Fent már bontás, lent erősítés

Csak Fejér megyétől délre veszélyesen magas a folyó vízszintje. Eddig majdnem 10 millió homokzsákot használtak fel a védekezéshez.

Egyre közelít Magyarország déli határához a dunai árhullám: Fejér megyében a kedd reggeli tetőzés után este apadni kezdett a folyó, Tolnában, Baranyában és Bács-Kiskunban azonban tegnap még csúcsra kellett járatni a védelmet. A vízügyi főigazgatóság szerint Bajánál várhatóan ma, Mohácsnál pedig holnap éri el a legmagasabb vízszintet a Duna. A védekezés vezetése abban bízik, hogy a Duna alsóbb szakaszain elkerülhetők lesznek a kritikus helyzetek.

Fejér megyében – a védelmi bizottság jelentése szerint – tegnap reggeltől több mint kétszázan, többségében hivatásosok vettek részt a védekezésben. Mivel a védműveket mind a hét veszélyeztetett településen a legmagasabb vízállás szintje fölé magasították, sehol nem alakult ki kritikus helyzet. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szerint az egyetlen veszélyesebb szituáció még hétfőn, Kisapostagon alakult ki, de itt is időben meg tudták erősíteni a gátakat, ezért a hullámtérben álló épületek közül csak néhány került víz alá.

A megyében tegnap este már apadt a folyó, de továbbra is készültséget tartanak a gátaknál, hogy szükség esetén azonnal beavatkozhassanak. Bács-Kiskun megyében – ahol szintén megdőlt több vízszintcsúcs –, elsősorban Solt, Harta és Dunapataj településeken kellett erősíteni a gátakat, Baja pedig felkészült a ma estére prognosztizált tetőzésre.

Mindeközben fokozatosan javul a helyzet azokban a térségekben, ahol már tetőzött a folyó. Az árral elsőként szembekerülő Győr-Moson-Sopron megyében kedden már sehol nem kellett a gátak erősítésén dolgozni, sőt az apadás miatt egyre több településen kezdték el a homokzsákok elszállítását. A normalizálódó helyzetet jelzi az is, hogy tegnap visszaköltözhettek Győrújfaluba azok, akiket korábban kitelepítettek. Komárom-Esztergom megyében is lassan helyreáll a rend. A tegnapi prognózisok szerint például Komáromban kedd estére jósolták azt, hogy a Duna visszahúzódik a medrébe.

A pesti alsó rakpart
A pesti alsó rakpart

Pest megyében továbbra is magasabb a vízszint a szokásosnál – a Dunakanyarban még tegnap is több útszakasz járhatatlan volt –, a katasztrófavédelem szerint azonban már sem itt, sem a főváros alatti területeken nem volt szükség komolyabb beavatkozásra. Budapestnél a Duna folyamatosan, de lassan apad, így a gátakra még tegnap is jókora nyomás nehezedett. A fővárosi védelmi bizottság szerint a megépített védvonalak átnedvesedtek, de a gátak, töltések mindenütt stabilan állnak, „rendkívüli probléma nem áll fenn.” A védelmi bizottság szerint a Duna óránként átlagosan két centimétert apadt, így tegnap ma délelőttre prognosztizálták azt, hogy a vízszint nyolc méter alá csökken. Ez pedig azért fontos, mert a szakemberek szerint akkor jelenthető ki, hogy a város átvészelte az árvizet, ha a gátak addig bírják, amíg nyolc méter alá nem csökken a vízszint.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: „Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be.” Kitért arra is, hogy a kormány megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről. Az eddigi munkálatok kapcsán a kormányfő ismertette, hogy 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, 807 kilométeren kellett védekezni, és 1565 embert kellett kitelepíteni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.