Zárt ülésre készül a Mazsihisz

Nemrég leváltották, most ismét jelölték a Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) elnöki posztjára Feldmájer Pétert. Megválasztási esélyeiről önmagában ez nem árul el sokat, bármi megtörténhet. Valószínűleg zárt ülés lesz: a közgyűlés résztvevői nem szeretnék, hogy – mint a múltkor – botrányos jelenetekkel legyen tele a sajtó.

Feldmájer Pétertől egy hónapja vonta meg a bizalmat a Mazsihisz közgyűlése, közben a teljes vezetőség is lemondott. A bírálatok szerint Feldmájer autoriter stílust honosított meg, „egyszemélyes intézményként” vezette a Mazsihiszt. Feldmájer viszont „egy diplomabotrányba keveredett alapítványi vezetőt” vélt felfedezni a személye elleni támadások hátterében.

A rendkívüli tisztújítást június 27-re hirdették meg, a közgyűlést tehát – a szokásoktól eltérően – nem vasárnap, hanem csütörtökön rendezik meg. Hallani lehet olyan vélekedéseket, hogy ily módon a vidéki küldötteket akarják távol tartani (egy vidéki hitközség a választás bojkottálását is kilátásba helyezte), de Kiss Henriett, a Mazsihisz választási és jelölőbizottságának elnöke egészen más magyarázattal szolgál.

Elmondása szerint júniusban és júliusban vasárnaponként sok településen megemlékezést tartanak a holokauszt áldozatainak tiszteletére, a közgyűlés szervezői ezért döntöttek egy hétköznapi dátum mellett. Mivel a vidéki küldötteknek ez valóban kellemetlenséget okoz, kompenzálásként úti- és szállásköltséget is fizetnek nekik. Szerda éjfélkor járt le az elnöki tisztségre (és más posztokra) szóló előzetes jelölések határideje. A korábbi elnökbuktató közgyűlésen elszabadultak az indulatok, a történtek alaposan megtépázták a Mazsihisz tekintélyét. Ezúttal többen is javasolják, hogy rendhagyó módon zárt ajtók mögött rendezzék meg a tisztújítást. Kiss Henriett erre hivatkozva nem tudott tájékoztatni arról, hogy ki hány jelölést kapott az elnöki tisztségre.

Másoktól úgy értesültünk, hogy az esélyesként emlegetett Horovitz Tamás, a debreceni hitközség elnöke mellett – többek között – Feldmájer Péter is az elnökjelöltek között szerepel. A Mazsihisz szabályzata szerint azonban a küldöttek közül a közgyűlés helyszínén is bárkit lehet jelölni. Így akár Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke is befutó lehet – ha egyáltalán vállalja az indulást. Horovitz Tamással olyan új vezetője lenne a Mazsihisznek, aki még nem töltötte be ezt a posztot. Ha a politikai orientációt nézzük, akkor a Mazsihisz jellemzően a baloldali-liberális térfélen mozog. Felmerült, hogy Horovitz megválasztása esetén jobboldali irányba tolódna el a Mazsihisz. Korábban Horovitz Tamás kérdésünkre „tényszerűtlennek” minősítette a felvetést, mondván, eddig sem kötődött pártokhoz, és a jövőben sem fog.

Feldmájer Péter a Zsidó Világkongresszus budapesti ülésén
Feldmájer Péter a Zsidó Világkongresszus budapesti ülésén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.