A Klubrádió és a 92,9-es frekvencia: Folyamatos időhúzás

A médiahatóság a mai napig nem hajtotta végre a Fővárosi Ítélőtábla április végi jogerős ítéletét, amely a Klubrádiónak ítélte a 92,9 MHz-es közösségi frekvenciát, és egyben kötelezte a hatóságot, hogy az erre vonatkozó szerződést meg is kösse a rádióval.

Az ítélet végrehajtására vonatkozó kérdésünkre a hatóság többhetes késlekedés és többszöri megkeresés után mindössze annyit válaszolt, hogy „a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Hivatala jelenleg is tanulmányozza az ítéletben foglaltakat. Amint a hivatal álláspontja megszületik, arról a sajtót is értesítjük”.

Arató András, a Klubrádió elnök-vezérigazgatója hetekkel ezelőtt már levelet írt a médiahatóságnak, amelyben jelezte, hogy a Fővárosi Ítélőtábla április végi jogerős döntése alapján esedékes a 92,9 MHz-es frekvencia használatba adása. A közösségi besorolású frekvencia azért különösen fontos a Klubrádió számára, mert egyrészt ezért nem kell frekvenciadíjat fizetni, másrészt mert ezen a frekvencián olyan műsort sugározhat, amilyet a közönsége hallgatni szeret: azaz nem kell „félzenei” rádióként működnie. Nem úgy, mint a jelenleg használt 95,3-as hullámhossz esetében, amelynek éves díja 55 millió forint plusz áfa, és az eredeti pályázati kiírás miatt 40 százalékos a „zenekényszer”. Ingyenes frekvenciákat használ például a Lánchíd, az InfoRádió, a Mária, a Katolikus és az Európa Rádió.

A 92,9-es hullámhosszért három évig küzdött a Klubrádió. A pályázatot még a 2010-es választások előtt nyerték meg, de sem az akkori médiahatóság, sem annak jogutódja, a Médiatanács nem kötött velük szerződést. Az elsőfokú bíróság még tavaly a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta a műsor-szolgáltatási szerződést. A Fővárosi Ítélőtábla azonban másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet. A Fővárosi Törvényszék a megismételt eljárásban ismét létrehozta a Klubrádió műsor-szolgáltatási szerződését, ez ellen a médiahatóság ugyan fellebbezett, de a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen is elutasította a Médiatanács kifogásait. A másodfokú bíróság osztotta az első fokon született ítéletet, miszerint a hatóságnak meg kellett volna kötnie a szerződést a Klubrádióval, ennek hiányában pedig a bíróság hozta létre a műsor-szolgáltatási szerződést. A törvény és az ítélet alapján a Médiatanácsnak ezt hatósági szerződéssé kell alakítania.

Arató András lapunk kérdésére elmondta, a médiahatóság a mai napig nem reagált a megkeresésükre, bár nem ez lenne a feladatuk, hanem az ítélet végrehajtása. Az elnök-vezérigazgató szerint a hatóság a jogállamban megengedhetetlen módon jár el, hiszen a jogerős ítélet végrehajtása, a szerződés megkötése helyett nyilvánvalóan húzza az időt. Arató felhívta a figyelmet arra, hogy ha egy magánszemély járna el hasonló módon, például nem fizetné meg a bíróság által rá kiszabott bírságot, akkor azt a törvény erejénél fogva behajtanák rajta. A jelenlegi magyar jogrendszerben azonban nincs semmilyen kényszerítő eszköz arra, hogy ha egy állami hatóság szabotálja el a bírósági ítélet végrehajtását, hiszen a jogalkotók fejében valószínűleg fel sem merült olyan lehetőség, hogy pont az állam, annak egyik szerve ne akarná betartani a hatályos magyar jogszabályokat. Az elnök-vezérigazgatót sajnálatos módon azért nem lepi meg a médiahatóság mostani eljárása, mert az NMHH ugyanezt csinálta a 95,3-as frekvencia ügyében is, több mint másfél éves jogi huzavona, négy jogerős bírósági ítélet után kötött állandó szerződést a Klubrádióval.

A Klubrádió május elejétől sugároz állandó engedéllyel a 95,3 MHz-es frekvencián. Ez az engedély hét évre szól, és egyszeri alkalommal még öt évre meghosszabbítható. Amennyiben az NMHH a 92,9-es közösségi frekvenciára megköti a hatósági szerződést a Klubrádióval, akkor a rádiót működtető részvénytársaság lemond a 95,3-as, jelenleg használt frekvenciáról, és egyik napról a másikra átvált a 92,9 MHz-re.

Arató András
Arató András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.