagadta, hogy kitüntetést adományozzon Horn Gyulának – „nem jelentkezett be” az eseményre, vagyis várhatóan nem is lesz jelen a szertartáson. A főhajtások után a koporsót katonai tiszteletadás mellett a sírig viszik, majd a sírba eresztik. A hantolást követően a Szózat – majd információink szerint az Il Silenzio kürttel való elhangzása – zárja a szertartást.

Forrásaink szerint a hivatalos ceremónia után az MSZP vezetői és képviselői külön is elbúcsúznak majd Horn Gyulától, a hírek szerint szegfűket tesznek majd a miniszterelnök sírjára. A Magyarországra akkreditált nagykövetek többsége jelen lesz a temetésen, de további prominensek is személyesen búcsúznak majd el a volt magyar kormányfőtől.

Hans-Dietrich Genscher egykori külügyminiszter képviseli például a német kormányt. A liberális FDP egykori elnöke két minőségében is jelen lesz: mint Horn egykori külügyminiszter kollégája, akivel a határnyitást előkészítették, illetve a jelenleg hivatalban levő CDU/CSU–FDP-kormány képviselőjeként. Csehországot a kormányválság miatt a budapesti nagykövet, Szlovákiát az igazságügy-miniszter, Tomás Borec képviseli majd a Fiumei úti sírkertben.

Úgy tudjuk, hogy a szervezők Mihail Gorbacsovot is invitálták a ceremóniára, de a volt főtitkár nem lesz jelen; Oroszországot a budapesti nagykövet, Alekszandr Tolkacs képviseli majd. Forrásaink szerint jelen lesz még Lengyelországból Jerzy Wenderlich, a szejm alelnöke, Petrov Zoran macedón külügyminiszter-helyettes, Luis Ayala, a Szocialista Internacionálé főtitkára, valamint Zubánics László, az UMDSZ Nemzeti Tanácsának elnöke is. A gyászszertartáson tiszteletét teszi Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke is, aki Hans-Dietrich Genscherrel együtt beszédet is mond majd a ravatalnál.

Az esemény a sajtó számára nyilvános, de a család kérésére nincs lehetőség élő közvetítésre. Délelőtt tizenegy órától viszont bárki leróhatja majd kegyeletét a sírnál, a legfeljebb hatvan centiméteres álló koszorúkat csak reggel hét óráig a temető központi ravatalozójában tudják fogadni a szervezők. Úgy tudjuk, hogy a ceremóniára számos külföldi újság és televízió jelezte részvételi szándékát. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke korábban mindenkit arra kért, aki tisztelte Horn Gyulát, hogy jöjjön el az eseményre, legyenek minél többen Magyarország néhai miniszterelnökének búcsúztatóján.

Horn Gyula
FOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.