Anya börtönben, apa otthon, a politikus tagadásban

A Debreceni Törvényszéken június utolsó hetében megkezdődött a hajdúsámsoni Fidesz vezetőjének, a város volt fideszes alpolgármesterének, a vesztegetéssel vádolt Máthé Attilának a büntetőpere, a tárgyalásra azonban nem kapott idézést éppen az a Varga Andrea, aki a politikus botrányos ügyét 2010-ben kirobbantotta.

Igaz, Varga Andrea jelenleg tíz hónapos börtönbüntetését tölti Dunaújvárosban, ennek ellenére – amint azt az élettársától, Tóth Ferenctől megtudtam – az asszony nagyon szívesen elmondta volna a bíróságon is, hogy Máthé Attila annak idején miképpen akarta őt megvesztegetni. Most nem kapott rá lehetőséget – valószínűleg amiatt, mert a tárgyaláson csak iratismertetés történt –, de Varga Andrea bízik benne, hogy a szeptemberi tárgyalásra már beidézik tanúként. Csakhogy attól tart, ha a tárgyalóteremben megjelenik, a bíróság kevéssé fog neki hinni – elvégre egy politikust érintő büntetőügy koronatanújától elvárható, hogy ne rabruhában tegyen tanúvallomást.

Az előzményekről röviden csak annyit: a hajdúsámsoni önkormányzat egészségügyi beruházás céljára keresett helyi ingatlanokat. Varga Andrea – akkoriban még a Fidesz lelkes aktivistája volt – egy másik helybélivel együtt megvételre ajánlotta lakását az önkormányzatnak, mire P. Elek akkori fideszes önkormányzati képviselő közölte velük Máthé Attila alpolgármester üzenetét: ha az önkormányzat megveszi a lakásokat, akkor a vételárból egy-egymillió forintot vissza kell juttatniuk az alpolgármesternek kampánycélokra.

Az ajánlatot az eladók nem fogadták el, az asszony pedig bejelentést tett a rendőrségen – az ügyben már 2010 óta nyomozott az ügyészség, de olyan lassan és türelmesen, hogy a két vádlott, Máthé Attila és P. Elek csak idén júniusban állt először bíróság elé. Máthé Attila az eljárás során mindvégig tagadta a vádakat, szerinte alaptalanul rágalmazták meg őt, állítását azonban árnyalja, hogy P. Elek terhelő vallomást tett a volt alpolgármesterre.

Az ügyhöz tartozik, hogy 2010 szeptemberében a hajdúsámsoni Fidesz-szimpatizánsok – éppen Varga Andrea vezetésével – 160 aláírást tartalmazó petíciót juttattak el Orbán Viktor miniszterelnökhöz azzal a céllal, hogy a kormánypárt vonja meg a bizalmát Máthé Attilától, és ne őt indítsa az önkormányzati választáson a párt polgármesterjelöltjeként, mert ennek bukás lesz a vége. Varga Andrea hiába juttatta el a petíciót Orbánhoz, s hiába beszélt a vesztegetési kísérletről Kósa Lajos ügyvezető alelnökkel, Debrecen polgármesterével, a Fidesz mégis Máthé Attilát indította polgármesterjelöltként 2010 őszén Hajdúsámsonban. A politikus azonban alulmaradt a választáson – igaz, a „sorstól” utólag azért kapott némi kárpótlást: az idei dohánykoncessziós pályázaton összesen három trafikot is nyert.

Most tehát az a helyzet, hogy Máthé Attila, a Fidesz helyi elnöke a vesztegetést illetően tagadásban van, a 27 éves, ötgyerekes Varga Andrea börtönben, míg élettársa, az említett Tóth Ferenc otthon, méghozzá az öt kiskorú gyerekkel: Andrea Mónika kilenc-, Ferenc Attila hét-, a Down-szindrómás Anna Angéla öt-, Rozália Virág három-, a legkisebb, János Pentele pedig egyéves. A 45 éves férfi most azért küzd, hogy a felesége a gyerekekre való tekintettel vagy kapjon kegyelmet Áder János államfőtől, vagy ha nem, legalább a tíz hónapos börtönbüntetését enyhítsék pár hónappal, mert az öt kicsivel nem bírja a strapát. Ennek érdekében tetemes mennyiségű levelet írt az elmúlt hetekben szinte minden főhivatalnoknak börtönparancsnoktól kezdve bírókon és minisztereken át a köztársasági elnökig, de semmi eredményt nem ért el. Igaz, annyit mégis, hogy a napokban olyan rosszul lett, hogy orvost kellett hozzá hívni – Tóth Ferenc azt mondja, nem bírja az izgalmakat és a nehézségeket, mert hiszen embert próbáló dolog levelezgetni az összes főhatósággal, gondozni öt gyereket, és közben tartani a lelket a börtönben ülő asszonnyal.

De miért is vonult börtönbe Varga Andrea idén májusban? A hülyeségéből és a saját hibájából.

Ezt nem én fogalmaztam meg így, hanem ő maga a köztársasági elnöknek és Navracsics Tibor miniszternek írott levelében. Mint írja, a nyírbátori bíróság „2007-ben elítélt okirat-hamisításért, amiből kaptam 3 év felfüggesztettet, és a felfüggesztés alatt csináltam egy hamis tanúzást, és most kaptam 10 hónap letöltendő börtönt. (...) Nagyon nehéz helyzetbe kerültünk, igaz, hibás és bűnös vagyok érte én nagyon, de ezzel a döntéssel a gyerekeim is bűnhődnek, és büntetve vannak. Nem tudom elhinni, mi vár ránk és rájuk, megoldhatatlan számunkra az az idő, amit bent kell eltöltenem. (...) Tudom, hibáztam, megbántam, mert a hülyeségemből és a saját hibámból sértettem meg a törvényt, de kérem, segítsen rajtunk, kapjam meg a kegyelmet és soha többé nem követek el semmi törvénysértőt. Ha mód és lehetőség van rá, kérem, enyhítsék a büntetésem, és ha kell, ledolgozom. (...) Anyagilag is nehéz helyt állni ebben a szegény világban, de tiszta és rendezett körülmények között élünk, nem szeretném a gyerekeimet megtörni. El sem tudom képzelni, hogy mi lesz velük. Kertvárosi részen lakunk, ahonnan iskolába-óvodába busszal kell őket behordani, és az élettársam számára egyedül ez igen megterhelő lenne”.

Ehhez a könyörgéshez sokkal többet Tóth Ferenc sem tudott hozzátenni, amikor meglátogattam őket hajdúsámsoni otthonukban. A levélben foglaltak igazak: valóban tiszta és rendezett körülmények között élnek. És az is igaz, hogy Varga Andrea az élettársa szerint is „hülyeséget” csinált – amikor elkövette a bűnt, akkor kellett volna a gyerekeire gondolnia. De Tóth Ferenc tartja magát ahhoz, hogy ami velük történt, az „józan, egyszerű ésszel” igazságtalan. Mint mondja, annak a Máthé Attilának az esetében, akinek az ügyét Varga Andrea kirobbantotta, a hatóságok három évig képesek elhúzni a büntetőeljárást, így hát az is könnyen megtörténhet, hogy a politikus még a 2014-es választásnak is jogerős ítélet nélkül futhat neki. Ezzel szemben az ő élettársát – folytatja – nagy hatalmú pártfogók hiányában öt kiskorú gyerek mellől viszik börtönbe.

– Hogyan lehetséges ez? Hogyan? Hogyan? – ezt kérdezgeti Tóth Ferenc, de hiába, megnyugtató választ nem kap senkitől. Aztán a falon függő, Máriapócsról származó házi áldás bekeretezett szövegére mutat: „majd az Isten, az majd igazságot tesz”. S ha kijön az asszonya a börtönből, el is viszi Máriapócsra, és ott köt vele egyházi esküvőt, az Isten színe előtt. Mert az Isten igazságot tesz, ismétli meg a férfi, s látszik rajta, hogy erősen hisz ebben, akárcsak abban, hogy a gyerekei anyja hamarabb szabadul. Pedig ehhez csoda kellene – még ha nem is akkora, mint Máriapócson történt a könnyező Madonnával.

Tóth Ferenc és a gyerekek
Tóth Ferenc és a gyerekek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.