'Üdvözlünk a fedélzeten, Gordon!'

Már fél éve tárgyalásra készen várunk minden olyan demokratikus erőt, amely az Orbán-rendszer leváltásáért küzd, és a magyar emberek érdekében hajlandó az összefogásra – áll Mesterházy Attilának, az MSZP elnökének Bajnai Gordonhoz címzett levelében, amelyet vasárnap tettek közzé.

Ebben a szocialisták elnöke emlékeztet arra, az MSZP eddig kétszer kezdeményezte, hogy az ellenzék folytasson átfogó tárgyalást a választási együttműködés tartalmi, szervezeti és személyi kérdéseiről. „2012 novemberében és 2013 áprilisában is azt javasoltuk, hogy fogjunk neki mielőbb. Számos párttal és civil szervezettel ez már megtörtént. Nem rajtunk múlt, hogy eddig nem ültünk asztalhoz Gordon pártjával. Az így elvesztett idő nem hozható vissza, de többé nem ajándékozhatunk a Fidesznek heteket, hónapokat. Az ellenzéknek át kell vennie a kezdeményezést. Ennek alapfeltétele, hogy mindenki csatlakozzon a már elkezdett tárgyalásokhoz.”

– Az Együtt 2014 pénteken küldött téziseire fontos tárgyalási dokumentumként tekintek – írja Mesterházy, szerinte a Bajnai Gordon által küldött tézisek összehangolhatónak látszanak az MSZP programjával. Jelzi, hogy az Együtt 2014 „nyitott kapukat dönget az MSZP-nél, mikor az ügynökakták nyilvánosságát és a korrupcióellenes intézkedések témáját veti fel”, de nem titkolja azt a véleményét sem, hogy az ügynökaktáknál fontosabbnak tartja a szegénység elleni küzdelmet, a gazdasági növekedés beindítását, a kis- és középvállalkozások versenyhelyzetének javítását, a valódi munkahelyek létrehozását.

„Radikálisan javítanunk kell a nők és a nyugdíjasok, illetve az oktatás és az egészségügy helyzetén. Ezen áll vagy bukik Magyarország sorsa.”

Mindent egybevetve azért úgy látja, hogy a szakpolitikák nagy többségében hamar meg tudnak majd állapodni. Alaptalannak tartja Bajnai abbéli félelmét, hogy az MSZP visszatérne a 2010 előtti állapotokhoz, „hiszen pont ennek elkerülését célozta meg a mi sokarcú megújulásunk”. Az Együtt 2014-gyel szemben nem hiszik, hogy az alaptörvény korrekciója elég lenne az Orbán-rendszer meghaladásához.

Az alaptörvény autokrata, rosszindulattól vezérelt, káros, menthetetlen és megjavíthatatlan – írja a pártelnök. Foltozgatása helyett az MSZP széles társadalmi konszenzuson alapuló, új, legitim alkotmány megalkotását kezdeményezi. Ez jelentős különbség az MSZP és az Együtt 2014 között. „Lehetnek vitáik a személyi jövedelemadó kapcsán is. Bajnai Gordonék kétkulcsos elképzelésével szemben ők, szocialisták erősen progresszív háromkulcsos rendszerben gondolkodnak” – említ meg egy további vitás pontot.

„Lélekben fel kell készülnünk arra, hogy a tartalmi részek lezárását követően a választási együttműködés szervezeti és személyi feltételeiről szintén meg kell állapodnunk. Ez nem arról szól, ki kit nyom le. Hanem arról, hogyan tudunk a legtöbb szavazóhoz eljutni, s miképp tudjuk minél több képviselői helyre váltani a közösen megszerzett voksokat” – írja, szerinte menni fog, hiszen „jól ismerjük egymást. Van miről tárgyalnunk. Megalapozott a remény, hogy ha végre tárgyalni kezdünk, gyorsan és eredményesen zárhassuk le a folyamatot. Mi itt vagyunk. Erre vártunk. Ideje belefogni. Ideje összefogni.” (Hírösszefoglalónk)

Mesterházy szerint ideje összefogni
Mesterházy szerint ideje összefogni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.