Kubatovnak, Kocsisnak volt egy kérése

„Vegyük napirendre a rezsicsökkentést a helyi képviselő-testületi üléseken, és késztessük állásfoglalásra a helyi baloldali politikusokat” – erre kérte még április elején önkormányzati tisztségviselőit a Fidesz pártigazgatója, valamint a kommunikációs igazgatója.

„A település fideszes polgármestere, alpolgármestere, vagy azok hiányában a helyi Fidesz-frakció vezetője, képviselője szólaljon fel a képviselő-testületi ülésen” – olvasható a Kubatov Gábor és Kocsis Máté jegyezte levélben. Javasolják, hogy „a helyi média (a település meghatározó lapja, tévéje) is legyen jelen, és számoljon be a történtekről”. A felszólaló vigyen magával aláírásgyűjtő ívet is, amelyen mindjárt csatlakozhatnak az akcióhoz a címzettek, tehát a „baloldali vezetők/frakciók” – így az instrukció. Felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az „esemény során ne adjatok okot provokációra”.

Bárhogyan fogadják is a kezdeményezést – hangsúlyozták –, köszönjék meg, hogy képviselőtársaik egyértelműen állást foglaltak. A módszertani útmutató szerint egyszerű, tiszteletteljes kérést kell megfogalmazni. Ha „a baloldali politikus csatlakozik a Fidesz kezdeményezéséhez, igazolja kezdeményezésünk indokoltságát, amennyiben nem hajlandó aláírni az ívet, egyértelmű bizonyítékát adja annak, hogy a baloldal a szolgáltatókat védi, és nem az embereket”. A médiának rendkívüli fontosságot tulajdonít a Fidesz, mert a levélben még egyszer szerepel: a „helyi fideszes politikus a történésekről ismét nyilatkozhat a helyi médiában, a rezsicsökkentés védelméről szóló kommunikációs üzeneteket megismételve és kérve az emberek további támogatását”.

Egy ilyen precíz leiratból természetesen a határidő sem maradhat ki: a feladatot május 10-ig kellett végrehajtani. Április végén számoltunk be arról, hogy több önkormányzati képviselő-testület határozatot fogadott el a rezsicsökkentés támogatásáról. „Az Ön által vezetett településen 2013. január 1-jétől Magyarország Kormányának köszönhetően fontos változások léptek életbe a lakossági villamosenergia- és földgázszolgáltatások területén az egyetemes szolgáltatással ellátott felhasználók által fizetendő árak vonatkozásában. A lakossági villamosenergia- és földgázszolgáltatások ára tíz százalékkal csökkent” – emlékeztette akkor a Fejér megyei 3. számú országgyűlési egyéni választókerület településeinek polgármestereit Tessely Zoltán fideszes parlamenti képviselő.

Ő Bicske településvezetője, egyben a körzet 2014-re kijelölt választókerületi elnöke. „Képviselőként feladatom, hogy a magyar polgárok érdekeit képviseljem, ezért felkérem, hogy a rezsicsökkentés mellett kiállva, településének április havi képviselő-testületi ülésén (…) támogassa a kormány intézkedéseit” – írta a képviselő. Tessely határozati javaslatot is mellékelt, amely szerint a testület „kiáll Magyarország Kormányának rezsicsökkentéssel kapcsolatos intézkedései mellett”. A levelet a választókerület 36 településének saját elhatározása alapján küldte el – mondta akkor kérdésünkre Tessely.

Egy olvasónk erre reagálva küldte el a napokban azt a dokumentumot, amely szerint a Fidesz kifejezetten felhívta a polgármesterek és önkormányzati képviselők figyelmét arra, hogy a rezsicsökkentést folyamatosan tartsák napirenden. Igaz, abban szó sem volt arról, hogy az ügyben testületi határozatot kellene hozni. A helyhatóságoknak nem feladatuk a kormány programjának végrehajtása, és aki másként gondolkodik, nem érti az önkormányzatiság lényegét – fogalmazott korábban Lamperth Mónika volt szocialista önkormányzati miniszter. Tessely kezdeményezése szerinte a múlt század derekának sztahanovistáit idézi, akik mindent túl akartak teljesíteni.

Pár perc szünet – Lázár János és Kubatov Gábor a tanácskozás helyszíne előtt
Pár perc szünet – Lázár János és Kubatov Gábor a tanácskozás helyszíne előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.