Növelheti a GDP-t az áradás

A jövő héten kezdődhet az árvízi hajrá a biztosítóknál, bár most úgy tűnik: nem lesz sok dolguk. Tegnap délelőttig ötszáz bejelentés érkezett a hazai társaságokhoz – mondta el a Népszabadság kérdésére válaszolva Gillyén Ágnes, a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kommunikációs főosztályvezetője.

Immáron Budapestről is érkeznek a telefonok, az átlagos, az ügyfelek által becsült kárérték 400 ezer forint. Ingóságokban nem keletkezett kár, az értékeket sikerült időben biztonságos helyre menekíteni, többségében az ingatlanok felázásából eredeztethetőek a károk – a költségeket pedig a fertőtlenítés, romeltakarítás ára is emeli, hiszen ezeket is téríti a biztosító. A végső kárösszegeket csak később lehet megállapítani: a kárbejelentések nagy része – a lakásbiztosítási piacvezető Aegon szerint – a jövő héten várható, miközben a kárszakértőknek is ki kell menniük a helyszínre.

Hiába apad a Duna, sok település még mindig megközelíthetetlen vagy azért, mert még víz alatt van, vagy azért, mert homokzsákok veszik körbe az épületeket. A biztosító szakemberei Nagymaros egyes részein már elkezdték a kárszemlét, Szentendrén a jövő hét elején tudnak munkához látni, azonban például Tahitótfalu és Horány egy része továbbra is megközelíthetetlen. Vereczki András, a társaság vezérigazgató-helyettese nem számít tömeges kárbejelentésre. „Egyelőre úgy látjuk, hogy nincs szükség a kárszakértőink átcsoportosítására, az állandó létszámmal is a bejelentéstől számított 1–5 napon belül rendezni tudjuk a károkat” – mondta.

Győrújfalun például az árvíz elleni védekezés olyan sikeres volt, hogy onnan eddig nem érkezett kárbejelentés az Aegonhoz. A védekezés sikere miatt az árvíz még emelheti is a GDP értékét. Árokszállási Zoltán, az Erste Bank Hungary elemzője szerint az árvízi károk a GDP 0,2 százalékát sem érik el, viszont a helyreállítási munkák ennél valamivel nagyobb mértékű termelésbővülést generálnak majd. A bank nem változtatott növekedési prognózisán, de megjegyzi: a sikeres védekezés miatt ismét előtérbe kerülhetnek a megelőző árvízvédelmi beruházások. (Ennek szintén van növekedésgeneráló hatása.)

Működő szigetelés

Nem jelent akadályt a rekordnagyságú dunai árvíz a legnépszerűbb hazai fesztivál, a Sziget megrendezésében sem. A Sziget Kulturális Szervezőiroda tájékoztatása szerint az Óbudai-sziget két hét múlva már egészen biztosan látogatható lesz.

A rendezvény központi helyszínének számító Nagyréten jelenleg egy-két belvízfolt található jelenleg – vagyis az augusztusi rendezvény idején már biztosan árvízmentes állapotok uralkodnak majd a területen. (V. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.