Sokadszorra futnak neki a 'kodifikációs remekműnek'

A fideszes kétharmad ismét kísérletet tesz rá, hogy végre elfogadjon egy olyan egyházi törvényt, amely átmegy az alkotmányossági szűrőn. Kétséges, hogy sikerül-e. A javaslat indoklása szerint az Országgyűlés azoknak a vallási szervezeteknek adhatja meg az egyházi rangot, amelyekkel „közösségi célok érdekében” együtt kíván működni, és amelyeket alkalmasnak tart az együttműködésre.

Ahhoz képest, hogy Semjén Zsolt eredetileg kodifikációs (jogalkotási) remekműnek nevezte, az Alkotmánybíróság eddig kétszer dobta vissza az egyházi törvényt, a kormányzat pedig kénytelen volt többször átdolgozni. A mostani előterjesztéssel is akadnak azonban problémák. A benyújtott jogszabályt a múlt hónapban váratlanul levették a napirendről. A kormánypárti politikusok arra hivatkoztak, hogy a nagy keresztény egyházakkal még folynak a kulisszák mögötti egyeztetések.

A parlament elvileg csak egy héttel halasztotta el a zárószavazást, de azóta már több mint három hét telt el. A fejetlenséget mutatja, hogy időközben újabb módosító indítványok érkeztek. Rubovszky György KDNP-s képviselő például úgy látta jónak, ha a parlament a házszabály módosításával rendelkezik arról, hogyan lehet kizárni az egyházak sorából a „nemzetbiztonsági kockázatot” jelentő szervezeteket.

A mostani előterjesztés szerint annak a mintegy harminc felekezetnek, amely korábban már elnyerte az egyházi státuszt, nem kell új kérelmet benyújtania. A többiek akkor válhatnak úgynevezett bevett egyházzá, ha legalább százéves nemzetközi működést tudnak prezentálni, vagy legkevesebb húsz éve léteznek Magyarországon, és taglétszámuk eléri a népesség 0,1 százalékát (nagyjából tízezer embert).

A kormányzati elképzelések több kérdést is felvetnek. A Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége például nem tartja alkalmasnak a társadalmi támogatottság mérésére a taglétszámot. Az egyházhoz való tartozásról ugyanis az egyházak többségének nincs nyilvántartása, de szerintük nem is vállalható ilyen nyilvántartás létrehozása. Azok az egyházak pedig, amelyek dokumentálják a tagságukat, egymástól teljesen eltérő kritériumok alapján teszik: a „tagságra” így nincs objektív definíció.

Karsai Dániel alkotmányjogász abszurditásnak minősítette, hogy az egyházaknak alkalmasnak kell lenniük az állammal való együttműködésre. A Hit Gyülekezete szerint politikafüggőséget és jogbizonytalanságot okoz, hogy az egyházak elismeréséről, megszüntetéséről szóló döntést a bíróságok helyett egy politikai testület, az Országgyűlés kezébe adná a törvény. Továbbra sincs jogi garancia rá, hogy adott esetben ne lehessen a politikai hatáskörrel vissza is élni.

A pillanatnyi állás szerint a parlament még ma, pénteken szavaz a törvény legújabb változatáról. Persze az előzmények ismeretében erre sem lehet mérget venni, bármi előfordulhat. Akár még az is, hogy tényleg megszavazza.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.