Bálna lett a CET-ből

A beruházóval is megkötötte a peren kívüli egyezséget a főváros a CET-ről. Az átkeresztelt, várhatóan októberben nyitó épületbe a főváros saját intézményeit költözteti: a Budapest Galériát és a Csapi használtcikk-piacát.

A CET generálkivitelezője után a beruházó Porto Investment Kft.-vel is milliárdos peren kívüli alkut kötött a fővárosi önkormányzat. A városvezetés összesen 6,5 millió eurót – cirka 1,95 milliárd forintot – fizet a CET projektcégének. A fenti összegből azonban levonják a jogtalan közterület-foglalás miatt korábban kiszabott bírságot. Pontosabban nem az egészet. 

A főváros eredetileg másfél milliárdra büntette a Portót, de most megelégszenek 380-400 millióval. A pénz fejében a beruházó lemond minden perbeli követeléséről – a Porto tavaly novemberben 39,2 millió euró és kamataira perelte be az önkormányzatot –, és nem akadályozza tovább az épület végleges használatbavételi engedélyének a kiadását.

A különalku nem érinti az MKB-pert. A bank 28,4 millió eurós – mintegy 7,5 milliárd forint – tőke és kamatainak megfizetésére perli a fővárost. A Pécsi Törvényszék közbenső ítéletében érvényesnek ismerte el az MKB és a fővárosi önkormányzat által 2008-ban kötött megállapodást, miszerint a szolgáltatási szerződés felmondása esetén az önkormányzat köteles megfizetni a fennálló adósságot. A főváros előbb fellebbezett, majd különalkut ajánlott a pénzintézetnek. A követelés alig felére vonatkozó javaslatukat azonban még a helyszínen visszautasították a bank képviselői.

Ennél még a generálkivitelező WHB Építő Kft.-nek tett fővárosi ajánlat is nagyvonalúbb volt. A cég követelését ugyanis 95 százalékos (!) diszkontáron, vagyis 2,7 millió euróért vásárolta meg az önkormányzat. A főváros Porto elleni érvelésében mindenesetre nagy hangsúllyal szerepelt az épület hibás megvalósítása. Ennek alátámasztására az idén új állapotfelmérést rendelt meg az épület eredeti tervezőitől (az ONL Hungary Tervező Kft., a Bánáti és Hartvig Építész Stúdió Kft., valamint az FRT Raszter Kft.). A csapat néhány hét alatt elkészítette jelentését, mely szerint a héjazat, illetve a csatlakozások egésze átépítendő. Az átépítés költségeit az állapotfelmérés díjával együtt csaknem egymilliárd forintra becsülte a főváros. (Az épület építési költsége 8,5 milliárd volt.)

A Porto hevesen tagadta, hogy át kellene építeni a tetőt. De mások is kételkedtek. A tavalyi birtokbaadási jegyzőkönyvben ugyanis az önkormányzat elfogadta a független Atrox Kft. által készített műszakiállapot-felmérést. Márpedig a cég több mint százoldalas jelentésében az szerepelt, hogy csupán garanciális javításokra van szükség. Úgy tűnik, a városházán is támadt némi kétely, mert a tervezői szakvéleményt végül a Műegyetem épület-szerkezettani tanszékével bíráltatták felül. Utóbbi szerint a héjszerkezeti problémák a rendszeres karbantartással orvosolhatóak. A javításra így már „csak” 281 milliót költenének, míg a projekt befejezésére – többek között a zászlórudak kihelyezésére (38 millió), a Budapest Galéria átköltöztetésére (262 millió), a Csapi helyiségeinek kialakítására (140 millió) – összesen 712 milliót szánnak. Ettől függetlenül a különféle szakvéleményekre így is elköltöttek több százmilliót.

Az átkeresztelés költségéről nincs hír. A CET-ből ugyanis Bálna lett közben. Az erről is szóló előterjesztés vitájában többen felhívták a figyelmet, hogy az eredeti név nem csupán az épület rendhagyó alakjára utalt, hanem a közép-európai időzóna nemzetközi rövidítéseként pluszjelentést is hordozott. Somfai Ágnes, a Párbeszéd Magyarországért frakció képviselője mindenesetre nem kapott választ arra a kérdésére, hogy ki és mi alapján választotta ki az új nevet és a meglehetősen fantáziátlan logót. Mint ahogy a Csapi használtcikk-piacának és a Budapest Galériának egy épületben való összeköltöztetésére vonatkozó kételyeit is lesöpörte Csomós Miklós kulturális főpolgármester-helyettes. Szerinte nincs ebben semmi kivetnivaló: az eredeti tervek szerint is keverték volna a kultúrát és a kereskedelmet. A gazdasági bizottságot vezető Hutiray Gyula (Fidesz) válaszából az is kiderült, hogy eddig mindösszesen három bérlői szerződést sikerült megkötni-módosítani az egyébként októberi nyitásra készülő épületben. Losonczy Pál (Jobbik) a magas, 33 euró/m2-es bérleti díjra vezette vissza a csekély érdeklődést. Piaci bérlők helyett pedig nem marad más, mint hogy az önkormányzat saját intézményeit költöztesse be.

Az önkormányzat a saját intézményeit költözteti be a Bálnába
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.