Fejétől bűzlik

Nagyobbat kérünk legközelebbre, kilóg a lóláb – mondta a Fidesz székházára kifeszített (Mesterházy Attila, Portik Tamás, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon portréjával ékesített, „Együtt a maffiabaloldal” feliratú) óriási molinóra mutatva Juhász Péter, a Milla Egyesület vezetője az Együtt 2014–Párbeszéd Magyarországért közös tüntetésén tegnap este.

A kormánypárt Lendvay utcai székházánál néhány száz ember – és egy Lázár Jánost ábrázoló bábu – demonstrált a „maffiakormány” ellen; a múlt héten a Sándor-palotánál a földtörvény és a korrupció elleni sátras tiltakozás folytatásaként. A Lázár-bábut a Demokratikus Koalíció állította, még tegnap délelőtt: így emlékeztek meg a Miniszterelnökséget vezető államtitkárról, vagyis a „legnagyobb trafikmutyigyárosról”.

„Áder Jánosnál kezdtük a tiltakozást, de azzal, hogy aláírta a földtörvényt, Schmitt Pál útjára lépett, nem a magyar állampolgárok érdekeit képviseli; nem féke, hanem motorja a Fidesz-maffiának” – mondta tegnap este Juhász Péter. Azért jöttek át a Várból a Lendvay utcába, „mert itt van a maffiaközpont”.

A Fidesz-közeli földesurak helyzetbe hozása, a gazdák kisemmizése ellen szólalt fel Szabó Rebeka (Párbeszéd Magyarországért). A becsapott gazdákért állt ki, akiktől „az Orbán–Simicska-rezsim” az álmukat is elveszi. A többi felszólalóhoz hasonlóan korszakváltást sürgetett, ehhez meg kell találni a kulcsot, és meg kell tanulni használni is.

– Magyarország mára fideszes keresztapák országa lett – folytatta a gondolatmenetet Kónya Péter (Szolidaritás); nem maradt olyan terület, ahol ne forgatták volna fel fenekestül az életünket; ilyen pusztításra márpedig szerinte csak azok képesek, akik nem ismernek se istent, se embert. Illetve egy istent ismernek: a pénzt.

A maffiázás volt a vezérfonala Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért elnöke beszédének is: a maffia oldalán az áll, aki fél a nyilvánosságtól, a Fidesz–KDNP pedig fél – mondta az ellenzéki képviselő arra utalva, hogy a kormánytöbbség leszavazta a politika és az alvilág kapcsolatrendszerének feltárására irányuló parlamenti kezdeményezésüket. Kitért ő is az ország kisemmizésére; arra, hogy miközben egy hajléktalant 600 forint és egy paplan ellopásáért elzárással büntetnek, az azeri baltás gyilkosnak szabadság és elismerés jár; hogy amíg a családok felélték tartalékaikat, addig Simicska Lajos 6000 forintot keres percenként, nagyrészt közpénzből. Jávor szerint „Orbánt és maffiakormányát” csak úgy lehet leváltani, ha korszakot is váltanak, de a jövő évi választáson szerinte az emberek nem háborúzni szeretnének a fülkékben, hanem békében, nyugalomban élni.

Az utolsó felszólaló, Bajnai Gordon, az Együtt 2014 vezetője a Fidesz előzetes közlésére reagált, miszerint óvnak attól, hogy a tüntetők elfoglalják a pártszékházat.

– Mi szükségünk rá? – Bajnai szerint ők a parlamentet szeretnék elfoglalni, és azt is csak jogállami eszközökkel. Majd részletesen taglalta, milyen fondorlatokkal lopta meg a kormány az embereket, a földtörvénytől a trafikügyön át a nyugdíjpénztári megtakarításokig. A főbűnös persze Orbán Viktor – „fejétől bűzlik a hal” –, hiszen aki a balettintézet államosítását személyesen intézi el, arról nehezen hihető, hogy ne tudott volna a többi gyalázatról, a haverok helyzetbe hozásáról. „Hazánk ipari méretű lenyúlása Orbán Viktor tudtával és szándékai szerint történik.” Mindent ellopnak, ami mozdítható, de még azt is, ami nem –lásd a földtörvényt. Ha pedig Orbánék még négy évre kapnak felhatalmazást, akkor nem lesz se pénz, se munka, talán még jog sem a tiltakozáshoz; az ország pedig puskaporos hordóvá válhat. Úgyhogy Bajnai arra kéri a miniszterelnököt – „most még szépen” –, hogy ne játsszon a tűzzel.

A demonstráció békében véget ért; a szervezők előzetesen figyelmeztettek, hogy a „Kubatov-gárda” provokációra készülhet, félelmük alaptalan volt.

MSZP: Mennyit fizet Nyerges?

Nem tudni, hogy a kormányzati szereplőkkel meglehetősen közeli kapcsolatokat ápoló Nyerges Zsolt és az általa vezetett Mezort Zrt. mennyi bérleti díjat fizet a zrt. által használt állami földekért. A Mezort Zrt. egy nyugat-magyarországi mezőgazdasági holding, amely három agrárcég részvételével alakult meg 2004-ben, s Nyerges 2004 áprilisától tölti be az igazgatósági elnöki posztot.

A Mezort földbérleti adatai után az elmúlt hetekben Gőgös Zoltán szocialista képviselő érdeklődött a szaktárcánál. Arra várt választ a vidékfejlesztési minisztertől, hogy a Mezort, illetve a céget alkotó három társaság 2010 és 2012 között mennyi bérleti díjat fizetett az államnak az általuk használt földterületek után. Fazekas helyett Budai Gyula államtitkár válaszolt, mindössze ennyit: „a kérdésben szereplő gazdasági társaságok a Nemzeti Földalapkezelő Szervezettel megkötött szerződésükben szereplő bérleti díjat fizetik, hátralékkal nem rendelkeznek”. Gőgös erre ismét írásbeli kérdést küldött az agrártárcának, ugyanazokat az adatokat kérve. Megint Budai válaszolt, szó szerint elküldve ugyanazt a levelet, amelyet az első megkeresésre. Gőgös harmadszor is kérdezett, Budai pedig már csak a dátumot változtatta meg levelében.

Gőgös kérdésünkre azt mondta: számos alkalommal azzal támadták a szocialistákat, hogy alacsony árakon adták bérbe az állami földeket. Közölte, az előző kormányzati ciklus végén az 1400 forintot is elérte aranykorona-értékenként az általuk meghatározott bérleti díj, ami most 1250 forint. „Abból, hogy a miniszter nem válaszol, csak arra tudunk következtetni, hogy Nyerges Zsolték vállalkozása még ennél is kevesebbet fizet. Szerintem a bérleti díj – hiszen a területek a magyar állam tulajdonában vannak –közérdekű adat. Ha továbbra sem kapunk válaszokat, bírósághoz fordulunk” – mondta Gőgös. Az ügyben kerestük a Mezort Zrt.-t is, de a cég csak annyit közölt, hogy nem nyilatkoznak. (Szalay Tamás Lajos)

Több százan gyűltek össze a Lendvay utcában
Több százan gyűltek össze a Lendvay utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.