Orbán Viktor szerint az összefogás védte meg az országot

Az árvízi védekezésről címmel kért szót Orbán Viktor miniszterelnök tegnap napirend előtt, a nyári rendkívüli ülésszak első napján.

A kormányfő beszámolt arról, hogy a valaha ismert legnagyobb árvízzel kellett megküzdenie az országnak: ezerötszáz embert kellett kitelepíteni, több mint tízmillió homokzsákot raktak le, többek között a harmincötezer regisztrált önkéntes segítségével. Orbán ugyanakkor azt is kiemelte, hogy emberéleteket nem követelt az ár, és a veszélyeztetett vagyon jelentős részét is sikerült megóvni. A kormányfő szerint a védekezés során az ország megmutatta igazi arcát: a magyarok magabiztosak és cselekvőképesek.

– Mi, magyarok, szeretjük a hazánkat, és ha bajba kerül, megvédjük – fogalmazott. Orbán szerint a gátakon eltűntek a különbségek, nem voltak jobb- és baloldaliak, a vészhelyzetben mindenkit csak a mentés motivált. „Újra van öntudat és elszánás az országban. Ez komoly fegyvertény egy olyan időszakban, amikor egyre ígéretesebb gazdasági lehetőségek nyílnak meg az ország előtt” – zárta szavait Orbán Viktor.

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke reagálásában a mentésben részt vevők dicsérete mellett a védekezési mechanizmusok mielőbbi megerősítését szorgalmazta, és ismét megtárgyalásra ajánlotta a Dunán létesíthető vízlépcsők ötletét.

A kereszténydemokrata Harrach Péter a mobil gátak sikerességéről beszélt, s kiemelte a karitatív polgárok adakozókedvét is, amely eddig több mint háromszázötvenmillió forint adományt jelent.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője – ahogyan múlt héten – ismét azt mondta: Magyarország jól vizsgázott összefogásból, szervezettségből és bátorságból is. Rogán szerint Magyarország „győzött az ár felett”. A fideszes politikus hozzátette, hogy az ellenzékiek indokolatlanul támadták a miniszterelnököt, amiért a gátakon volt, mivel szerinte minden felelősségteljes politikai vezetőnek ez lett volna a dolga. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is azt hangsúlyozta reagálásában, hogy az árvízi védekezés jó példája volt a nemzeti összefogásnak. A szocialista politikus szintén megköszönte a résztvevők – így az MSZP-s aktivisták – munkáját, s kiemelte a minisztériumok és az illetékes szervek hatékony koordinációját és együttműködését is. Mesterházy, miután szintén fontosnak nevezte a további védekezést, így a gátak megerősítését, vésztározók korszerűsítését és építését, kijelentette, hogy a rendvédelem jól vizsgázott, és ezért a magyar kormányt is köszönet illeti.

Orbán Viktor ezúttal nem kívánt reagálni a frakciók felszólalására.

Semjén Zsolt megtapsolja a miniszterelnököt
Semjén Zsolt megtapsolja a miniszterelnököt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.