A gyerektámogatást elveszik, ha nem elég erős az asztma

Elég súlyos-e a gyerek asztmája? A beteg gyerekek szüleit egy új, áprilistól életbe lépett szabályozás ennek mérlegelésére készteti, pénzt veszít ugyanis az a család, amelynek fia-lánya nem produkál elég súlyos tüneteket.

Eddig az asztma diagnózisa önmagában elég volt, hogy a családok emelt összegű családi pótlékot, a gyerek tízéves koráig járó gyest, utazási kedvezményt, ötvenszázalékos óvodai étkezési támogatást, valamint közgyógyellátást kapjanak. A jövőben ezek a támogatások már csak a súlyos asztmaként definiált esetek után járnak, a többiek családjainak mindez havonta átlagosan 50-60 ezer forint mínuszt jelenthet.

A betegség súlyosságáról a szakorvos évente fog dönteni. Egyelőre nincs pontos szám az érintett családok számáról, de sokatmondó, hogy beteg gyerekek szülei már 17 ezer tiltakozó aláírást gyűjtöttek össze a pénzmegvonás ellen.

A lapunknak nyilatkozó gyermektüdőgyógyász szakorvos körzetében a jogszabály-változtatás előtt havonta átlagosan 16-20, asztmás gyereket nevelő családnak állították ki az igazolást, április óta mind össze kettő maradt fönn a rostán. Az orvos megjegyezte: a szakma ugyan kifejezetten szorgalmazta, hogy legyen rend ezen a területen, mert korábban olyanoknak is ki kellett adniuk a súlyos krónikus betegek életének megkönnyítésére szolgáló igazolást, akik rendszeres gondozás mellett normális életet élhettek, ugyanakkor az új szabályozás túl radikálisra, bevezetése túl gyorsra, megfogalmazása pedig túl egyszerűre sikerült.

A politika persze a szakmára mutogat, amikor azt állítja: ők pontosan azt tették, amit a szakmai kollégium ajánlott. A szakma azonban hiába határozta meg a súlyos asztma definícióját, az nem került bele a jogszabályba, az éves felülvizsgálaton a gondozó orvosnak kell mérlegelnie a jogosultságot, ez pedig szubjektív döntésre is lehetőséget ad.

A szülők a kedvezőtlen döntés ellen az ÁNTSZ területileg illetékes szakfelügyelő főorvosainál fellebbezhetnének, ám pillanatnyilag nincs szolgálatban egyetlenegy szakfelügyelő főorvos sem, mert éppen zajlik a szervezet átalakítása. Úgy tudjuk, ha valaki netán fellebbez, az ÁNTSZ ideiglenes jelöl ki egy eljáró szakfelügyelő főorvost.

Az egészségügyért felelős államtitkárság szerint nincs baj az új szabályozással. Szerintük nem jelenthet gondot az sem, hogy a jogszabályba nem került bele a súlyosság kritériuma, hiszen más betegségek, például a vesebetegek esetében sem határozták meg a súlyosság fogalmát, mivel léteznek szakmai irányelvek. Az asztma súlyossági kritériumai a szakma számára elérhetők a GYEMSZI honlapján. H. Judit kislánya másfél éves kora óta szorul rendszeres orvosi gondozásra asztmája miatt. A most ötéves gyereknek minden 24 órában kétszer kell szteroidtartalmú gyógyszert inhalálnia, esténként még egy tablettára is szüksége van.

A gyerek azonban az új szabályozás alapján már nem minősül súlyos asztmásnak, tehát a család – várhatóan a következő éves felülvizsgálatkor – elveszti az emelt szintű családi pótlékot és az összes ehhez társuló szociális kedvezményt. Az anya nem érti, miért nem súlyos a gyereke állapota, hiszen ha nem szedné a fölírt gyógyszereket, máris kritikus állapotú súlyos asztmásnak minősülne, aki kórházi kezelésre szorul, márpedig ha a család elveszti a közgyógyellátást, akkor éppen a gyógyszerek kiváltása kerülhet veszélybe.

Nem gyerekjáték – archív képünkön légúti betegséggel küzdők sószobája látható egy szombathelyi bölcsődében
Nem gyerekjáték – archív képünkön légúti betegséggel küzdők sószobája látható egy szombathelyi bölcsődében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.