Gyurcsány: A DK nem eladó

Orbán Viktor legradikálisabb, polgári, baloldali ellenzéke kíván lenni a Demokratikus Koalíció (DK) – ezt Gyurcsány Ferenc pártelnök közölte egy újságíróknak szervezett háttérbeszélgetésen szerdán. A volt miniszterelnök többek között arról beszélt, hogy a DK a „legszókimondóbb párt” a jelenlegi kabinettel szemben, de szükség szerint az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban is hasonlóan éles kritikát fogalmaznak meg.

Gyurcsány elmondta, hogy május elseje óta tudatos a DK szándéka ezzel a szereppel kapcsolatban, és ezt az új karaktert meg is kívánják őrizni a választásokig. Szerinte az ellenzéki oldal sokszor bénultnak mutatkozik, az „elegendő sokasághoz” viszont hinni kell Orbánék legyőzhetőségében, és tenni is kell érte. A DK ehhez kíván példát mutatni az erősebb, karcosabb karakterrel, és – mint Gyurcsány megjegyezte – a párt soron következő megszólalásait is ennek szellemében formálják majd. Megemlítette, hogy a Nagy Imre-ház előtt pár napja mondott beszédét a kormányoldal „vért hányva” fogadta, az ellenzéki oldalon viszont eufóriát tapasztalt, mondván: végre valaki leplezetlenebbül fogalmaz.

Az ellenzéki együttműködéssel kapcsolatban Gyurcsány azt hangsúlyozta, hogy a DK az átfogó demokratikus összefogás pártján áll, és bízik abban, hogy ez létre is jön, de arra az esetre is készülnek „B tervvel”, ha az MSZP és az Együtt végül mégsem talál közös nevezőt. „A DK nem eladó, az elnöke pedig nem alku tárgya” – fogalmazott meglehetős határozottsággal Gyurcsány Ferenc, egyértelműen az elmúlt napok híradásaira utalva. Azt – többek között – lapunk írta meg, hogy az MSZP és az Együtt első tárgyalásán a felek abban részben azonos állásponton voltak, hogy a DK szövetségbe hívására szükség van, de ehhez előbb a volt kormányfő háttérbe húzására is szükség lehet, mivel Gyurcsány személye akadálya lehet a „korszakváltás üzenetének”.

Ezzel kapcsolatban a volt miniszterelnök most úgy fogalmazott: egzisztenciája és politikai befolyása nem attól függ, hogy parlamenti képviselő-e, vagy sem. „Nem életcélom a képviselőség” – fogalmazott a háttérbeszélgetésen, hozzátéve: egyetlen párt sem teheti meg, hogy a parlamentben ne a vezetője képviselje a szervezet politikáját. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta: hogyha ezzel kapcsolatban bármelyik másik politikai vezetőnek javaslata, ajánlata vagy kérése van, úgy azt ossza meg a DK elnökségével és kongresszusával, és „nyugodtan” meg fogják fontolni. „Nincs olyan felvetés, ami sértene minket. Ha csak azt nem kérik, hogy operáltassam magam nővé, akkor minden megfontolható” – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

Ehhez kapcsolódóan a volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy szerinte az együttműködést egyelőre több tényező is gátolja. Egyfelől az MSZP és az Együtt közötti „ambícióvita”, amelynek a közös és külön lista, illetve a kormányfőjelölt kérdése adja az alapját, de szintén gátló tényező az Együtt és a DK közötti politikai nézetkülönbség. Gyurcsány szerint ugyanakkor a határon túli magyarok kettős állampolgárságában, illetve a 2006-os események megítélésében lévő véleménykülönbség nem lehet fontosabb Orbán leváltásánál. Gyurcsány hangsúlyozta: ha nem jön létre az MSZP és az Együtt közötti szövetség, úgy a DK az MSZP-vel kezd majd tárgyalásokat; ha pedig egyik fél sem kíván megállapodni velük, akkor készek az önálló indulásra is. A pártelnök szerint jelenleg a DK a legszervezettebb és legakcióképesebb párt az ellenzéki oldalon, ezt az őszi szezonkezdetben aktív és látványos kezdeményezésekkel igazolni is szeretnék.

Molnár Csaba, a DK ügyvezető alelnöke a háttérbeszélgetésen a párt felméréseit ismertetve arról beszélt: Gyurcsány ismertsége szinte százszázalékos, de a megkérdezetteknek még mindig csak alig negyede van tisztában azzal, hogy a volt kormányfő a DK első embere; húsz százaléka pedig egyenesen azt hiszi, hogy még mindig az MSZP politikusa. Gyurcsány támogatottsága a számok szerint nagyobb, mint a párté, az E14 szavazóinak másodlagos pártpreferenciája pedig szerintük nem az MSZP, hanem a DK. Az alelnök – aki a párt kampányfőnöke lesz a 2014-es választásokon – ezzel kapcsolatban azt mondta: célzott kampányt és akciósorozatot indítanak a közeljövőben, amely egyértelműsíti, hogy Gyurcsány Ferenc a DK vezető politikusa. Ez annak mindenképpen ellentmond, hogy egyesek épp háttérbe húznák a volt miniszterelnököt.

 

Gyurcsány Ferenc a hét végi balatonszárszói értelmiségi találkozón
Gyurcsány Ferenc a hét végi balatonszárszói értelmiségi találkozón
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.