Álnéven bérelt lakásból robbanthatott Rohác

Hivatalosan meg nem megerősített információk szerint, 15 évvel az Aranykéz utcai robbantás után a rendőrség olyan adatok birtokába jutott, amelyek szerint a korábbi feltételezésekkel ellentétben esetleg mégsem a közelben lévő parkolóházból, hanem egy, az utcában bérelt lakásból hozta működésbe 1998. július másodikán déltájban Josef Rohác a négy halálos áldozatot és 24 vétlen járókelőt, nagyrészt külföldi turistákat megsebesítő pokolgépét.

Forrásaink szerint a lakást álnéven bérelték, s az ablakaiból szinte tökéletesen rá lehetett látni arra a kis Polskira, amelybe annak idején a több mint négy kiló robbanóanyagot tartalmazó pokolgépet rejtették. A robbantás feltételezett célpontja az alvilágban Boros Tamásként ismert Boros József Károly volt, aki maga is aktív részese volt a 90-es évek olajügyeinek, többször súlyos elszámolási vitába keveredett más olajosokkal, ezért (és mert a hírek szerint rettegett a börtöntől, a bezártságtól) együttműködött a rendőrséggel. Legendássá vált videovallomásában úgymond „leleplezte az akkori alvilág vezéralakjait”, valójában csupán a konkurenseit igyekezett eltávolíttatni az útjából a rendőrséggel.

1998. július 2.
1998. július 2. FOTÓ: VELLEDITS ÉVA

Emiatt, ahogy egy Boros ügyeit jól ismerő rendőr évekkel ezelőtt fogalmazott, „egyszerűbb lett volna összeírni, ki nem kívánta a halálát, mint a gyilkosai lehetséges megbízóiét”. Az újabb információk szerint a pokolgép beindításához biztonságot adó lakást egy hölgy adta bérbe Rohácéknak, akik álnéven jelentkeztek be. A szóban forgó hölgy ugyanakkor egyes rendőrségi források szerint közvetlenül kapcsolatba hozható mind Rohác, mind pedig az utcai robbantó feltételezett megbízójának, Portik Tamásnak a köreivel. (A hölgyet állítólag a rendőrség megkérte, saját biztonsága és a nyomozás sikere érdekében egyaránt kerülje a nyilvánosságot.)

Az elmúlt 15 évben a rendőrség nem sok hivatalos információt adott ki a robbantás körülményeiről. Elmondták ugyan, hogy a bombát távirányítással hozták működésbe, de arról nemigen esett szó, hogy hol állhatott lesben a robbantó. Csak annyit lehetett tudni, hogy közvetlenül a robbantás előtt valaki felhívta Boros Tamást a mobilján, ő fogadta a hívást, de megszólalni már nem volt ideje. A nyomozásban kulcsszerepet játszó vezetők és nyomozók ma már vagy „nem emlékeznek” arra, hogy akkori ismereteik szerint hol állhatott a robbantó, vagy azt mondják, „akkori feltételezésünk szerint az Aranykéz utcai parkolóházból indíthatták el a bombát; találtunk is ott valamiféle nyomokat, de azok végül nem vitték előbbre a nyomozást”.

Az Aranykéz utcában számos térfigyelő kamera működött már akkor, ahogy a Belváros környező utcáiban is. Azok felvételei elvileg lebuktathatták volna a robbantót, ha az utcán állva indította volna be a pokolgépet. De legalábbis gyanút keltett volna azzal, hogy – másokkal ellentétben, akiket meglepett a robbantás és halálra rémülten kezdtek menekülni a detonáció után – nyugodtan fogadta a detonációt, vagy igyekezett előtte fedezékbe húzódni. És általában felvettek mindenkit, aki ott és akkor megfordult…

Állítólag a térfigyelő kamerák felvételeiről tudja a rendőrség, hogy a robbantás idején az Aranykéz utca közelében járt, majd a robbantás után egy ideig még ott el-elnézelődött a Portik Tamás jobbkezeként ismert „Kacsa” becenevű férfi. Korábban a rendőrség más kapcsolatot nem talált Portik és a robbantás között – legalábbis hivatalosan ezt közölték a sajtóval. Részben a kamerák, részben a bomba hatása miatt, a rendőrség tényként kezelte, hogy a robbantó valamilyen zárt, védett helyről, lakásból, parkolóból, autóból indította be a bombát, bár az utóbbival komolyan nem számolhattak, mivel azok a kocsik, amelyekből jól lehetett látni a kis Polski mellett elhaladókat, szinte mind kiégtek vagy súlyosan megrongálódtak.

Egy álnéven bérelt lakásban ugyanakkor nem kell tartani idegenek váratlan felbukkanásától. Sem véletlen sérüléstől. És ha a helyzet úgy hozza, akár napokig ki sem kell mozdulnia a robbantónak, megvárhatja, míg a rendőrség aktivitása alábbhagy.

Ez év június 23-án a rendőrség hermetikusan lezárta az Aranykéz utcát és részben Budapest Belvárosának környező utcáit is. Az ott lakókat sem engedték ki, sem pedig haza. A terület felett az akció idején rendőrségi helikopter körözött. Josef Rohácot vitték bizonyítási kísérletre – a rendőrség hivatalosan csak ennyit ismert el. Úgy tudjuk, akkor csak az Aranykéz utcai parkolóházban vizsgálódtak a nyomozók. Rohác ügyvédje, Fülöp Tamás nem tud arról, hogy a rendőrség azonosított volna egy másik helyszínt is, ahonnan a pokolgépet működésbe hozhatták volna. Hozzátette azonban, hogy az eljárás jelen szakaszában erről még nem is kell tudnia, a nyomozó hatóság csak az iratismertetéskor tárja elé, hogy mit derített ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.