Menekülttábor a határon

Még ivóvizüket is féltik a helybeliek az idegenektől - körbenéztünk Vámosszabadiban.

„Éjjel valaki fölreppenthetné a vörös kakast az egykori határőrség épületére. Egy kanna benzinnel megoldható lenne a dolog.”

Egy újságcikket kommentelő megoldási javaslata ez a magyar–szlovák határon található Vámosszabadi község élesedő konfliktusára. Nemrég derült ki ugyanis, hogy az indulatosabb helyiek által „vörös kakasnak”, vagyis a tűz martalékának szánt épületben nyílt menekülttábort akar kialakítani a kormány. A vámosszabadiakat nem tájékoztatták az elképzelésekről, hatástanulmány pedig bevallottan nem készült. Ezt Kovács Gyula, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal megyei igazgatója is elismerte.

Réti Csaba polgármester azt mondja, újsághírben látták először, hogy kétszáznál több, menekültstátuszért folyamodó, illegális határátlépőt visznek hozzájuk. Ügyük harmincnapos elbírálásáig a most üres állami épületben létrehozott nyitott táborban kapnak helyet.

„Ez egyszerűen politikai megzsarolása Vámosszabadinak. Ez az Alföld kies részére való, közel a román határhoz” – így gondolja a Kisalföld című újság cikkéhez fűzött megjegyzésében valamelyik kommentelő.

Az utca emberei további helyszínötletekkel is szolgálnak.

– Vigyék Felcsútra ezeket a füstös fenekű arabokat – ajánlja egy férfi kerítése biztonsága mögül.

– Szentkirályszabadján volna a legjobb helyük – véli egy katonai ügyekben járatos ember. – Onnan kiköltöztek a katonai helikopteresek, foglalják el az ő helyüket a menekültek, ott őrizni is jobban lehetne őket.

Pár napja rendkívüli ülést és közmeghallgatást tartottak az 1600 lelkes, Győrhöz közeli településen. A faluház nagytermében nem fértek el az emberek, a sportpályára vittek ki padokat az öregeknek, a fiatalabbak pedig félkaréjban álltak. Egyikük tiltakozó tábláján az a felirat volt olvasható: „Nyitott tábor = szabad rablás”.

– A hátsó földutakon, a kertjeinken át jönnek majd éjjel a menekültek – vázolta valaki a félelmeket.

– A vízbázis védelmére gondoltak-e? – hangzott a következő kérdés. – Ezek az emberek egy-egy tabletta elejtésével Győr és környékének az ivóvizét is meg tudják fertőzni.

– Ők azért nem terroristák – jegyezte meg erre Csizmadia Gábor dandártábornok, Győr-Moson-Sopron megye rendőrfőkapitánya.

– Vámosszabadi nem kívánja ide ezt a menekülttábort – összegezte a vendégként meghívott Bárány István győri önkormányzati képviselő a közmeghallgatáson hallottakat.

„Azért érdekesek vagyunk mi, emberek. Kevesebb mint két héttel ezelőtt micsoda összefogásról tettünk tanúbizonyságot az EMBEREKÉRT, most meg micsoda összefogás van az EMBEREK ellen” – ez az árvízi védekezésre utaló bejegyzés is a kommentek közül való.

– Visszautasítom a párhuzamot! – mondja erre a bejegyzésre a polgármester. – Nem az emberek ellen szólalunk fel, nem is valamiféle idegengyűlölet vezérel bennünket. Vámosszabadi azonban az a település, melynek a lélekszáma a 2001-es népszámlálás óta 49 százalékkal gyarapodott, kialakított telkeinket magasan kvalifikált emberek vásárolták meg, akik a győri nagyüzemek meghatározó közép- vagy felső vezetői. Nálunk kialakult a kormány által áhított polgári középosztály, melynek tagjai egzisztenciával rendelkeznek. Nem csoda, ha félnek azoktól a teljesen más szokásokkal, kultúrával rendelkező külföldiektől, akiknek itt nincs pénzkereseti lehetőségük, az állam által adott zsebpénzből élnek.

– Igaz – teszi hozzá –, napi háromszor ingyenes étkezést kapnak. A Vámosszabadiban lakók Győr közelségében és a város ipari és lobbierejében is bíznak.

– Ha a falut semmibe veszik, akkor reméljük, majd a győri világcégek elintézik, hogy munkatársaik környezetébe ne telepítsenek a nyugalmukat, biztonságukat veszélyeztető idegeneket – mondogatják többen is.

Az önkormányzatot az is aggasztja, hogy a menekültek gyerekeit be kell fogadniuk a helyi óvodába és iskolába. Az óvodát egyszer már bővítették, de így is teljesen megtelt. Hiába kap tehát a település normatívát a menekültek gyerekei után, elhelyezni csak épületbővítéssel tudja őket. Réti Csaba azt mondja: egy százhúsz embert foglalkoztatni szándékozó, pezsgőtablettákat gyártó külföldi cég lép vissza a beruházástól, ha éppen a velük szembeni ingatlanra illegális határátlépőket költöztetnek.

– Mi nem a menekülttábor ellen tiltakozunk, csak annak a rosszul kiválasztott helyszíne ellen – toldja meg Kukorelli Norbert alpolgármester. – A befogadóállomás nálunk aránytalanul nagy károkat okozna, az emberek elköltöznének, az ingatlanok értéke pedig radikálisan csökkenne.

A kormány egyébként főleg azért Vámosszabadit szemelte ki helyszínnek, mert az állam tulajdonában ott található épület – melynek kerítéséről még nem szedték le az „Eladó” feliratot – kevés átalakítással, gyorsan tudná fogadni a migránsokat. Az ingatlant a bős–nagymarosi vízlépcső időközben félbeszakított építésének idején a beruházás dolgozói lakták, később egy ideig a honvédség használta.

Az önkormányzat a győri Széchenyi István Egyetemmel tervtanulmányt is készíttetett az ingatlan hasznosítására. A legéletképesebb javaslatnak az az elképzelés látszott, hogy a Dunáról elnevezett lakóházat alakítanának ki benne a Kelet-Magyarországról odaérkező munkavállalók elhelyezésére. Az állam azonban nem adta át ingyen az ingatlant a falunak, sőt a jelek szerint a település lakói által elfogadhatatlan funkciót is talált.

– Hamar elfelejtjük a magyar történelmet, az Egyesült Államok által befogadott több mint másfél millió embert, vagy az osztrákok otthont adó gesztusait ötvenhat után – mondja egy helybéli, de a nevét nem adja hozzá. – Itt most én vagyok kisebbségben – magyarázza.

A jelek szerint ráadásul igen erős kisebbségben. A falu szinte teljesen egyöntetű ugyanis a menekülttábor elutasításában. Nem lehet pontosan tudni, hogy az előterjesztést mikor szavazza meg a kormány. Kara Ákos, a térség fideszes országgyűlési képviselője a fertődi kihelyezett kormányülésen átadta a belügyminiszternek a falu által küldött ezer tiltakozó aláírást. Pintér Sándor a megyei lapban azonban egyértelművé tette: Vámosszabadin lesz Magyarország immáron kilencedik menekülttábora. A település szombaton és hétfőn félpályás útlezárással demonstrál a vámosszabadi határátkelőt Győrrel összekötő úton. Társadalmi célú hirdetésben pedig jogászt keres jogorvoslati kérelmének benyújtásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.