Magyar pentitók életveszélyben

Nemrégiben a strasbourgi bíróság elmarasztalta Magyarországot, amiért egy bűnbánó maffiózót a tanúvédelmi szabályok megsértéséért azzal büntetett, hogy őt és családját is kitette a tanúvédelmi programból.

Bár az ombudsman szerint több helyen alapvető jogokat, köztük az élethez és a tisztességes eljáráshoz való jogot is sért az igazságszolgáltatással együttműködő személyek és családtagjaik, valamint a hozzájuk közel állók védelmének szabályairól szóló törvény, a kormány azonban nem tervezi annak módosítását. Annak ellenére sem, hogy nemrégiben a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága elmarasztalta Magyarországot, amiért egy szerbiai magyar bűnbánó maffiózót a tanúvédelmi szabályok megsértéséért azzal büntetett, hogy őt és családját is kitette a tanúvédelmi programból.

Robert Yugovich a börtönben a saját sztorijáról szóló könyvvel
Robert Yugovich a börtönben a saját sztorijáról szóló könyvvel

A Robert Yugovich néven több sikerkönyvet publikáló elítélt, aki egykoron a Rotterdamban működő szerb drogmaffia biztonsági főnöke volt, jelenleg fegyházbüntetését tölti különleges biztonsági intézkedések közepette, így viszonylag biztonságban van az általa elárult egykori bűnszervezet esetleges bosszújától. Magyar felesége és két gyermeke viszont semmiféle védelmet nem kapott, miután Yugovichcsal együtt őket is kitették a tanúvédelmi programból. Őket azért „büntették”, mert Yugovich egy illegálisan magánál tartott számítógéppel a börtönből kapcsolatba lépett néhány volt bűnöző barátjával, és arra kérte őket, védjék meg édesanyját, akit Szerbiában egykori társai folyamatosan zaklattak.

Strasbourg szerint Yugovich sérelmére semmiféle jogsértést nem követett el a magyar állam, a családjával szemben azonban igen. „Súlyosan veszélyeztette az élethez való jogukat” azzal, hogy egyik napról a másikra kitette őket a tanúvédelmi programból, visszaadta eredeti nevüket, és a program keretében kapott, relatív védelmet jelentő lakást is el kellett hagyniuk. A strasbourgi bíróság tízezer euróra büntette a magyar államot és arra kötelezte, hogy Yugovich családját haladéktalanul vegye vissza a tanúvédelmi programba.

Palotai Dániel ügyvéd, Yugovich védője lapunknak elmondta: a tízezer eurót forintban már átutalták ügyfele számlájára. Arról azonban még nincsenek információi, hogy mikor és milyen formában helyezik újra védelem alá Yugovich családját. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium a napokban levélben arról tájékoztatta, hogy az ügy folyamatban van, a rendőrség hamarosan keresni fogja. Még nem keresték.

Yugovich a rendőrség által sem vitatottan, tucatnál is több bűnügy felderítését segítette önmagára is terhelő beismerő vallomásaival. Őt is bíróság elé állították, és elítélték. Lapunknak korábban azt mondta: azért jött Magyarországra, és azért itt adta fel magát és ajánlotta fel együttműködését a Nemzeti Nyomozó Irodának, mert így közel lehetett a szüleihez és a családjához. Máig rejtély, hogy az önfeladó maffiózóból miképpen lett vádlott, majd elítélt egy olyan ügyben, amelyről ő számolt be és szolgáltatott bizonyítékokat elsőként a nyomozóknak. A hatóságok hol titoktartási kötelezettségükre, hol pedig illetékességük hiányára hivatkozva, nem nyilatkoznak erről. Szerintük nem is kötöttek semmiféle megállapodást (vádalkut) Yugovichcsal, ami nehezen hihető, hiszen a büntetlenségre vagy a törvényben előírtnál enyhébb ítéletre adott garancia nélkül egy maffiakisfőnök aligha pakolt volna ki. Végül a rendőrség és az ügyészség is az ügyben megszólíthatatlan bíróságra mutogatott, ott egyesítettek két eljárást, így lett Robert Yugovich bűnbánó maffiózó a saját maga által feltárt ügy fő vádlottja. A rendőrség látta, hogy ebből baj lehet, ezért vették be a tanúvédelmi programba.

Nagy kérdés, mit tesznek vele három év múlva, amikor szabadul. Ha nem akarják, hogy Strasbourg után a luxemburgi Európai Bíróság is elmarasztalja Magyarországot a hatóságokkal együttműködő bűnözőkkel és családtagjaikkal való bánásmódot szabályozó palermói egyezmény megsértéséért, s egyben nem akarnak rossz precedenst teremteni más pentitók számára a jövőre nézve, muszáj lesz védelem alá helyezniük Yugovichot. Palotai Dániel elmondása szerint Yugovich még nem tett le róla, hogy folytassa küzdelmét az igazáért. Bár az a tény, hogy az állam a strasbourgi döntés után szinte azonnal fizetett, és más – ahogy az ügyvéd fogalmazott – „egyelőre nem részletezendő kedvező jelek” azt mondatják vele, hogy várjon: meglehet, a magyar állam hozzáállása is változott személyével kapcsolatban.

Akár változott, akár nem, a hatályos szabályozás sem Strasbourg, sem a magyar ombudsman szerint nem jó, alapvető jogokat sért. A rendőrség a hatályos szabályozás alapján szinte bárkivel megállapodhat, és ezt lényegében jogorvoslati lehetőség nélkül, bármikor fel is mondhatja. Ez többféle visszaélésre is lehetőséget adhat. Egyfelől, a bűnbánó maffiózó így teljességgel kiszolgáltatott a rendőrségnek, ami akár oda is vezethet, hogy vallomásában nem vagy nemcsak azt mondja el, amit tud, hanem azt is, amit hallani szeretnének tőle. Másfelől, még a hatóságok számára kedvező vallomás esetén is fennáll annak a lehetősége, hogy valamilyen megfontolásból mégis kiteszik a programból, mint Yugovichot, és lecsukják. Erről is a rendőrség dönt, jogorvoslati lehetőség gyakorlatilag nincs.

Megkerestük az ügyben illetékesnek vélt tárcákat. A Belügyminisztérium nem tartotta magát annak. Az igazságügyi tárca pedig azt közölte, nem tervezik a hatályos tanúvédelmi szabályozás módosítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.