Karrierjük kezdetén háttérbe szorulnak a nők

Már közvetlenül a diplomaszerzés után éles különbségek jelentkeznek a nők és a férfiak karrierlehetőségeiben: mind a kereseti viszonyokat, mind pedig a vezető pozíciók betöltését illetően erőteljesen a férfiak javára billen a mérleg.

Ez derült ki az Educatio Nonprofit Kft. által készített Friss diplomások 2012 című tanulmányból. Összesen 32 felsőoktatási intézmény gyűjtött 2012 tavaszán adatokat a 2007-ben, 2009-ben, illetve 2011-ben abszolutóriumot szerzett végzőseiről: csaknem 25 ezer friss diplomást kérdeztek meg munkaerő-piaci tapasztalataikról. A Diplomás Pályakövetési Rendszer adatbázisának feldolgozásával készült tanulmányból kiderült: a friss diplomás férfiak hamarabb találnak munkát, mint a nők: előbbieknek átlagosan 3,6 hónap alatt sikerül elhelyezkedniük, míg az azonos végzettséggel bíró nőknek ez valamivel több mint négy hónapjába telik.

Hasonló a helyzet, ha a vezető pozíció gyakoriságát nézzük. Már a pályakezdő férfiak is jóval nagyobb arányban – 29 százalékban – dolgoznak vezető beosztásban. A nők aránya itt csaknem tíz százalékkal kevesebb, mindössze 17 százalék. Az egyenlőtlenségeket jelzi a nem szakterületen végzett munka is, amely nagyobb mértékben érinti a női diplomásokat: a végzés utáni években 23,5 százalékuknak nem sikerült végzettségüknek megfelelő munkát találni.

A férfiak esetében az arány kisebb: 19 százalék. Szintén erősíti a különbségeket, hogy diplomájuk ellenére a nők nagyobb arányban – 20 százalékban – végeznek olyan munkát, amely nem igényel felsőfokú végzettséget. A férfiaknál az arány 15 százalék. Az egyik legbeszédesebb adat azonban a fizetési különbségnél látható: a Magyarországon foglalkoztatott friss diplomások körében a férfiak átlagosan havi 45 ezer forinttal keresnek többet a női diplomásoknál. A nemek közti jövedelmi különbségeket okozhatnák szakterületi eltérések. A legmagasabb átlagjövedelmű –például a műszaki vagy az informatikai – képzési területeken ugyanis inkább férfiak dolgoznak, míg a legalacsonyabb jövedelmi szinttel jellemezhető pedagógusképzés végzettjei inkább nők.

A felmérés adatai azonban egyértelműen azt mutatják: a nemek közti jövedelmi különbségeket nem lehet kizárólag szakterületi eltérésekkel magyarázni, hiszen minden egyes képzési területen belül jelentkezik a férfiak legalább 20 ezer forintos jövedelmi előnye. A munkaerő-piaci esélyek ugyanakkor nem csak nemek szerint eltérőek: a társadalmi különbségek is jelentősen megmutatkoznak. Biztos családi háttérrel ugyanis biztosabb a karrier is: a felmérés szerint a képzettebb szülők gyermekei friss diplomásként többet keresnek.

A legfeljebb 8 általánost vagy szakmunkásképzőt végzett apák gyermekeinek fizetése diplomás pályakezdőként nettó 160 ezer forint alatt marad, míg az egyetemi végzettségű szülők esetében átlagosan több mint nettó 207 ezer forintot keres a friss diplomás. A család anyagi helyzete is tükröződik a friss diplomások kereseti mutatóiban: a kedvezőbb anyagi helyzetű családokból származók ugyanis magasabb saját jövedelemről számoltak be.

A kutatásból kiderült: azok a friss diplomások is többet keresnek, akik felsőfokú tanulmányaik alatt részt vettek nemzetközi képzésben. Ez is összefügg azonban a társadalmi, családi háttérrel, hiszen a külföldi tanulás egyik feltétele a családi háttértámogatás. Ezt jól jelzik a friss diplomások válaszai, amelyek szerint a külföldi tanulmányok folytatásához az esetek egyharmadában a család anyagi erőforrásainak mozgósítására is szükség volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.