Tüntettek a devizahitelesek

Százötven-kétszáz tüntető devizahiteles vonult végig kedden a belvároson, a Kúria épületétől a Blaha Lujza térig, majd kerülő úton vissza a Duna-partra a képviselőházhoz. A leggyakrabban a „vesszenek a bankok” jelszót skandáló csoportosulás vezetői azt követelik, hogy Magyarországon azonnal állítsanak le minden devizahitelessel szembeni végrehajtási eljárást, illetve állítsák bíróság elé a „haza kifosztását” engedélyező állami, banki, illetve a végrehajtást kezelő magáncégek vezetőit.

A tüntetők azután indultak a városba, hogy a Kúria kedden úgy döntött, a jövő hétre halasztja az ítélethirdetést egy olyan ügyben, amelyet egy devizahiteles indított az OTP-vel szemben.

A per a Pesti Központi Kerületi Bíróságon kezdődött még 2012 februárjában. Az ügyben az adós azt kifogásolta, hogy a pénzintézet nem tüntette fel a devizavételi, illetve a devizaeladási árfolyam (előbbin a kölcsönt folyósította, utóbbin a havi törlesztőrészleteket számította ki a bank) különbségét. A devizahiteles szerint ez az OTP számára bevétel, míg neki költség volt, ezért szerepelnie kellett volna a szerződésben, és mivel abban nem tüntette fel a bank, ezért a szerződés semmiségének megállapítását kérte a bíróságtól.

Az első fokon eljáró bíróság tavaly áprilisban elutasította a keresetet. A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék 2012. decemberi jogerős közbenső ítélete azonban azt mondta ki: érvénytelen a felek között létrejött kölcsönszerződés. Ekkor viszont az OTP fordult a Kúriához felülvizsgálati kérelemmel.

A tüntetők egy csoportja már reggel óta demonstrált transzparensekkel, illetve két akasztófával, rajta „hazaáruló vagyok”, illetve „szar alak vagyok” feliratot viselő akasztott szalmabábukkal a Kúria Markó utcai épülete előtt. A halasztásról szóló bírói döntés után az akkor még két-háromszáz fős csoport az Oktogon felé indult, ahol hamar kisebb csetepaté alakult ki a rendőrökkel. Az egyik pénzintézet üvegét ugyanis festékszóróval lefújta az egyik tüntető, akit utána a rendőrök őrizetbe vettek. A tömegből többen megpróbálták a társukat kiszabadítani a rendőrök kezéből. A BRFK szóvivője később azt közölte az MTI-vel, hogy egy 47 éves nyíregyházi férfit rongálás miatt a VI. kerületi rendőrkapitányságra állítottak elő. Az erős rendőrségi biztosítás mellett vonuló menet a körúton a Blaha Lujza tér irányába haladt, és minden, útba eső pénzintézetnél megállt. A bankok bejáratához vitték az akasztófát a rajta lógó bábuval, majd kívülről azt kiabálták a bent lévő alkalmazottaknak, hogy „gyertek ki”. Komolyabb atrocitásra azonban már nem került sor. Az egyik tüntető később a Deák téri Sopron Bank épületéhez hozzávágott néhány tojást, azonban a rendőrség megelégedett annyival, hogy a heveskedő demonstrálót igazoltassa, majd szabadon engedte.

Az Otthonvédelmi Tanács és a Koppány Csoport, továbbá jó tucatnyi egyéb kis csoportosulás által szervezett tüntetés összességében békés volt, a zömében vidékről érkező résztvevők közül sokaknál árpádsávos zászló volt, illetve a tüntetésen szórványosan szélsőjobboldali jelszavak is elhangzottak, ám a soraikban nem tűntek fel a korábbi fővárosi randalírozásokról jól ismert „ultrák”.

A felvonulók a Blaha Lujza térről az Astoriára mentek, innen a Kiskörúton a Deák tér érintésével jutottak vissza a Kúria épületéig, ahol felvételről lejátszották Petőfi Sándor A mágnásokhoz című versét. A kulturális műsort követően a néhány tucat emberre fogyatkozó demonstrálók átsétáltak a Képviselői Irodaházhoz, azt remélve, hátha szóba állnak ott velük.

Ki kinek az oldalán áll?

Zsigó Róbert, a Fidesz szóvivője a bírósági döntés előtt tartott sajtótájékoztatón jelentette ki, hogy pártja a devizahitelesek oldalán áll.

Az előző kormányok hibás gazdaságpolitikáját tartotta felelősnek a devizahitelesek problémáiért, hiszen az otthonteremtési támogatások eltörlése vezetett oda, hogy sokan devizában adósodtak el. Zsigó Róbert összegzése szerint 2002 és 2010 között ugyanazok sodorták veszélybe a magyar családokat, akik ma újra „alkudozási folyamatba kezdtek” arról, hogyan tudnák visszahozni veszélyes és szélsőséges gazdaságpolitikájukat. Kormos Kata, a szocialisták szóvivője a Fidesz sajtótájékoztatójára úgy reagált: a kormány három év alatt sem tudta megoldani a devizahitelesek problémáit. Az MSZP szóvivője szerint 2001-ben az első Orbán-kormány nyitotta meg a devizahitelezés lehetőségét, majd 2010-ben „az elhíresült Szijjártó Péter–Kósa Lajos-beszéd” volt az, amellyel bedöntötték a forintot, és az euró árfolyamát „azóta sem tudták háromszáz forint alá” szorítani. (MTI)

A rendőrök egy tüntetőt előállítottak rongálás miatt, mert festékszóróval lefújta az egyik bank kirakatát
A rendőrök egy tüntetőt előállítottak rongálás miatt, mert festékszóróval lefújta az egyik bank kirakatát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.