Schumacher is besegít

A folyók aktuális magasságát is közli újabban a Die Welt internetes kiadása. Ebből az derült ki, hogy az Elba keleten ugyan már apad, de északon tovább árad, és – az esőzések következében – ismét emelkedett a Duna vízszintje is. Szászország után most Szász-Anhalt és Alsó-Szászország küzd a megáradt folyókkal. A gátak nem bírják a nyomást, több helyen is átszakadnak: egy 650 lelkes települést, Fischbecket teljesen elöntötte tegnap az ár, a házak a második emeletig merültek el a vízben. A gátat később ötvenméteres hosszúságban sikerült helyreállítani, miután a Bundeswehr szállítóhelikoptereiről hatalmas homokzsákokat dobtak le. A szász-anhalti kormány jelezte, hogy a Bundeswehr katonáinak segítsége nélkül „teljesen elveszettek lennének”, ugyanakkor a tartomány pénzügyminisztere gyorsan hozzátette, a katonákat sajnos saját költségvetésükből nem tudják fizetni, remélik, hogy ezt a szövetségi büdzsé átvállalja.

Angela Merkel kancellár tegnap is a gátakat járta, ezúttal Stephan Weil (SPD) alsószászországi miniszterelnök társaságában. Van mit nézni: az alsószászországi Lüneburgnál az NDR (észak-német) televízió egyik riportere szerint négy kilométer szélesen hömpölyög az Elba – nyaranta a száz métert is alig éri el a szélessége.

Az idei árvíz az első becslések szerint nagyobb kárt okoz, mint az Elba 2002-es áradása. Akkor a helyreállítási munkák 11 milliárd eurót emésztettek fel. A biztosítók 1,8 milliárd euró kártérítést fizettek, most hárommilliárd euróra becsülik a közvetlen kártérítési igényeket. A biztosítók szervezete szerint a németországi vállalatok túlnyomó többsége rendelkezik természeti csapások elleni biztosítással, de a lakóingatlanoknál csak egyharmados ez az arány. Ez nem a lakosság nemtörődömségét jelzi, hanem azt, hogy az árvízzel fenyegetett térségek lakói közül sokan nem tudták kigazdálkodni a 2002 óta jelentős mértékben megemelt biztosítási díjakat.

A 2002-es árvíz után az állam nagyjából hétmilliárd euróval támogatta az újjáépítést. A legtöbb párt most ismét egy állami újjáépítési alap létrehozását sürgeti. A szövetségi kormány csütörtökön egyeztet a tartományi miniszterelnökökkel a terhek méltányos megosztásáról. Eközben jönnek egyéni felajánlások is: Michael Schumacher egykori Forma–1-es pilóta is igyekszik segíteni a bajbajutottaknak: egyik pilótaoverallját ajánlotta fel árverésre, írta a Bild. Akár 100 ezer euró is összejöhet, amit ő saját pénzével akár meg is tízszerezne –mondta a pilóta. 

Elöntött autószalon Fischerdorfban
Elöntött autószalon Fischerdorfban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.