Átázott gátak, megrongált utak

Egy magabiztos és cselekvőképes ország nagyszerű teljesítményének minősítette a dunai árvíz elleni védekezést Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli adásában. Jelezte ugyanakkor, hogy még figyelni kell a szerbiai folyószakaszra is, mert ha ott baj van, a domborzati viszonyok miatt a víz visszafolyik Magyarországra, és több mint tízezer ember kerülhet veszélybe.

A kormányfő elmondta: az önkormányzati vezetőkkel már megállapodott, s a szükséges és indokolt helyreállítási munkálatokhoz minden pénzt megkapnak majd az érintett települések. Orbán bejelentette: utasította Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgatót, árvízi helyreállítási biztost, hogy készítsen felmérést a Duna menti épületek jogi helyzetéről. Erre azért van szükség, hogy – és ezzel az árvízi területeken található ingatlanokra utalt – átgondolják, mit érdemes megvédeni a jövőben. Szerinte az „érintettekkel le kell ülni, meg kell egyezni, hogy nekik is jó legyen meg az országnak is”.

Az árvízi védekezésnek nagyjából vége, a parlament mégis hozzájárult a Duna fővárostól délre eső szakaszára kihirdetett árvízi veszélyhelyzet meghosszabbításához. Az erről szóló határozati javaslat indoklásában a belügyminiszter jelezte, hogy az átázott védművek jelentette veszély teljes elhárítása, az árvíz károsító hatásának felszámolása tizenöt napnál hosszabb ideig tart majd. A rendkívüli időszak – amikor a közlekedést és a lakosság közterületi tartózkodását korlátozhatják, s bárkit polgári védelmi szolgálatra kötelezhetnek – legfeljebb július 19-ig tarthat.

A katasztrófavédelem különben főként a civil szervezetek és az önkéntesek közreműködésére számít. A Duna a vízügy honlapján talál ható adatok szerint pénteken már mindenütt apadt, igaz, Mohácsnál alig négy centivel volt alacsonyabb, mint egy nappal korábban. Orbán Viktor tegnap reggel viszont még azt közölte, hogy az árhullám szombaton hagyja el az országot, és az „eseménynél” maga is jelen lesz.

A térségben a gátakon még sokan dolgoznak, figyelőszolgálatot működtetnek, Mohácson pedig újabb lakót kellett kiköltöztetni. Ott a polgármester továbbra is azt kéri a lakosságtól, hogy a szennyvízhálózat tehermentesítése érdekében korlátozzák a vízhasználatot. Folyamatosan dolgoznak a Magyar Közút Zrt., a vízügy és a katasztrófavédelem munkatársai az árvíz miatt megrongálódott utak felszabadításán – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. péntek délután az MTI-t. Hét megyében még mindig ötvennél többet tartanak lezárva, és két vonalon a vasúti közlekedés is szünetel. Mielőtt a lezárt útszakaszokat átadnák a forgalomnak, össze kell gyűjteni a homokzsákokat, s meg kell tisztítani a burkolatot.

A 2-es főutat és a 12-es utat tegnap megnyitották, számos helyen viszont csak később áll helyre a közlekedés, így Kisoroszi szárazföldön egyelőre megközelíthetetlen. Bács-Kiskunban lehetnek olyan útszakaszok is, amelyeket esetleg csak egy-két hét múlva nyitnak meg. A fővárosban továbbra sem járhatók az alsó rakpartok, és a közösségi közlekedésben is fennmaradnak bizonyos korlátozások: néhány járat rövidebb útvonalon közlekedik, és még a dunai kishajók is a kikötőben vesztegelnek. Jó hír, hogy pénteken megnyitott az A38 koncerthajó. Aki a fővárosban vagy vidéken útra kel, annak érdemes előzetesen tájékozódnia.

Új védmű a Római-parton

Elfogadja a parti árvízvédelmi fal beruházási koncepcióját a Római-parton a Magyar Tudományos Akadémia – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. A városvezető tájékoztatása szerint az akadémiai szakvélemény végleges ökológiai terv készítését, a mai karakter megőrzését, a környezetvédelmi és természetvédelmi szempontok pályázati kiírásba építését, az úgynevezett lábazati kőszórás felülvizsgálatát és az altalaj feltárását javasolta. A védmű 954 centiméter magas lenne, s a beruházás összköltsége várhatóan 3,5 milliárd forint. (MTI)

Már takarítják a budai alsó rakpartot
Már takarítják a budai alsó rakpartot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.