Megemlékezés, tisztelgés

Horn Gyula a rendszerváltozás előtt és után is meghatározó szocialista politikus volt – ezt Kövér László házelnök mondta, amikor tegnap a parlamenti ülés kezdetén „szomorú kötelességének” eleget téve emlékezett meg a napokban elhunyt volt miniszterelnökről.

A házelnök méltatta Horn Gyulát, felidézte, hogy 1989. június 27-én magyar külügyminiszterként osztrák kollégájával vágta át a műszaki határzár szögesdrótját a nyugati határon, és bejelentette, hogy kiengedik az országból az NDK Magyarországra menekült állampolgárait. Emlékeztetett, hogy 1989 októberében egyike volt az MSZP alapítóinak, 1990 májusától 1998 szeptemberéig a párt elnöke, az Országgyűlésnek pedig 1990-től 2010-ig volt tagja. „Antall József felkérésére, mint Európa-szerte jó kapcsolatokkal rendelkező külpolitikus, az Országgyűlés külügyi bizottságának az elnöki tisztségét is betöltötte. 1994–1998 között az ország miniszterelnöke volt, és számos nemzetközi szervezetben dolgozott, munkássága elismeréseként magas külföldi kitüntetésekben részesült” – hangoztatta Kövér László.

– Nehéz szívvel állok most önök előtt – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke Horn Gyulára emlékezve. – Kevés olyan politikus van, aki korának formálójaként cselekedeteivel beírja magát a történelemkönyvekbe. Ő ilyen volt. És nemcsak, hogy beírta nevét ezekbe a könyvekbe, de egy egész új fejezetet is nyitott: az egységes Európa és a szabad Magyarország megteremtéséről szólót. Cölöpöket szedett fel, és cölöpöket vert le. Tisztelték és becsülték őt Európa-szerte – méltatta az MSZP elnöke a volt miniszterelnököt, megemlékezve arról is: Horn Gyulának elkötelezett baloldaliként történelmi szerepe volt a demokratikus és modern MSZP megteremtésében. Erős kézzel és fáradhatatlan munkával szervezte újjá a hazai baloldalt a teljes megsemmisülés határáról. Négy év alatt kormányzóerővé és megkerülhetetlen tényezővé tette az MSZP-t. A kisemberek következetes képviseletével pedig biztonságot és kiszámíthatóságot hozott a nehezebb sorsú emberek életébe. Reálpolitikus volt, aki mindig előrébb látott, mint kortársai. Kiváló politikai és taktikai érzékével helyes célokat tűzött ki, és azokat el is érte. Ezért lehetett a rendszerváltás utáni Magyarország legsikeresebb miniszterelnöke. Számunkra, baloldaliak számára Horn Gyula több volt, mint politikus, több volt, mint miniszterelnök, több volt, mint pártelnök. Halála pótolhatatlan veszteség. „Büszke baloldali, valódi demokrata, igazi államférfi volt! Nyugodjék békében!” – búcsúzott Mesterházy Attila.

Az Országgyűlés néma felállással adózott Horn Gyula emlékének, a volt miniszterelnök gyászszalagos képe mellé virágcsokrot helyeztek el. A megemlékezésen a parlamenti ülésteremben jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is.

Orbán egyeztetett az MSZP elnökével

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délután hivatalában fogadta Mesterházy Attilát, az MSZP elnökét –tájékoztatta a kormányfő sajtófőnöke az MTI-t. Havasi Bertalan elmondta: az egyeztetésen tisztázták a héten elhunyt Horn Gyula korábbi miniszterelnök temetésével összefüggő kérdéseket. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.