Pest és környékén nincs nagy baj

Felkészült a Duna tetőzésére Budapest és Pest megye – így foglalhatók össze az érintett önkormányzatok és a katasztrófavédelmi igazgatóságok nyilatkozatai a pénteki „védelmi állapotokról”.

A fővárosi önkormányzat közleménye szerint a vízügyi szakemberek Budapestnél hétfőre prognosztizálják a Duna tetőzését 895 centiméternél. (Emlékeztetőül: 2006-ban mérték az eddigi csúcsot, akkor 860-as értéket regisztráltak.) Az önkormányzat szerint 930 centiméteres vízszintig meg lehet védeni a várost, beleértve a két legveszélyeztetettebb területet, a Római-partot és a Margit-szigetet is. A két kritikus területről szólva Tarlós István, Budapest főpolgármestere pénteken úgy nyilatkozott: a Római-parton a védművet nem kellett magasítani, hiszen annak koronaszintje 940 centiméter körül van.

Kiemelte: a töltés talpának megtámasztását viszont mintegy tízezer köbméter agyagmaggal megerősítették. Tarlós István tájékoztatása szerint a Margit-szigetet 930 centiméterig tudják megvédeni, miután 500 ezer homokzsákot felhasználva építettek gátat, 900 méteren pedig elkészült az úgynevezett „tengeri kígyó”, azaz egy speciális árvízvédelmi tömlőrendszer. Az esetleges evakuálásokról szólva a főpolgármester megerősítette korábbi nyilatkozatát, amely szerint a legrosszabb esetben 55 ezer embert érinthet a kitelepítés, de „valószínűtlen, hogy erre sor kerülne”.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, hogy a közműszolgáltatók is felkészültek a rendkívül magas vízállásra. Mint közölték, az Elmű szakemberei rendszeresen bejárják a veszélyeztetett helyszíneket, az áramszolgáltatást azonban csak ott szüneteltetik, ahol életveszélyes helyzet alakulhat ki. A Fővárosi Vízművek 9 és 9,1 méteres vízszintig tudja védeni hálózatát, így a legkritikusabb időszakban is garantálható a megfelelő minőségű ivóvíz.

– Pest megyében a felkészülés szinte mindenütt befejeződött – mondta lapunknak Spitz Alexandra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője. – Mintegy egymillió homokzsákot használtak fel a megyében nyúlgátak építésére, és 4472 ember vett részt a védelmi munkálatokban.

Mindezek mellett a legkritikusabb területeken a hullámtérben álló házakból, üdülőkből, szociális és egészségügyi intézményekből összesen 391 embert telepítettek ki. A szóvivő szerint a lehető legjobban felkészültek a várhatóan vasárnaptól tetőző vízszintre a megye érintett települései, így valószínűleg „nem lesznek nagy bajok”.

Hasonlóan vélekedtek a megkérdezett polgármesterek is. „Péntek délre végeztünk az előkészületekkel, a gátak elkészültek, erősek, stabilak. Miután soha nem látott vízszintet prognosztizálnak a vízügyi szakemberek, a település történelmi magasságú gátrendszert épített. Míg korábban 60-80 ezer homokzsákot használtunk fel, most 120-130 ezer darabot helyeztünk el. Bizakodó vagyok, úgy látom, meg tudjuk fogni a vizet” – foglalta össze az előkészületi munkálatokat Juhász Béla, Sződliget polgármestere.

Tartjuk magunkat – fogalmazott Molnár Csaba, a Szentendrei-szigeten lévő, csütörtöktől szárazföldön megközelíthetetlen Kisoroszi polgármestere. Mint mondta, a „bezártság” miatt nem akadt rendkívüli esemény, a gátak erősítésén azonban folyamatosan dolgozniuk kellett. A községet kilencméteres vízszintig védik a töltések, miközben a folyó 895 körül tetőzik majd, ezért elővigyázatosságból homokzsákokkal további húsz centiméterrel magasítják a gátakat. Nyíri Csaba, Leányfalu polgármestere érdeklődésünkre elmondta: „A terveknek megfelelően halad a védekezés, pillanatnyilag úgy tűnik, a tetőzési idején is tartani tudjuk állásainkat.”

A falu vezetője elmondta: két „fronton” kell helytállniuk. Egyfelől védeniük kell az áradástól a lakóházakat, másfelől pedig távol kell tartani a vizet a 11-es úttól, hogy folyamatosan megközelíthető legyen a közel tízezer lakosú Szentendrei-szigetre vezető egyetlen híd. A polgármester kérdésünkre elmondta: a hullámtérben – azaz a 11-es út és a Duna közötti területen – álló épületeket a tulajdonosoknak kell védeniük, de ehhez biztosítanak számukra homokot, zsákokat, „szaktudást”. Ennek kapcsán megemlítette: továbbra is úgy vélik, hogy a hullámtérben álló házak többségének „csak” a pincerészük kerülhet víz alá.

Bizakodók a városvezetők Szentendrén is, ahol elsősorban az országban elsőként alkalmazott – a történelmi belvárost védő, sokak által kifogásolt – mobil gát került a figyelem középpontjába. Kádár Kristóf, az önkormányzat szóvivője érdeklődésünkre elmondta: „A gát stabil, és péntek estig a legapróbb hibának, szivárgásnak sincs nyoma.”

A mobil gát jól tartja a vizet Szentendrénél
A mobil gát jól tartja a vizet Szentendrénél FOTÓ: M. SCHMIDT JÁNOS
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.