Tényleg megégnek az emberek az új védőruhában?

Hetek óta folyik a vita arról, hogy a tűzoltók új védőöltözete kevésbé biztonságos-e, mint a korábbi ruha. Milliárdos üzletről van szó, ezért is érzékeny a kérdés. Tény: amikor az új védőruházatot tesztelték, előfordultak jelentéktelen sérülések. A gyártó viszont állítja, hogy a próba során a résztvevők nem tartották be az eligazítás során kapott utasításokat.

Azt senki nem vitatja, hogy az R13-as védőruhában az első kísérlet során egy tűzoltó testének több pontján bőrpírt okozó elsőfokú égési sérüléseket szenvedett. A teszt alanyai a szakszervezetek által kezdeményezett második próbán is ehhez hasonlóan jártak. Zsitnyányi Attila, az öltözetet gyártó Respirátor Zrt. vezérigazgatója viszont állítja: a ruhát független külföldi szakértői intézet minősítette, és azt minden tekintetben megfelelőnek találták.

Háromszáz öltözéket a vizsgálatot követően csapatpróbára bocsátottak, és Zsitnyányi szerint komolyabb kifogások nem merültek fel. A javaslatok alapján azonban átszabják a gallért, és kiegészítő védelmet építenek be a vállnál, valamint a térdnél. A tervezett háromezer védőruhát – amelyek értéke hatszázmillió forint – a kért változtatásoknak megfelelően szállítják majd. A tűzkonténeres tesztek során azonban még az eredeti változatot viselték, amelyből hiányzott a vállerősítés, ezért az oxigénpalack hevedere a ruhát a testhez szorítja, s emiatt romlik a hőszigetelés. A vezérigazgató mindazonáltal úgy gondolja, a sérüléseket az okozta, hogy a kísérlet végrehajtása során néhányan elemi szabályokat is megszegtek. Például az egyik tűzoltó a védőöltözetet a csupasz testére vette fel, ami elfogadhatatlan.

De az is sérti a szakma szabályait, hogy a konténerben álló helyzetben tartózkodtak. A tűz helyszínén fejmagasságban több száz fokkal nagyobb lehet a hőmérséklet, ezért az oltás helyszínén mindig lehajolnak, esetleg négykézlábra helyezkednek; ezért kell megerősíteni a ruhákat a térdnél. A teszt egyik szervezője Jambrik Rudolf, a dél-pesti katasztrófavédelmi kirendeltség vezetője volt, aki mindezt megerősítette.

Ese Ferenc, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének alelnöke viszont nem érti, miként fordulhatott elő, hogy a régi védőöltözetben a tűzoltó annak ellenére sem sérült meg, hogy a ruha a hátán lángra lobbant. Igaz, az R13-asnál jóval vastagabb viseletről van szó, ezért nehezebb és kényelmetlenebb, viszont szerinte nagyobb védelmet nyújt.

A szakszervezeti vezető kijelentette azt is, senkitől nem várható el, hogy kánikulában többrétegnyi ruhát öltsön magára. De más kifogásai is vannak: a védőruhába a nedvességet egy irányba áteresztő anyagot kell beépíteni, ami elvezeti az izzadságot, ám szerinte ez a membrán az új öltözetben magasabb hőmérsékleten összezsugorodik. A pára így nem távozhat, ami fokozza a sérülésveszélyt. Felvetette emellett, hogy az új ruhában a tűzoltók egy ideig nem érzékelik a hőt, majd hirtelen szembesülnek a forrósággal. A most rendszerben lévő viselet fokozatosan melegszik át, ami szerinte pontosabb jelzést ad arra, hogy meddig maradhatnak a tűz közelében.

Zsitnyányi leszögezte: ha a tűzoltó viseli a gyakorlóöltözetet, az új ruhában sem sérül meg. Azt azonban nem vitatja, hogy magas hőmérséklet hatására a membrán zsugorodhat. De amikor ez bekövetkezik, a tűzoltó már nem maradhat a lángok közelében, mert súlyos égési sérüléseket szenvedne. A vezérigazgató úgy véli, lehetne olyan membránt is beépíteni, amely magasabb hőmérsékletet visel el, de nincs értelme, ha az ember közben megég, hiszen a legjobb öltözet is csak átmeneti ideig véd a hőhatástól. A másik kifogás kapcsán a vezérigazgató kijelentette: a gyártó úgy tervezte meg a felhasznált anyagokat, hogy kezdetben jól szigeteljenek, majd amikor veszélyessé válna a ruhán belül a hőmérséklet, a tűzoltó kapjon határozott figyelmeztetést: ideje visszavonulni. A korábbi öltözetekkel nemegyszer megesett – emelte ki –, hogy valaki a fokozatos felmelegedésre nem jól reagált, és súlyos sérüléseket szenvedett, de még infarktus is előfordult.

Az áldatlan vitának Jambrik szerint egyetlen módon lehetne véget vetni: szigorúan ellenőrzött körülmények között kellene összehasonlító tesztet végezni. Ha a tűzkonténeres gyakorlatot hasonló adottságú, szabályosan felöltözött emberekkel ismételnék meg, akik a nyílt lángtól azonos távolságban és szabályos testhelyzetben ugyanannyi időt töltenek el odabent –még ezt sem tartották be a résztvevők –, egyértelműen kiderülne, hogy az új R13-as ruha a tűzoltót valóban kevésbé védi-e.

A vitatott védőöltözet
A vitatott védőöltözet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.