Közelít a csúcsdöntő árhullám

Veszélyhelyzetet hirdetett kedd déltől Orbán Viktor a Duna áradása miatt az érintett térségekben. A Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megye egészén, valamint Pest megye és a főváros egyes területein életbe lépett, tizenöt napig hatályos veszélyhelyzetben – több más intézkedés mellett – korlátozható a járműforgalom, a lakosság közterületi tartózkodása, szükség esetén pedig a kitelepítés is elrendelhető.

A kormányfő – a Szigetközben várhatóan pénteken, Budapesten vasárnap tetőző, minden eddiginél nagyobbnak ígérkező árhullám miatt összehívott – kormányzati koordinációs bizottság kedd reggeli ülése után azt kérte a folyó mentén élőktől, hogy szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet. Emellett Orbán Viktor együttműködést kért az állampolgároktól, mert „a víztömeg olyan óriási, hogy valóságos kockázatot jelent az emberéletre nézve”. A miniszterelnök tájékoztatást adott arról is, hogy az árvízi védekezéshez szükséges költségvetési forrásokat megnyitották, és megkezdték a szakemberek átcsoportosítását az árvízveszélyes területekre.

A kormányzat körülbelül 8 ezer katonát, 8 ezer katasztrófavédelmi dolgozót, 1400 vízügyi szakembert és 3600 rendőrt tud mozgósítani. Mindemellett Pintér Sándor belügyminiszter kedd délelőttől rendkívüli árvízvédelmi készültséget rendelt el Győr-Moson-Sopron megye és Komárom-Esztergom megye területén lévő állami védvonalakra és árvíz által közvetlenül érintett településekre.

Az óvintézkedések cseppet sem túlzóak, hiszen az Ausztriától kapott adatok alapján „történelmi magasságú” vízállás várható a Dunán, és elhúzódó védekezésre kell számítani. A munkálatokat koordináló Országos Vízügyi Főigazgatóságon belül működő Országos Műszaki Irányító Törzs közleményben arról tájékoztatta lapunkat: az árhullám tetőzése a keddi adatok alapján a Szigetközben június 7-én, pénteken várható 890 centiméteres vízállásnál.

A folyó a fővárosban előreláthatólag vasárnap tetőzik 875 centiméteren. Ez utóbbi adat azt jelenti: minden eddiginél magasabb lehet a Duna vízszintje Budapesten, az eddigi, 860 centiméteres csúcsot 2006-ban regisztrálták. Sokat elárul az ár nagyságáról az: noha már kedden az alsó rakpartokig ért a víz, vasárnapig további két és fél métert emelkedik a vízszint. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője kérdésünkre elmondta, Budapest központjában a felső rakpart teteje így is bő egy méterrel meghaladja a várható legmagasabb vízszintet.

Noha a tetőzés csak napok múltán várható, a vízszint folyamatos emelkedése máris több száz kilométeren ad munkát. Már tegnap elsőfokú védekezést rendeltek el 286, másodfokút 62,3, rendkívüli védekezést pedig 143,4 kilométeres szakaszon. Kedden tíz településen mintegy 1200 ember vett részt a munkálatokban. A Országos Műszaki Irányító Törzs közleményében leszögezte: „a belügyminiszter intézkedései nyomán adottak a személyi, tárgyi és technikai feltételek, azok összehangolása eredményes védekezést tesz lehetővé”.

Az intenzív árhullám Magyarország területén elsőként a Duna szigetközi szakaszán csap majd le. Így ebben a térségben tegnap már teljes kapacitással dolgoztak a védműveken: homokzsákokat töltöttek, erősítették a gátakat. Emellett több településen fórumokon, rendkívüli falugyűléseken kezdték meg a lakosság felkészítését az esetleges kitelepítésekre. Noha valamennyi polgármester abban bízik, hogy erre nem kerül sor, mindenkit tanácsokkal láttak el, mi kerüljön abba a 20 kilogrammos csomagba, melyet szükség esetén magukkal vihetnek.

A 2002-es tapasztalatok alapján a térségben Dunaszentpál, Mecsér, Győrújfalu, Győrladamér, Szőgye, Kis- és Nagybajcs, Dunaszeg, Kunsziget, Ásványráró és Vámosszabadi a legveszélyeztetettebb település. A Kisbajcshoz tartozó Szőgyén három családot máris ki kellett költöztetni otthonukból, mert házuk az ártérben áll, amelyet nyilvánvalóan teljes mértékben elönt majd a víz. Kamocsai Sándor polgármester megemlítette: a település gátakkal védett részein is összekészítették legfontosabb tárgyaikat, dokumentumaikat a helybeliek, mert már a tizenegy évvel ezelőtti árvíz idején is kisebb csodára volt szükség ahhoz, hogy a töltés megfogja az irdatlan mennyiségű vizet.

Mindeközben megkezdődött az árvízi védekezés a Budapest–Hegyeshalom–Rajka-vasútvonal Komárom és Almásfüzitő közötti szakaszán is. Szőny és Komárom között négy kilométeres szakaszon 150 katona önkéntesek segítségével homokzsákokkal erősítette a vasúti töltést. A Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság felkészült arra, hogy lezárja az 1-es főutat Győrtől Komáromig. Komárom-Esztergom megyében – miközben mindenütt erősítették, magasították a töltéseket, gátakat – elsősorban az esztergomi Prímás-sziget, valamint Pilismarót, Neszmély és Dunaalmás számít különösen veszélyeztetett településnek.

Pest megyében, a Dunakanyarban is nagy erőkkel készülnek az áradatra. A Szentendrei-sziget északi csücskénél fekvő Kisorosziban már tegnap teljes volt a készültség: várhatóan ugyanis ma estétől megközelíthetetlenné válik a község, mivel a településre vezető utat szerdán, jóval a tetőzés előtt ellepi a víz. Molnár Csaba, a község polgármestere érdeklődésünkre elmondta: arra kell készülniük, hogy egy héten át lesz szárazföldön megközelíthetetlen a település. A község vezetője – emlékeztetve, hogy gyakorta fordul elő hasonló helyzet náluk – elmondta, „rutinosan” minden eshetőségre felkészültek, megerősítették a kilencméteres vízszintig védelmet nyújtó gátakat, megszervezték, hogy az élelmiszer, gyógyszer hajókon eljusson Kisorosziba. Gondoskodtak arról is, hogy a faluban maradjon egy orvos, egy rendőr és egy tűzoltóautó, életveszély esetén pedig légi úton is kaphatnak segítséget.

Az árhullám várhatóan vasárnap tetőzik Budapesten, ahol – Tarlós István főpolgármester közleménye szerint –gőzerővel készülnek az áradásra. Elkezdték a védelemhez szükséges anyagok és eszközök behordását a Margitszigetre, a Római-parton pedig folyamatosan lezárják az árvízi kapukat. A főpolgármester közleményében kitért arra is, hogy ha az osztrák előrejelzés szerint valóban minden eddiginél magasabb lesz a vízhozam és a vízállás a magyar szakaszon, akkor több területen is szükségessé válhat a lakosság kitelepítése. Ennek kapcsán a katasztrófavédelem arra kérte a lakosságot: a veszélyeztetett épületeket áramtalanítsák, zárják el a víz- és gázvezetéket, a pincében, földszinti helyiségekben tárolt veszélyes anyagokat és vegyszereket helyezzék biztonságba. Emellett a katasztrófavédelem – a még gyorsabb és hatékonyabb tájékoztatás érdekében – létrehozott egy belföldről ingyen hívható telefonszámot (06 80 205-500).

Mindeközben már a segélyszervezetek is készülnek arra, hogy az esetleges kitelepítések, katasztrófahelyzetek során segítséget nyújthassanak. A Református Szeretetszolgálat például feltöltötte segélyraktárait egyebek mellett matracokkal, plédekkel és élelmiszerrel. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elsősorban a gátakon dolgozó egységek ellátásáról gondoskodik majd forró teával, kávéval, szendviccsel, esőkabáttal, a Baptista Szeretetszolgálat pedig azt jelezte: minimum 100 önkéntessel és 10 millió forinttal járul hozzá az árvízi előkészületi és védelmi munkákhoz.

A védekezés irányítói tegnap légügyi szemlén tekintették meg a Duna ártereit és a part menti településeket
A védekezés irányítói tegnap légügyi szemlén tekintették meg a Duna ártereit és a part menti településeket
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.