Fizethetnek a romkocsmák

Évente legalább 500 ezer, legfeljebb 3,5 millió forint felügyeleti díjat kell majd fizetniük a belvárosi szórakozóhelyeknek a kereskedelmi törvény tegnap benyújtott új módosító javaslata alapján. A felügyeleti díj pontos összegét a működési engedélyben szereplő befogadóképesség alapján határozzák meg, amely nyitvatartási naponként és fejenként 20 forint.

Ha a befogadóképesség nem határozható meg, akkor az üzlet alapterületét veszik alapul: három négyzetméterenként számítanak egy személyt. Tekintettel a nem egész évben nyitva tartó romkocsmákra, felső plafont is meghatároztak: a felügyeleti díj összegét az iparűzési adóalap 0,5 százalékában határozták meg. Az önkéntes befizetést elmulasztó egységek éjfél utáni működésére vonatkozó engedélyét az önkormányzatok visszavonhatják. A díjból származó bevételt a kerületek a szórakozóhelyek környékének megnövekedett közbiztonsági és köztisztasági feladatainak ellátására kötelesek fordítani.

Ennek részleteiről az V. kerületben például egy háromfős, a helyi vendéglátóhely-tulajdonosok és az önkormányzat képviselőjéből álló testület határoz majd. Nem egy újabb adót vezetünk be, hanem egy meglévő – önkormányzatok és a vendéglátóhelyek – közötti konfliktust oldunk fel a kereskedelmi törvény újabb módosításával – jelentette ki a javaslatot benyújtó Rogán Antal V. kerületi polgármester tegnap a belvárosi Spíler szórakozóhelyen megrendezett háttérbeszélgetésen. A Fidesz frakcióvezetője mindemellett nem tagadta, hogy a tavaly szeptemberben benyújtott módosítása nem a várt eredményt hozta.

Rogán ismét hangsúlyozta, hogy az akkori módosítás célja nem a romkocsmák bezáratása volt, hanem az erotikus szolgáltatást nyújtó éjszakai szórakozóhelyek elleni eredményesebb fellépés jogszabályi kereteinek kialakítása. Csakhogy a VII. kerületi önkormányzat rendőrségi javaslatra, illetve a törvénymódosításra hivatkozva több Kazinczy utcai romkocsmának is megtiltotta az éjszakai működést. A törvénymódosítás rendőrségi engedélyhez kötötte a világörökségi területen lévő, szeszes italt kimérő bárok, night klubok éjfél és reggel hat óra közötti nyitva tartását. Az indoklás szerint a világörökség területén üzemeltetett, a szórakoztatást az illegális erotikus szolgáltatással összekötő vendéglátóhelyek veszélyt jelenthetnek mind a közbiztonságra, mind a kialakult városképre.

Rogán Antal nem tagadta, hogy a módosítás alapján nehezen határozhatók meg a nem kívánatos szórakozóhelyek, másrészt úgy véli, a törvénymódosítás körüli vita olyan régóta meglévő problémákat hozott felszínre, amelyek mindenképpen megoldásra vártak. Újfent hangsúlyozta: a belvárosi vendéglátóhelyek, különösképpen a romkocsmák izgalmas, kedvelt színfoltjai Budapestnek, bezáratásuk semmiképpen sem lehet cél. Az önkormányzatok szűkös forrásai viszont nem teszik lehetővé, hogy saját büdzséből fedezzék az éjszakai szórakozóhelyek működéséből fakadó – takarítás, fokozott rendőri és közterület-felügyeleti jelenlét – pluszköltségét. Így ehhez mindenképpen hozzá kell járulniuk az itt lévő szórakozóhelyeknek.

A kompromisszumos megoldás keresése érdekében Rogán egyidejűleg tárgyalt a vendéglősökkel, illetve kért állásfoglalást a Belügyminisztériumtól és a rendőrségtől. Közel féléves egyeztetési folyamat lezárásaként alkották meg a felügyeleti díj fizetésére vonatkozó javaslatot, amely speciális jogállást biztosít az éjfél után nyitva tartó egységeknek. Új kocsma a módosítás elfogadása után csak rendőrségi szakhatósági engedéllyel nyitható, és számos feltételt kell teljesíteni. Így például kamerarendszert kell kiépíteni és környezettanulmányt kell készíttetni. A meglévő szórakozóhelyeknek ezeket nem kell teljesíteniük – csak a díjat kell fizetniük – mindaddig, amíg jogellenes cselekmény okán – konzumlányok felvonultatása, kábítószerárusítás stb. – rendőrségi javaslatra vissza nem vonják a működési engedélyüket.

A pontos részleteket rejtő végrehajtási rendeletet a törvény elfogadása után a Belügyminisztérium készíti el. – Bízunk abban, hogy a szórakozóhely-tulajdonosok 85 százalékos támogatottságát élvező kompromisszumos javaslat elemei a végrehajtási rendeletben is visszaköszönnek majd – reménykedett Zsidai Zoltán Roy, a Spíler, valamint Színi Béla, az éppen az előző törvénymódosítás miatt bezáratott Trafik tulajdonosa. Rogán Antal erre ígéretet is tett.

A fejpénz befizetését elmulasztó romkocsmák éjfél utánra vonatkozó működési engedélyét az önkormányzatok visszavonhatják
A fejpénz befizetését elmulasztó romkocsmák éjfél utánra vonatkozó működési engedélyét az önkormányzatok visszavonhatják
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.