Megszólalt a védett tanú

Egy védett tanú állítása szerint Portik Tamás, az 1996-os Prisztás-gyilkosság elsőrendű vádlottja rendőri vezetőkkel állt kapcsolatban. A tanú a Fővárosi Törvényszéken tartott szerdai tárgyaláson, amelyről az MTI tudósított, a zárt láncú videorendszeren, egy másik helyiségből tett vallomást, a képmása torzított, felismerhetetlen volt.

A bíróság már az előző tárgyaláson meghallgatta őt, szerdán pedig Portik Tamás tehetett fel kérdéseket. A védett tanú közlése szerint a vádlott például azzal fenyegette, ha bemegy a rendőrségre, hogy beszéljen, még ki se jön, és ő már tudja, miről beszélt a rendőröknek. Továbbá Portik el tudta intézni, hogy másfél évtizeden át, a magas rangú rendőri korrupció gyanújával V. László és társai ellen folyó nyomozás megindulásáig senki ne kérdezze a tanút a vádbeli cselekményekkel kapcsolatban.

A tanú elmondta azt is, hogy Portik Tamásnak a vádbeli időszakban fizetett vamzerei voltak, piti tolvajok, drogosok, akik néhány tízezer forintért a Portik által sugallt információkkal vezették félre a rendőrséget, például a vádbeli gyilkosság ügyében emiatt indultak el az orosz szálon a nyomozók, és a fals információk akkoriban újságokban is napvilágot láttak. Portik több ismert bűnügyi újságíróval is jó kapcsolatokat tartott fenn, és ennek köszönhetően egyoldalú cikkek jelentek meg róla –tette hozzá.

A tanú, aki a vádbeli időszaktól 2004-ig Portik Tamásnak dolgozott, a pénzügyeit intézte, elmondta, hogy kézigránát is volt azoknál az embereknél, akik rá vigyáztak. Portik többször fenyegette, például azzal, hogy a meggyilkolt Prisztás József sorsára jut, amikor pedig ő (a tanú) előzetes letartóztatásba került, elvette élettársa nagy értékű autóját, és csak akkor adta vissza, amikor kiderült, hogy nem beszélt a rendőröknek.

Portik Tamás a tanú állítása szerint még azt is megmondta, ki védje egy büntetőperben a tanút, és Portik ki is fizette ezeket az ügyvédi költségeket. Arra a kérdésre, hogy miért nem beszélt eddig mindarról, amit tudott, a tanú azt mondta: „Mert ez volt az életbiztosításom.” Állítása szerint, amikor az alvilág bankáraként is emlegetett Lakatos András eltűnt, „elég nagy káosz volt”, neki pedig választania kellett, hogy – a néhány évvel később egy leszámolásban meggyilkolt – Seres Zoltán vagy Portik Tamás mellé áll. A tanú elmondta, hogy mindenhová testőrök kísérték, még az édesanyjához vagy a kozmetikushoz is, „csak a randikra nem”.

Portik Tamás azt hangoztatta: hamisan vádolják, ártatlan. Egyik vádlott-társa kijelentette a védett tanúnak: egy éve ül a vallomása miatt, pedig ártatlan. Erre a védett tanú megerősítette, hogy vallomása nem valótlan, továbbra is fenntartja. A tárgyaláson az elsőrendű vádlott és a tanú közötti szóváltásban felmerült, hogy az évek óta ismeretlen helyen tartózkodó Lakatos Andrást nemrégiben igazoltatták a rendőrök, majd elengedték. Ezzel kapcsolatban a bíróság elmondta, hogy Lakatos András ellen a magyar és a román hatóságok is európai elfogatóparancsot bocsátottak ki.

A tárgyalás rendkívüli biztonsági intézkedések közepette zajlott, a bíróság épületébe belépőket többször is átvizsgálták, Portik Tamásra tucatnyi géppisztolyos, maszkos kommandós vigyázott. A vádirat szerint Portik 1994 és 2000 között az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban.

Portik Tamás – ezt tartalmazza legalábbis a vádirat – 1996-ban kölcsönügyletek folytán három ingatlannal összefüggésben elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet másik meghatározó alakjával, Prisztás Józseffel, és elhatározta, hogy megöleti. Portik ismerőse csalta a III. kerületi Ladik utcai tetthelyre 1996. november 1-jén az áldozatot, ott Portik Tamás testőre pisztollyal fejbe lőtte a kocsijába beszálló Prisztást, aki a helyszínen meghalt. Az eljárás során mindhárom vádlott tagadta bűnösségét.

A büntetőper pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.