Rákkeltő gyógyszer? Megkérdeztük a kezelőorvost

Ismeri a hatóanyaggal kapcsolatos ellenérzéseket és adatokat? Látta ezt az írást? Mit tesz, mit tehetnek egyáltalán a betegek biztonsága érdekében? – kérdeztük dr. Jermendy Györgyöt, a szakmai kollégium belgyógyászat, endokrinológia, diabétesz és anyagcsere-betegségek tagozat elnökét. Egyelőre nincs teendőnk – mondta a szakember. – Az orvosnak minden gyógyszer érvényes alkalmazási előiratát követnie kell a terápia alkalmazásakor. Az orvosok komoly emberek, egy szakmai cikkre egy nap alatt nem mozdulnak rá.

Önök tapasztaltak a cikkben jelzett mellékhatást a hazai betegek körében?

Nem.

Ha tapasztalnának, mit tudnának tenni?

Ez eddig mindössze csak elemzés egy szaklapban. Ebből csak az következik, hogy adatokat kell gyűjteni a tisztánlátás érdekében, addig nem is lehet véleményt formálni, amíg a cikk állításait nem tudjuk kellően alátámasztani. Szeretném elmondani, hogy egy inzulinnal kapcsolatban négy évvel ezelőtt kezdődött ugyanez a médiaérdeklődés, minden újság a címlapjára tette a történetet, és a szer veszélyeiről értekezett. Négy év után az EMA kiadta, hogy egyáltalán nincs kockázata a szer használatának. Akkor is adatokat kezdtek gyűjteni, és kiderült, hogy ezzel az adott inzulinnal kapcsolatban nincs daganatos kockázatnövekedés. Akkor most ön, mit tenne?

Dr. Jermendy György
Dr. Jermendy György

Ha az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság a saját mellékhatás-jelentésére alapozva azt írja, hogy az adott szer szedői között 25-szörösére emelkedett a hasnyálmirigy-gyulladás, és 23-szorosára a hasnyálmirigyrák előfordulása azokhoz képest, akik más szert szednek, akkor legalábbis gyanakodnék…

Adatokat kell gyűjteni, az ok-okozati összefüggést bizonyítani kell. Ma nincs elegendő adat ahhoz, hogy azt tudjuk mondani, hogy A vagy B állítás az igaz. A gyógyszeriparban rettenetesen erős érdekek feszülnek egymásnak, ezt a tényt is mindig szem előtt kell tartani.

De szakmai kollégiumként azt sem mondják, hogy az orvosok kontrollálják a saját betegeiket, akiknek ezeket a szereket írják föl?

Van mellékhatás-bejelentési kötelezettsége mindenkinek, igaz, Magyarországon ez gyengén működik. Minden forgalomba kerülő gyógyszernél előírás, hogy a mellékhatás-adatok alapján újra kell értékelni a használatát. A kérdés az, hogy az inkriminált szerről van-e elég adat. Ha tegnap megjelent egy cikk, ami egyébként mindenképpen figyelmet érdemel, akkor jelenleg csak az a teendő, hogy adatokat kell gyűjteni a tisztánlátás érdekében. A gyakorló orvosok a gyógyszereket a lelkiismeretük szerint és az alkalmazási előírás szerint használják, s ez eddig nem változott meg.

Hogyan gyűjtik a hazai orvosok az adatokat? A hatóság ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ők egyetlen hazai mellékhatás-jelentést sem kaptak e szerrel kapcsolatban.

Ez a vita nem Magyarországon fog eldőlni, hanem nemzetközi szinten. Az Európai Közösségen belül egyébként is centralizáltan zajlik a gyógyszer-regisztráció. A két vezető gyógyszerügyi hatóság, az amerikai és az európai dönt majd arról, hogy mit kell lépni, illetve indokolt-e egyáltalán valamilyen korlátozó jellegű lépést tenni. A közelmúltban publikált szakmai cikket mindenképpen olyan figyelmeztető jelnek kell venni, ami további vizsgálatokat igényel. Nyilvánvaló, hogy a szükséges lépéseket a hatóságok meg fogják tenni. Az érintett gyógyszergyáraknak azonban a hatóságok munkáját maradéktalanul segíteniük kell. Ebben az egyik igen fontos lépés az adott gyógyszerrel kapcsolatos fejlesztési vizsgálati eredmények maradéktalan átláthatóságának biztosítása lenne.

Ezt értem, csak azt hittem, hogy a hazai orvosok egy ilyen hír láttán aggódni kezdenek a betegeikért.

Az orvosok mindig aggódnak a betegeikért. A komoly orvosok azonban tudják, hogy más kategóriát jelent a médiahír és mást a szakmai hír.

És minek kéne történnie ahhoz, hogy ok-okozati összefüggést találjanak a hír és a gyakorlat között?

Szakmai kérdések nem a napilapok hasábjain dőlnek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.